Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 31.3.2010

Fülbemászó: agyat vagy növényt rágcsál?

Fotó: mamboman/flickr.com

Egyik leggyakoribb rovarunk – és egyben egyik legfélelmetesebbnek tűnő is. Gyerekkori legendák és ijesztgetések témája, mindenféle rémtörténet kering róla. Mi tagadás, magam is elhittem, amivel gyerekkoromban ijesztgettek, és sohasem gondolkodtam el az igazságértékén.

Rácz Tímea

Rövid közvélemény-kutatást tartottam arról, hogy ki mit tud, mit hallott erről a valóban nem túl szemet gyönyörködtető állatkáról. Íme, néhány szemelvény a válaszokból: „Én őszintén nem hiszem, hogy bemászna a fülbe, de valami csak kell legyen benne, ha már így hívják.” „Fülbe mászik, és ott mindenféle galibát csinál.” „Gyerekkoromban azzal ijesztgettek, hogy bemászik a fülembe és megrágcsálja az agyamat.” „Bemászik a füledbe, szétrágja  a dobhártyádat, és megsüketülsz.”

Voltak azonban olyanok is, akik azt mondták: „hülyeség”, „nem mászik szegény sehová”, „ez csak egy hiedelem”.

A rovar elnevezése több nyelven is jelöli, hogy „fülbe mászik”: a közönséges fülbemászó latin rendszertani neve Forficula auricularia, angolul earwig, németül Ohrwürmer, franciául perce oreille, spanyolul pinchaorejas (népnyelvi elnevezés), dánul ørentviste, románul urechelniţă. Nem csoda tehát, hogy ennyiféle legenda kering a kis állatkáról.

Mi tehát a hiedelmek és az elnevezések alapja? A fülbemászókról szóló BBC-cikk azt írja, „valaha komolyan hitték, hogy a fülbemászó éjszaka bekúszik az emberek fülébe, és az agyba rakja le a petéit”. Talán ennyire abszurd dolgot ma már nem hinnénk el, de a fenti válaszokból kiderült, hogy még sokan félnek attól, hogy tényleg valami kárt tehet bennük.

Markó Bálintot, a BBTE Biológia-Geológia Karának adjunktusát, rovarszakértőt is megkérdeztük a fülbemászóról keringő hiedelmekről, és arról, tehet-e bármilyen kárt az emberben.

“Valójában nem bogarak, hanem a bogaraktól függetlenül egy külön rendszertani csoportot képeznek, Fülbemászók rendje (Dermaptera latinul a csoport neve). Egyike a legismertebb fülbemászóknak nálunk a közönséges fülbemászó (Forficula auricularia), szinte mindenhol megtalálható az alföldtől a hegyvidékig. Természetesen egy magára valamit is adó fülbemászónak eszébe nem jutna emberi (vagy akar állati) fülbe másznia, ennél rosszabb helyet el sem tudnék képzelni számára. Ehelyett becsületes növényevőkként vagy mindenevőkként tengetik napjaikat, kedvenc rágcsálnivalóik közé tartoznak pl. az érett gyümölcsök (számtalanszor lehet velük találkozni túlérett almákban, szilvákon vagy ősszel például szőlőfürtökben). A cukrokban és lében dús gyümölcsöket az emberi fülnél sokkal nagyobb előszeretettel látogatják. Arra, hogy mi lehet a hiedelmek oka, csak tippelni tudnék: lapos testének köszönhetően szívesen rejtőzik szűkebb helyeken (pl. repedésekben). Az emberek “fülbemászó-undorához” valószínűleg a fülbemászókra jellemző potrohvégi fogók is hozzájárulhattak. Ezek a fülbemászó esetében védekezést is szolgálhatnak, de szegények képtelenek átszúrni vele az ember bőrét, ráadásul méreggel sem rendelkeznek. Így semmilyen körülmények között nem jelenthetnek veszélyt ránk nézve. A legnagyobb fajuk amúgy a Szent Ilona szigeten él, valóságos óriás. Nálunk élő érdekes faj a ‘Chelidura transsilvanica’, amely nevében ugyan erdélyi, de valójában Közép-Kelet-Európában több helyen is előfordul.”

