Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.9.2011

Az őszi kikerics lehet egy új rákgyógyszer alapja

Fotó: Sergey Yeliseev/flickr.com

Hamarosan elkezdődhetnek az őszi kikerics (Colchicum autumnale) felhasználásával készült új rákgyógyszer klinikai próbái, jelentették be nagy-britanniai orvosok.

A szigetországban honos virág gyulladáscsökkentő hatását már a korai gyógynövényregiszterekben feljegyezték. Ezt a hatást a colchicin nevű vegyület váltja ki, amely a szilárd tumorok ellen hatékony, ám a test egészséges szövetei számára mérgező. Rákgyógyászati felhasználása ezért eddig korlátozott volt.

A bradfordi kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk a molekula szerkezetét, hogy a vegyület inaktív legyen a testben egészen addig, amíg el nem éri a daganatot. Amikor a ráksejtekhez ér, tönkreteszi a tumort ellátó ereket, így a daganatot valósággal kiéhezteti.

Ezt a megkülönböztetést az teszi lehetővé, hogy minden tumor termel olyan enzimeket, amelyek eredeti feladata a környező sejtek lebontása lenne, hogy a daganat növekedhessen. A módosított vegyülethez egy fehérjét kapcsoltak, amely ártalmatlanná teszi azt az egészséges szövetekben, a szilárd daganatokban termelődő enzim azonban visszaállítja az eredeti, mérgező molekulát.

A szelektív módszer az állatkísérletekben már hatékonynak bizonyult, valamennyi egér jól reagált a szerre. A kutatók azt remélik, hogy a humán klinikai kipróbálás is megkezdődhet 18 hónapon belül a leeds-i St. James Kórházban.

Forrás: MTI, BBC

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!