Think Outside The Box

Transindex rovatok


Filmek | 15.9.2011

Egy gyilkos elme: minekvan-kategóriás dokfilm a norvégiai mészárlásokról

A megemlékezés fotóiból összeállított rózsa a Dagbladet honlapján.

Alig egy héttel Breivik kettős merénylete után a Discovery bejelentette: augusztus végén már látható lesz a dokumentumfilm az eseményekről. Sugározni azonban elsősorban Európában fogják, az Egyesült Államokra megorroltak, mivel a támadások napján a fő adók nem szakították meg azonnal az adásukat.

Rácz Tímea

Ehhez képest jobban jártak volna, ha odadobják a történetet egy hollywoodi sikerrendezőnek, hadd forgasson belőle 3D-s tucatfilmet, epizódot a Criminal Minds sorozatba, esetleg ötletet szolgáltattak volna egy first person shooter-játék gyártójának. Mielőtt kegyeletsértőnek tűnnék, ezt csak azért mondom, mert a dokumentumfilm sem kezdődik – és nem is folytatódik – jobban, mint egy terminátoros sztori. A narrátor hangja, hangsúlyozása alapján az első mondat után arra várunk, mikor jelenti már be: idén ősztől a mozikban, Bruce Willis főszereplésével.

A Norway massacre: A killer’s mind cím azt ígéri, hogy betekintést nyerhetünk Anders Behring Breivik gondolataiba, motivációiba. Ez meg is történik, nagyjából az ő szemszögéből, kronológiai sorrendben vázolják fel az eseményeket, megrajzolják gyilkoló útjának vonalát a készülődésektől a törvényszékig. Viszont amíg hatásvadász elemekből rengeteg van, szakértőkből kevés. A kormányépületnél elkövetett robbantást egy, az utoyai mészárlást három túlélő elbeszélése kerekíti ki, ezek többé-kevésbé rendben is vannak.

Kivéve, hogy a „még sosem látott felvétel” a bombatámadás utáni állapotokról már öt nappal 7/22 után felkerült a netre, Adrian Pracon számtalan lapnak már elmesélte, hogyan könyörgött az életéért, és végül halottnak tettetve magát egy vállsérüléssel megúszta. Mégis ezek az értékelhető pontjai a filmnek, különösen egy olyan személy számára, aki esetleg nem volt képben az eseményekkel a maguk aktualitásában. Egy kiemelkedő jelenet van még: az ügyvéd sajtótájékoztatója, amely nem lett elhíresült felvétel, és amelynek fő információértéke abban rejlik, hogy megmutatja, mennyire ideges és frusztrált, amikor védenie kell a tömeggyilkost.

A többi rész szájbarágós, önismétlős, ugyanazok a képek öt-hatszor is megjelennek. Breivik egyenruhában, Breivik a kocsiban, Breivik az áldozatai fölött. A valódi felvételekből, fotókból nincs sok, így legalább itt meglehet az a kifogás, hogy nincs amiből dolgozni. A rekonstrukció azonban ugyanilyen unalmas: Breivik gépel, Breivik vezet, Breivik lépked a fák között. Ilyen fölösleges töltelékjelenetek helyett esetleg hallgathattunk volna meg több szakértői véleményt, több híranyagot, beszámolót.

Az útvonalat rekonstruáló animáció egy jelenete.

A film bemutatásának bejelentésekor arról is szó volt, hogy kitérnek a szélsőjobb megerősödésére is mind norvégiai, mind európai vonatkozásokban. Ehhez képest felsorolnak pár nevet, olyan emberekét, akik az ámokfutóhoz hasonlóan nem tűntek véres gyilkosoknak, vagy akiknek eszméiből Breivik is ihletődött. Szó sincs okok, összefüggések, konklúziók elemzéséről, a fő következtetés annyi, amit mindenki megfogalmazott már magában: ki tudja, hányan lehetnek még és mikor sújtanak le valahol.

Kész vagyok elhinni, hogy a meglévő nyersanyagból és rövid idő alatt nem lehetett volna komplexebb filmet forgatni. Azt is, hogy Breivik viselkedésében mindent megmagyaráztak, amit csak lehetett, és annak ismertetéséhez nem szükséges 43 perc. Igazából azt nem értem, miért kellett ilyen gyorsan legyártani ezt az anyagot, ha már több nincs benne. Egy olyan néző számára, aki végig követte a híradásokat, nem mond újat, annak pedig, aki nem ismeri, szenzációhajhász, éppen csak átfogó képet tud biztosítani. Ha a terrorista már a tettei utáni napokban megkapta az áhított publicitást, ez a dokumentumfilm úgymond megkoronázza hírnevét – és talán épp ezt kellett volna elkerülni egy, az áldozatokra illetve az indokokra inkább fókuszáló alkotással.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: terembura
    Közzétéve: 15.9.2011, 10:56 am

    Szerintem a film kép- és egyéb tartalma summázható lett volna 8 percben. Tényleg nem mond újat, és ha már Breivik, akkor túl sok szó esett az áldozatokról. Nem hajtja fel a nagytörténetet: hol tanult vegyészkedni? Honnan voltak információi a rendőrség mozgásáról, honnan vette a stratégiát. És végül mit keres rács mögött — azon kívül, hogy elhangzik, hogy atipikus, hogy engedte elfogatni magát. Nincs szó szélsőjobbról, és az elméjébe sem látunk be. Semmit sem tudunk meg a bevándorlókról (volt egy darab ismerőse, aki megszólal?), azoknak tényszerű adatairól. Olyan, mintha a magyarországi roma-gyilkosságokról anélkül esne szó, hogy közben a roma kifejezés elhangozna…

    Szóval nem ajánlom a filmet. Doksifilmként gyenge. S valóban rengeteg a töltelékkép.

    Ja s ott marad a kérdés, hogy ha imitt-amott rasszista okokból elkezdegetnek gyilkolni az emberek (amire számos példa volt a történelemben, illetve mostmár a közvetlen közelmúltból is akad, Európából), akkor meddig beszélünk még elmebetegekről… ha sokan csinálják, akkor az politika.

Szólj hozzá!