Ha tehát nem is gyönyörködünk szívesen egy fülbemászóban, ne féljünk jobban tőle, mint egy katicabogártól – pont annyi eséllyel mászik be a fülünkbe, mint ez utóbbi.

Címkék: , ,

36 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 6.4.2010, 9:41 am

  akkoris csúf 🙂

  • A hozzászólás szerzője: Mikka-makka
   Közzétéve: 19.5.2012, 9:18 pm

   Hogy mennyire nem tudja az ember bőrét átszúrni azt megcáfolnám!! Egy alkalommal papírzsepivel akartam megfogni s a “potrohvégi fogója” véletlenül kilógott belőle: fölcsapta és olyat szúrt az ujjamba, hogy kibuggyant a vérem! Ez nem rémmese, hanem igaz! Két tűszúrásnyi vérző seb maradt az ujjamon. Hamar elmúlt és semmi következménye nem lett, nem viszketett, nem gyulladt be és túl is éltem, de én AZÓTA félek tőle! NEM IGAZ, hogy nem tudja a bőrt átsuúrni, igenis vigyázni kell vele!!!

  • A hozzászólás szerzője: Anna
   Közzétéve: 3.7.2016, 9:41 am

   Nem tudom…. Nekem pár napja nagyon elkezdett fájni a fülem remélem nem fülbemászó 🙁

 2. A hozzászólás szerzője: hartel tibor
  Közzétéve: 6.4.2010, 11:51 pm

  @terembura
  mit jelent az, hogy “szep”?:D

 3. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 7.4.2010, 4:14 pm

  Nahát, a fülbemászó nem bogár :)) Ki gondolta volna? Ma is tanultam valami újat. Ezen a képen igenis gyönyörű ez a bogár! 😛

 4. A hozzászólás szerzője: tunde
  Közzétéve: 20.6.2010, 4:01 am

  Hát nekem belemászott a fülembe. Most szették ki, nem ajánlom senkinek ezt a rossz érzést. Csúnya volt és nagy, pont mint a képen.

 5. A hozzászólás szerzője: Eszter
  Közzétéve: 23.6.2010, 9:02 pm

  Falusiként engem is ijesztgettek velük annak idején kukoricaszedés közben. Akkor még csak a kukoricás volt velük teli. Gyerekem lett, és utána olvastam, hogy tényleg ennyire veszedelmes-e. Megnyugodtam, hogy nem.Egészen addig, amíg nem a saját szememmel láttam, hogy eltűnik a 3 éves Fiam fülében. Ott volt a fa alatt a sok lepotyogott érett alma, de neki nem az kellett 🙁 Ilyenkor zuhannyal folyóvizet kell juttatni a fülbe és kijön. Ma reggel Anyám a füle mellől kotort le egyet. Az idén is rengeteg van. És bizony kezdem azt hinni, hogy nem alaptalanul hívják a világ számos nyelvén hasonlóan… Azt megfigyeltem, hogy a kedvencük a nyers tészta is. Két percen belül megjelennek a tésztás fakanálon. De csináltam papírmasét (csirízzel), kiraktam száradni, igen gyorsan tele lett. Ez viszont csapda is nekik, mert gyorsan szárad,és amíg lakmároznak, addig bele is ragadnak. Tudom, hogy szívtelen vagyok velük szemben. Egyébként a kint száradó ruhákat ellepik (amelyik teljesen megszáradt, arról elkotródnak)Arra viszont kíváncsi lennék, hogy tényleg mit csinál ott bent a fülben?

 6. A hozzászólás szerzője: kundi
  Közzétéve: 27.7.2010, 5:22 pm

  Nálunk van néhány fülbemászo és nem tudom bemenne-e a fülembe valamikor és ha igen mit csináljak? erre kérnék valakitöl egy választ mert félek ezektöl az állatoktol! repülnek -e vagy csak bemásznak a füledbe a hátadon labadon felkuszva? köszönö, aki valaszol!

  • A hozzászólás szerzője: Tamás
   Közzétéve: 31.7.2010, 8:50 pm

   Nem, nem másznak a füledbe legalábbis direkt nem, ha megtörténik, akkor sem lesz bántódásod. Alapvetően nem bántanak embert. Nem is tudnak. Nekem egyetlen inzultusom volt eddig fülbemászóval, akkor is a bogarat sajnáltam jobban… szódát szoktunk inni itthon, egy ilyen kis állat meg belemászott a szóda külső csövébe, én meg majdnem megittam, csak megéreztem a váladékát a számban és kiköptem, majd kiengedtem szegényt. Ő jobban meg volt ijedve 😀

   • A hozzászólás szerzője: david
    Közzétéve: 20.11.2012, 3:48 pm

    Hát a fülbemászó igenis átrágja az ember dobhártyáját mert ha en túdnám akor ki irtanám az üszes dögöt.-%%%%%%%%%

  • A hozzászólás szerzője: Alexandra
   Közzétéve: 29.6.2016, 11:32 pm

   Tud repülni azt olvastam egy oldalon.
   Amit a 2 vilájával tud előszedni mert takarja a szárnyait. De ritkán repűl

 7. A hozzászólás szerzője: igen
  Közzétéve: 17.8.2010, 1:36 pm

  Ha jól megnézem ilyen nagyításban, olyan mintha megfordított szarvasbogár volna. Nade félretéve a hülyeséget, ahogy a cikk is írja, sok van belőlük a gyümölcsök körül (dédnagyapám kajszinbarackosában törzsvendégek) és gyerekként sokat idegesítettük őket, amire kedvüktől függően vagy büdös löttyöt bocsátottak ki (nem olyan kegyetlen mint a poloska a lenyelt málnában, de nem is kellemes), vagy pedig felkunkorodtak és az ollóikkal megcsípték az ember bőrét és benne maradtak, amíg gondolták, hogy meghaltunk vagy ilyesmi. A lényeg az, hogy a kemény fáramászó tenyerünkön nem éreztünk semmit, de a kezünk hátán vagy a karunkon elég vacak érzés volt a rácsimpaszkodott (nyilván egyre rémültebben szorító) “védekező” állatka. Igen, bogárka, állatka, amit akartok, de lehet hogy álcázott űrhajó szubatomi legénységgel. És az is igaz, hogy dél-Afrikában csak minden harmadik ember AIDS-es, mégse fogom letesztelni az első kettőt, szóval nem hiszem, hogy minden latin, német, spanyol, román és magyar elnevezésnek semmi alapja ne legyen. Arról pedig hadd ne kelljen sokat gondolkozni, milyen érzés ha a dobhártyámon ijed meg a kicsike, lévén hogy pár elsősoros Kispál-koncertet leszámítva nem edzettem keményre az agyamat.
  A petéket persze én se hiszem, hogy az ember mozgalmas fejébe rakná le, petézni csak nyugodt körülmények között lehet, amikor nem akarnak a szegény fülbemászócsalád fizetéséből 25-25 százalékot lehúzni, a barackokra nagyobb adót kivetni és ne is beszéljünk a télire, a fák repedésébe eltett gigakalóriák várható drágulásáról. Akkor már jobb ha az embert két tinédzser tüdőnszúrja fényes nappal “1 lejért”. Na ebben akkor benne volt a fizetésficujom (a felvett nyári előleget és a 25százalékozást figyelembe véve “-11 lej” volt utalva a kártyára), és benne volt a reggeli híradó a prótévén (a rendőrszóvivő azt a szót használta az esetre, hogy “Confict spontan” – így hívják amikor két kamaszkoldus egy 19 évest leállít az utcán hogy adjon “egy lejt”, az nem akar adni, erre leszúrják és elbicikliznek – ismétlem fényes nappal – na ebben az esetben csak a félhülye időjárásbemondónak volt annyi vér a fülbemászójában, hogy közbeszóljon, hogy nagy idiótaság ilyet mondani erre hogy spontán konfliktus – tisztelet érte neki, pedig különben nagyon utálom szegényt).
  Saját tapasztalatból tudom, hogy ha valaki rádhajt egy kocsival, hogy szinte elüt, te bemutatsz neki és továbbmész, ő leparkol kicsit arrébb és utánadrohan, elkezd ütlegelni(Cui arati tu muie? / Cui vreau.), te úgy ahogy tudsz védekezel, de pár fejjel magasabb, és nem éppen egyetemista, inkább valami csákányoló testalkat, egy rendőr éppen arra jár, nem szól semmit csak kihívja a többi rendőröket, a janicsárok hamarosan megérkeznek de addigra kék a fejed és mintha vízcsobogást látnál a szemeid sarkában(lehet magas a vérnyomásod?), szóval kiugrálnak egy nagy “dubából” 8an10en oszt nektek. Látva a rohamot még idejében kapcsolsz és jelzed békés szándékaid, szerencsére sok a járókelő, nem tepernek földre, nem gyúrják hátra a kezedet, különben is két nő van jelen: a te menyasszonyod és az ő felesége). NNa.
  S itt jön be a filozófustermészetű rendőrök megfogalmazási leleményessége: a pasi büntetése 90 lej: provocare de scandal prin lovirea numitului igen, a te büntetésed, a menyasszonyod büntetése és a fickó feleségének a büntetése 70-70-70 lej – “participare la scandal”, azzal a kitétellel, hogy “si gesturi obscene in public prin aratarea degetului mijlociu de la mana dreapta”. Mondom ez nem igazsag, nezzek meg, kekrevert, nem latok tisztat, ez onvedelem, kulonben is szinte elgazolt a hulye, es egy fel utcat futott utanam, probaltam volna nem részt venni a szkándálban ha nekifutásból üt a hülye. Aszongya olyan nincs neki hogy önvédelem. (Apropó, még jó a bicikliseknek nem ütött oda a pasas az intenzívől, mert akkor neki is jönne a büntetés, ugye?) Szóval olyan nincs hogy önvédelem, csak olyan hogy szkándál. Akkor büntesse meg azért, mert ránkhúzott, szinte elütött. Hát elütött-e, látszik-e valahogy? Nem látszik, mert az utolsó pillanatban felugrottunk a járdára. Ekkor közbeszól a férfi, hogy “mint, uitati ca mint intrebati pe sotia mea ca mint, aduc martori daca trebuie, maine ne ducem la sectie si aduc martorii. Hazudnak, né hogy hazudnak, hát megmondhassa a feleségem hogy hazudnak, hozok tanúkat ha kell, holnap bemegyünk a rendőségre és hozom a tanúkat.
  Na erre kiakad a rendőr is hogy hogy képzeli az alak, hogy ő majd holnap beállít a rendőrségre a “hozott” tanúkkal, mikor mindenki ott van körben aki tanú akarna lenni (a feketeruhások érkezése még akkoriban igazi látványosság volt Kolozsváron, mi csak filmeken láttunk ilyesmit, híradóban, élőben még soha, úgyhogy a “szkándált” ők csinálták ha meggondoljuk :). Na erre a rendőr is kiakadt a pasastól, hogy hogy képzeli, hogy ő holnapra milyen tanúkat akar szerezni ugyanbiza? mire közbeszól a feleség, hogy “lasati-l ca-i beat nu stie ce vorbeste” hagyjak mert részeg, nem tudja mit beszél. Erre mi akadtunk ki, hogy akkor legalább ittas es veszélyeztető vezetésért büntesse meg, minket meg hagyjon beken, nem csináltunk semmit. Erre a válasz szinten filozófiai mélységekbe gyökerező volt, ő nem közúti rendőr, hanem janicsár, dandár mittomén, kikéri magának, nem közutis, baleset nem történt, úgyhogy nem is hívja ki a kollégákat fújatni, mit es képzelünk.
  Na erre mit lehetett volna lépni, amíg írták a számlát, megkérdeztük meddig és hova kell fizetni a tandíjat. Ekkor nem voltak mellettünk a néni és a bácsi, nekik külön számláztak, s aszongya a rendőr csendesen, hogy azért jó vigyázni, mert nem lehet tudni a másik fél nem-e támadja meg jogi úton a büntetést, és perel be minket. Mondom mért, akkor mi lehet? Aszongya, ha van ismeretsége, vagy sok pénze, elmegy valami jó ügyvédhez, kérnek ilyen-olyan (ugyanolyan) alapon törvényszéki orvostól látleletet, hogy ő hogy össze van törve lelkileg, s fáj a feje és leeshett volna és megüthette volna a fejét vagy ilyesmi, akkor nézhetjük mi fizetjük ki a büntetését, vagy kártérítést és perköltséget. S akkor mit lehet tenni? Hát el kell menni hamar törvényszéki orvoshoz, mert ha jön nekünk két-három-négy hónap múlva idézés hogy gyere a bíróságra, akkor magyarázhatom, hogy a hülye kékre-zöldre vert részegen miután majdnem elgázolt, nem lesz semmi bizonyíték. Lévén hogy tiszta jogtalanul kaptunk büntetést és a fickót egy helyi román politikusmuftihoz hasonló néven hívták (nem, nem Emily Boc-nak hívták, lényegtelen) elképzelhetőnek tartottuk, hogy elmegy és kiperel minket a mindenünkből, vagyis a semminkből, ami még súlyosabb.
  Nahát így esett hogy az orvosnak is fizettünk tandíjat, a janicsárszövetségnek is fizettünk tandíjat (miután kifizettük, csodálkozva kérdezte a kasszár-dandár hogy ugyanbiza mit követtünk el, tiszta ártatlan képünk van, erre elmeséltük, és azt mondja a filozofikus vénából úgy tűnik hiányt szenvedő pasas hogy tiszta hülyék vagyunk hogy kifizettük, hát nem csináltunk semmit.)
  A tanulság talán annyi, hogy bár nem túl nagy a valószínűsége, ha olyan mélyen elalszol mint ez az ország, akkor a fülbemászó igenis bemászhat a füledbe, lepetézhet és ha balszerencsédre valaki vagy valami felriaszt, vagy álmodban odakapsz a füledhez az ijedt állat erős csápjaival belekapaszkodik a finom hangoktól is megrezdülő, érzékeny, vékony dobhártyába és rémületében addig szorítja, amíg átszakad. Ha a fájdalmas mozgásodtól megriadva még biztosabb menedékre vágyik – a keskeny lyukon át – bár ez még valószínűtlenebb – bemászhat a felső fül hallójárataiba, agyad édeskés barackillatára felfigyelve gondosan magával hordozza petéit, de lehet hogy feladva a szorítást kimenekül a füledből. Mivel gondolkodni sem tudsz a fájdalomtól, az első kórházig taxival viteted magad. Kiderül hogy az első kórházban nincs elég orvos a sürgősségi osztály fenntartására, ilyen fizetésért nem is csoda ezért továbbküldenek. Ismét taxiba ülsz, már hajnal felé jár az idő mikor a következő kórházhoz érkezel ahol kiderül hogy mindenkit kimenekítettek az éjszaka ugyanis felrobbant valami és kiégett a koraszülöttek részlege, a csecsemőket külső és belső égési sérülésekkel szállították egy másik kórházba, reggelre négy meg is fog halni, az anyák és apák sírtak tehetetlen fájdalmukban, a tűzben még a karszalagok is leégtek páran még azt sem tudják melyik a gyermekük: az élő vagy a halott. Hirtelen nem tűnik olyan óriásinak a fájdalmad, a taxis ismét bekapcsolja az órát, hazavisz, otthon szinte ájultan lefekszel az ágyba, egyiptom jut eszedbe hét szűk esztendő jön és te vagy az akinek elfelejtettek szólni, most mehetsz a fáraókhoz koldulni, és jönnek a csapások patkányok lepték el a házakat, kullancsok az erdőt, betegségek az állatokat, halálos vírust hordoznak még a szúnyogok is, az elsőszülötteket pedig megölte a halál angyala. És mózest látod ahogy autonómiáért kopog az égő csipkebokornál és nergált látod és utnapistimet és nikolateslát látod amikor verejtéktől csatakosan megébredsz. Megkönnyebbülten sóhajtasz fel: igen.
  Igen, csak álom volt, csak egy rémálom ez az egész önmagát ismételő világtörténelem. Az igazság: mese. Fekete elfek és nem-fekete elfek harca, fekete hunok és fehér hunok ködös emléke csak a történelem. Csupán az igazság és az igazságtalanság, a világ alapja és a világ alaptalansága, a történelem.
  Ami biztos: a párna, a félhomályba burkolt ágy melege, ismerős tapintása, a terjengő, derűs barackillat ami egyre jobban megtölti a szobát.

  • A hozzászólás szerzője: Szürkemedve
   Közzétéve: 25.8.2010, 9:10 am

   Kedves Igen!

   Novellának is beillő hozzászólásod kellemes lehetőséget biztosított arra, hogy nagyon jókat nevesek saját nyomorunkon (bár én a szomszédos országban lakom – a helyzet sajnos hasonló).

   Köszönöm ezeket a perceket.

   Áldás
   Szürkemedve

  • A hozzászólás szerzője: inf3rno
   Közzétéve: 24.8.2016, 11:43 pm

   Tök jól írsz, vannak még egyéb műveid is, amiket lehet olvasni? 🙂

 8. A hozzászólás szerzője: lidii.
  Közzétéve: 31.10.2010, 1:05 am

  ha belemászik a fülünkbe azt érezzük nem?
  bocs a hülye kérdésért.. :S

 9. A hozzászólás szerzője: Ritus
  Közzétéve: 19.12.2010, 12:43 am

  Van egy könyv, amiben a kínzások különböző fortélyait taglalják. Ebben azt írják, hogy régen használták szerencsétlen teremtést süketítésre. Azaz belekényszerítették a hallójáratba, és gondolom nem volt mit tennie a másik irányba kezdte el rágni magát. Szerintem innen ered a neve. De nem hinném, hogy magától ilyesmire vetemedne, ha meghagyják a másik kijáratot. Ha már ennyire féltek akkor jobb ha tudjátok, hogy valakinek a pók mászott fel a fejébe és nagyon sok időbe került mire kiderítették, hogy a néninek miért is van krónikus fejfájása.

  • A hozzászólás szerzője: jaj!!!!!!!!!!!!!!
   Közzétéve: 22.5.2011, 1:54 pm

   én meg ugy jártam, hogy tavaly írtam valamit és ott volt mellettem 1 bogár(vagyis egy külön fajú fülbemászó) egyből felugrottam az ijedségtől:(

 10. A hozzászólás szerzője: Monk
  Közzétéve: 28.5.2011, 4:50 pm

  Tudtam hogy veszélyes a katica is, kendőt,kendőt…

 11. A hozzászólás szerzője: csótányjoe
  Közzétéve: 7.6.2011, 2:36 pm

  engem az előbb “harapott” meg egy… de a leírtak szerint megmaradok 😀 nagy kő esett le a szívemről….:D

 12. A hozzászólás szerzője: Bártfai Andrea
  Közzétéve: 2.8.2011, 10:33 am

  Egy nagy tál szőlő volt a teraszunk asztalán, – ott mászott. A kezemmel le akartam söpörni, belekapaszkodott az ujjamba, éles fájdalmat okozott, hiába ráztam a kezem, csak lógott az ujjamon és harapott. Berohantam a konyhába, erős vízsugár alá tartottam, csak úgy tudtam tőle megszabadulni. 3 napig égetően fájt az ujjam. Hiába van bogárirtás, mindig találok egy-egy építményt eldugott, védett helyeken a teraszomon.
  Évente kétszer van nálunk rovarirtás, mely sajnos eredménytelen, állandóan találkozom velük.
  Kérek javaslatot, hogy tudnék tőlük megszabadulni, – előre is köszönöm!
  Email: bartfaiandrea@freemail.hu

