Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.3.2010

A fenntartható fejlődés jegyében zajlik a kitermelés a Mikes-örökösök szerint

“A parcella körülbelül két év múlva ismét úgy fog kinézni, mint egy bükkerdő, tekintettel arra, hogy a bükkös nagyon gyorsan regenerálódik. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha most a fiatal fákat, amelyek most a nagy, öreg fák alatt küszködnek, megmentjük” – szól a tulajdonosok verziója.

Múlt csütörtökön írtunk a Szent Anna-tó környéki, