Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.9.2011

Szeptember 27-éig feléltük az egész évi kaját és erőforrást

Jóval túllőttünk az ökológiai egyensúlyon, 9 hónap alatt fogyasztjuk el azt a természeti erőforrásmennyiséget, melyet a bolygó fenntartható módon tudna előállítani az évben.

Az emberiség szeptember 27-re felélte az egész évi ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit – derült ki a Global Footprint Network (GFN) kutatásából.

A GFN rámutat: a keletkező ökológiai deficitet az év hátralévő 3 hónapjában úgy lehet fenntartani, hogy az emberiség a természeti tőkét, vagyis “megtakarításait” kezdi fogyasztani. Az ökológiai túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több és több tőke fogy, miközben az igények, kiadások növekednek – közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.


Illusztráció: MTI

Az emberiség történetének nagy részében olyan ütemben használta fel a természeti erőforrásokat, amely a természeti erőforrások megújulási képességén belül volt. Az 1980-as években átlépte a kritikus vonalat: szükségletei túlnőttek azon a határon, amelyet a természet fenntartható módon képes előállítani. Ezt az állapotot nevezik ökológiai túllövésnek.

A GFN 2011-re vonatkozó előzetes számításai azt mutatják, hogy jelenleg olyan ütemben használjuk fel a természeti erőforrásokat, amelyet 1,2-1,5 bolygó tudna fenntartható módon kielégíteni. A kutatások azt jelzik, hogy jóval az évszázad közepe előtt már két bolygónyi kapacitást követelnek majd az emberi igények.

Ebben az évben az Ökológiai Túllövés Napjával (Earth Overshoot Day) körülbelül egyidőben éri el a Föld lakossága a 7 milliárd főt az ENSZ számításai szerint.

Forrás: MTI/www.footprintnetwork.org

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!