  • A hozzászólás szerzője: Egy ember
   Közzétéve: 6.7.2014, 5:50 pm

   Rózsát metszettem és egy teljesen ki nyílt fejben 8-at találtam nem tudtam mást csinálni át mostam az összes fejet majd ki csapkodtam 1sem maradt benne

 13. A hozzászólás szerzője: prézli
  Közzétéve: 30.4.2012, 9:12 pm

  én igenis félek ezektől a csúna bogaraktól…

 14. A hozzászólás szerzője: Lukusz
  Közzétéve: 17.6.2012, 10:18 pm

  Szerintem be tudnak mászni a fülbe., és ha már ott vannak, csak előre tudnak haladni, mert ilyen testtel nem lehet megfordulni!
  Tehát a tudomány jobban tenné, ha nem okoskodna állandóan, meg ellentmondana, hanem megpróbálna józanul nézni a körülötte levő világra!

 15. A hozzászólás szerzője: Maja
  Közzétéve: 18.6.2012, 10:07 pm

  Bírom ezeket a tudósokat, reggel kimennek az erdőbe, előveszik a nagyítójukat és nézegetik a bogarakat. Aztán el is fáradnak, meg le is telik a munkaidejük, és akkor hazamennek. De hogy közben mit csinálnak a fülbemászók, azt így sosem tudják meg, főleg ha csak nagyítóval nézegetik messziről…
  Ha igazán kíváncsiak lennének, meghallgatnák őket, nagyon érdekelne engem, hallott-e már tudós fülbemászó-éneket?! De nagyon halkan énekelnek, ezért közel kell menni hozzájuk…

 16. A hozzászólás szerzője: Mimi
  Közzétéve: 6.7.2012, 4:55 am

  Nálunk nem a képen látható fülbemászók vannak,hanem világosabb színű és a “potrohvégi fogója” is kevésbé feltűnő! De egészen apró,szinte még láthatatlantól az egész nagyokig vannak!Gusztustalan!Nem is tudom mivel lehetne őket írtani!?

 17. A hozzászólás szerzője: Maminti
  Közzétéve: 7.7.2012, 11:53 am

  tegnapeste bemászot a nővérem fülébe nagyon durva volt de kijöt a viztöl!. hu

 18. A hozzászólás szerzője: Eszterke
  Közzétéve: 17.9.2012, 10:55 am

  Képzeljétek el,hogy a párom fülébe belemászott az éjjel!Azt mondta olyan volt mintha az agyába turkálna valami!De érdekes volt mert megpiszkálta és kiesett magától!Aztán cseppentettem a fülébe de fájt neki!Nem kaphat el valami betegséget?

  • A hozzászólás szerzője: Heni
   Közzétéve: 19.1.2014, 8:47 pm

   Szia!
   Szerintem ilyenkor semmit ne csepegtess bele, mert ha sérűlt a dobhártyája, akkor a folyadék továbbhalad a középfülbe. Inkább kezelje le szakember.

 19. A hozzászólás szerzője: dr temesi
  Közzétéve: 30.9.2012, 2:53 am

  Kisfiam kiabálására keltünk. Fájt a füle. Cataflam csepp. Sómelegítés. Egyszer csak kimászott a dög. Benêztem a dobhártyáig, véres. R
  eggel ügyelet.

 20. A hozzászólás szerzője: Rákócziné Gulyás Anikó
  Közzétéve: 23.3.2013, 9:35 pm

  Nekem tele van ezzel az undorító bogárral az udvarom, minden résbe bemászik, már nem merek kiülni a padra, vagy a fübe leülni mert attól félek rám mászik!!!.szeretném tudni hogyan lehet elpusztítani őket. segítsen valaki ez ügyben :/

 21. A hozzászólás szerzője: Barbi
  Közzétéve: 18.7.2013, 8:25 am

  Bemászik ha odakerül,mert neki az csak egy menedéknek látszó terület.A vizes ruhákat kedveli a szárítón mert szűk és nedves .Ezzel viszed be és a kertben leszedett gyümölccsel. Jó nagyot tud csípni. /harapni/Direkt nem bánt hiszen csak egy állat.Este ki kell rázni a takarókat ha a kertben szárítottad a huzatot,ruhát, stb… De akár minden este átnézheted az ágyat ha félsz. Miért ne.

