Think Outside The Box

Transindex rovatok


Miért Think Outside the Box?


Csibi Magor, a Hotnews TOTB ötletgazdája

Egy nyári éjjelen megszállt az ihlet, és úgy döntöttem, hogy átvedlek politikusból újságíróvá. Nem volt sem egyszerű, sem könnyű döntés. Viszont szerettem volna ugyanazt folytatni, amit a politikaban elkezdtem, csak jobban.

Annyira fellelkesített az ötlet, hogy éjjel három órakor papírt, ceruzát ragadtam, és fel is jegyeztem minden ötletet. De mivel nem volt üres papírlap a közelemben, egy nyomtatott könyv oldalaira kellett felrónom bejegyzéseimet.

Reggel felkelve, amikor a papírlapra néztem, csak akkor vettem észre: tulajdonképpen egy négyzet alakú jegyzetet készítettem. Így született meg a “doboz”.

Már régóta érzem, és meg vagyok győződve róla nemcsak én, hogy az életem kisebb-nagyobb dobozok összessége. Rengeteg írott és íratlan szabály van, rengeteg elvárás és szokás vet gátat korlátlan szabadságom útjába. A dobozok egy része jótékony hatást gyakorol, a többi viszont rontja életminőségemet. Épp ezért úgy döntöttem, arra fogok törekedni, hogy dobozaim számát a minimálisra csökkentsem.

És ezt szeretné ez a projekt is. Meg szeretném keresi veletek közösen a társadalom által megszabott határvonalakat, és együtt meg is vizsgálnánk azt, hogy ezekre milyen mértékben van szükség.

Ez valamennyire egy zöld projekt. De nem úgy zöld, hogy elsírja az erdőirtást. Inkább arra koncentrál, hogy ti, a kényelmes, modern, internet- és autófüggő olvasók mit tudtok tenni azért, hogy megváltsátok a világot.

Ez egy picit urbánus életmód projekt. De nem arról akarunk beszélni, hogy hogyan lehet még könnyebben túlélni a betondzsungelt, vagy hogy milyen kütyü hoz újabb, nem igazán szükséges változást életünkbe, hanem inkább megkeserítenénk életeteket, felébresztenénk a bűntudatotokat, és meggyőznénk titeket, hogy lehet másképp is élni.

Ez eddig rendben. De miért kellett egy jól működő román portál mellé egy magyar is? Hiszen mindannyian tudtok románul, és el tudnátok olvasni onnan is.

Mert a projektemet döntő mértékben befolyásolta a Transindex. Régi rajongó vagyok, de egy picit megkomolyodott a feeling a kezdeti időkhöz képest. A Hotnews TOTB az ő régi hangulatukat próbálta lenyúlni, így most itt az ideje, hogy ezt visszaadjuk a jogos tulajdonosnak.

Ugyanakkor akár elismerjük, akár nem, mi, magyarok nagyon szeretjük a dobozokat. Sőt. Szinte mindent dobozolunk. Nem szeretünk közösködni, inkább tekintünk múltba, mint jövőbe. Így talán a mi dobozunk hoz majd egy csepp frissességet a romániai magyar közéletbe.

És nem utolsó sorban mert megérdemlitek. Remélem, hogy mi is meg fogunk érdemelni benneteket.