Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.9.2011

Amikor a zöld energia árt a környezetnek

A Fogaras déli oldalán, Arges megyében kisebb vízierőműveket építenek, amelyek által környezetbarát elektromos energiához juthatnánk. Csakhogy ez az áram drágább lesz, emellett pedig a kis hegyi folyók lassan eltűnnek – állítja Dan Pavaloiu, a TVR 2 munkatársa, aki néhány nappal ezelőtt filmezte le a helyszínen, milyen állapotok uralkodnak.

„A Capra folyót teljes hosszában, mintegy 20 kilométeren buldózerek és markolók egyengetik, a sziklákat és vízeséseket szétverik, igazából már nincs is folyó, csak egy hatalmas árok, ahová a vezetékeket fektetik, majd befedik” – írja a tévés egy levélben. Első lépésben a folyó állatvilága (a pisztrángok) pusztul ki, hosszútávon pedig a környék biodiverzitása és ökoszisztémái is veszélybe kerülnek. Jelenleg két folyó mentén folynak a munkálatok, a Caprán, amelyet szinte egészen eltüntettek, és az Otic-patakon, viszont a projekt értelmében a többi, déli oldalon található folyó is sorra kerül – írja továbbá Pavaloiu.

A munkálatok teljesen legálisak, az építők minden szükséges okirattal rendelkeznek, viszont a tévés szerint ezeknek kibocsátásával az egész környezetvédelmi törvényt semmisnek tekintették a hatóságok. A hegyi folyóvizekre épülő erőművekre augusztusban már a Catavencii is felhívta a figyelmet; a riport szerzője szerint teljesen fölösleges ezeket megépíteni, mivel Románia jól áll vízierőművek terén.

A Pavaloiu készítette filmen látszik, amint a folyó medrébe helyezett csövön folyik tovább a víz. A munkálatok és a folyók tönkretételének leállítását követelő szervezetek online petíciót is indítottak, amelyet jelen pillanatig 770-en írtak alá.

Címkék: , , ,

9 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: GP
  Közzétéve: 20.9.2011, 5:04 pm

  A környezetvédelemért mostanra már törvényeket kellet megfogalmazni, mert olyan világban élünk hogy a szamárnak szamárvezető kell, de ami nincs leírva nem létezik alapon a törvény betartásával van baj. A belső törvényeink betartásával, az a törvény ami bennünk emberekben kellett volna kialakuljon az évek során, mert igazából csak egy törvényről beszélhetünk, az pedig az hogy a szóban forgó nem új keletű innováció csak akkor lenne szabad véghezvihető ha azzal kár nem esik a természeten. Erről van szó, hogy nem a törvényekkel van a baj, mert azok előbb léteztek mielőtt azt az ember papírra tette volna. A törvény írásbeli vagy szóbeli elfogadása akármilyen törvényes keretek között sem mentesülnek a büntetés alól. Nyilván valóan ebben a projektben is egy rakás pénz van, de egy dolog biztos, hogy mikor az utolsó fát is kivágtuk, az utolsó halat is kifogtuk és az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk hogy a pénz nem ehető.

 2. A hozzászólás szerzője: mf
  Közzétéve: 20.9.2011, 9:31 pm

  ez van, a környéken is vannak hasonló esetek, nekem egy szakértő magyarázta.
  a tulajdonosok meg jókora eus támogatásokat kapnak zöld energiára…

 3. A hozzászólás szerzője: Balázs László
  Közzétéve: 20.9.2011, 10:15 pm

  Csak mellébeszélés nélkül: a kényelemhez áram kell.
  És mivelhogy nem fogunk lemondani semmiről,sőt, egyre több minden kell nekünk, közvetett módon mi magunk pusztítjuk el -most éppen- a Capra folyócska völgyét.Meg utána a többit.

 4. A hozzászólás szerzője: Anna
  Közzétéve: 20.9.2011, 10:55 pm

  A cikk iroja es a riport keszitoje talan nem tudja hogy a vilagon mindenhol vannak ilyen vizieromuvek. Egy masfel meteres vizbefogo epul ( hallepcsovel ellatva) ahol egy rovid szakaszon a patak egy resze ( kb 10 szazaleka)egy csoben folyik.Par szaz meter utan a csoben levo nyomas meghajt egy turbinat es a viz visszakerul a patakmederbe
  Az energia termelesnek egyik legtisztabb es legkornyeztbaratabb modszere.
  Nalunk Gyergyohollon keszult egy ilyen eromu a polgarmesteri hivatal keszitette palyazatbol.
  Igen egy kicsit felturtak a kornyeket de mar ki is zoldult.
  Valoszinu a filmben szereplo fulbevalllos kalozkendos uriember nem volt teljesen az informaciok tudataban.
  Az ilyen zoldenergia projekteket kellene tamogatni. Arrol kellene egy riportot csinalni hogy mennyivel karosul a kornyezet fosszilis energia eloallitassal,mekkora igy a karos anyag kibocsajtas ,mennyivel karosul az ozonreteg ,mit lelegzunk be e letesitmenyek kozeleben,stb
  Szerinem a riportot a romaniai kemeny olajlobbi keszitette aki keresztbe akar tenni a megujjulo energia projekteknek.

  • A hozzászólás szerzője: Elemér
   Közzétéve: 21.9.2011, 10:45 am

   Kedves Anna,
   Az eset tipikus példája annak, amikor a hülyeség szorgalommal párosul, az Ön hozzászólása meg annak, amikor valaki részleges tudással, de annál több lelkesedéssel kampányol valami mellett, ami ugyanazon marketing módszerekkel és médián keresztül jutott el Önhöz mint fogkrém amit használ. Egyetértek Miklós Károlal, valaki a TUDATLAN könyezetvédőktől kellene megvédje a környezetet és az embereket. Mért kell minden készpénzhenk venni amit a tévében látunk? Mért nem lehet utánnanézni a dolgoknak? Mért nem lehet legalább megpróbálni összefüggéseket kereni?

 5. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 21.9.2011, 7:04 am

  Hasznos a vízenergia, de azért nem így kellene. Láttam én is már önellátó vízigenerátort, de mellette nyugodtan lehetett horgászni. Fent, a Sikaszóban.

 6. A hozzászólás szerzője: Miklós Károly
  Közzétéve: 21.9.2011, 7:41 am

  Számomra egyre világosabb, hogy kellene egy intézmény amelyik a “környezetvédőktől” óvja a környezetet , csak azt mondja meg valaki : azt ki fogja felülvigyázni ? Világszerte üres ugatás és üzlet lett a környezetvédelem ( lásd a széndioxid kibocsátás tőzsdét stb) és azonkívül , hogy kitűnő táptalaja a korrupciónak és szakszerű magyarázatokat szolgáltat az ordító aljasságokra, nem tudom még mire jó. Mert a fertőben az egész környezetvédelemmel együtt nyakig van az egész világ

 7. A hozzászólás szerzője: Tüntetés lesz holnap a Környezetvédelmi Minisztérium előtt a fogarasi vízierőművek ellen » Think Outside The Box
  Közzétéve: 31.10.2011, 4:34 pm

  […] súlyosan károsítja a hegyi folyók, patakok ökoszisztémáját, a Capra folyó állapotát szeptemberben jelezte Dan Păvăloiu televíziós […]

 8. A hozzászólás szerzője: Románia környezetvédelmi problémáinak toplistája » Think Outside The Box
  Közzétéve: 29.2.2012, 9:52 pm

  […] Patak medrében vezetett cső, törpe vízierőmű építésekor. Dan Păvăloiu felvétele […]

Szólj hozzá!