 22. A hozzászólás szerzője: Petra
  Közzétéve: 9.4.2016, 9:10 pm

  En most hallok valami zajt a fülemben!! Es nagyon félek a bogaraktól. Minden bogártól felek!!!!

 23. A hozzászólás szerzője: Attila
  Közzétéve: 23.6.2016, 4:14 am

  Engem 15 perce csípte meg a hátamat. Nem volt kellemes, hogy erre ébredek hajnalban.. Gondoltam visszafekszek, de akkor meg a hajamba éreztem.
  Gyors szaladás az asszonyhoz…megtalálta.
  Utána jött a GOOGLE kereső…XD
  Mit tehetek, hogy ne másszon be a lakásba ?

  Köszönöm a segítséget…

 24. A hozzászólás szerzője: Andrea
  Közzétéve: 9.8.2016, 6:19 am

  Na most ébredtem olyanra, hogy zizeg valami a fülemnél. Eszembe sem jutott, hogy bogàr lehet, hisz füldugóval alszom. A lényeg felébredtem, s a dugóval együtt egy bogarat húztam ki a fülemből. Nagyon megijedtem, s azonnal szemügyre vétel után igenis állíthatom, hogy egy fülbemászó volt a fülemben. A képen látható méghozzá. Panelban lakom 9-en. Oda, hogy jött fel?

 25. A hozzászólás szerzője: Eztevagy:O
  Közzétéve: 27.8.2016, 5:40 pm

  Gugli második találat:
  Fülbe mászik-e a fülbemászó?

  ”A fülbemászóbogár tényleg belemászik az ember fülébe, vagy ez csak egy óvodás hiedelem?”

  Számos hiedelem kering a fülbemászó körül és nem csak hazánkban. Több európai nyelven is hasonló a bogár elnevezése, a történetek tehát kontinensszerte ismertek.

  A legrémisztőbb mesék szerint a fülbemászó éjszaka az alvó ember fülébe mászik. Itt képes átszakítani a dobhártyát, és petéit az agyba rakja. XVIII. századi orvosi könyvekben a közönséges fülbemászót például javallották süketség gyógyítására.

  Ezek a hiedelmek természetesen tévesek, a bogár nem képes az emberben kárt tenni. Fülbe pedig igazán kivételes vészhelyzetben másik, általánosságban nem szokása.Az, hogy a bogár körül ilyen sok hiedelem alakult ki, alapvetően az információhiánnyal magyarázható. Mivel éjszakai állatok, ritkán kerültek az ember szeme elé, ami fokozta titokzatosságukat. Nappal a fülbemászó szűk repedésekben, résekben, kövek alatt pihen, hajlékony testével egészen keskeny nyílásokba is ügyesen betuszkolja magát. Néha elképesztő, kis helyen hányan zsúfolódnak össze!

  Népszerűtlenségük a hátulsó testvégükön található két fogószerű képződménnyel is magyarázható. Ezek a skorpióra emlékeztető fogók valóban veszedelmesnek tűnnek, ám ahhoz gyengék, hogy az emberben komolyabb kárt tegyenek. A fogók azonban hasznosak a többi állattal szembeni védekezésben.

  A fülbemászók lehetnek hasznosak és roppant kártékonyak is. A levéltetvek és más kártevők elleni harcban hasznos szövetségeseink, tömeges elszaporodásuk a gyümölcsösökben, szőlőkben azonban kárt okozhat a virágok, zöldségek, gyümölcsök, gyökerek, termesztett gombák megrágásáv

Szólj hozzá!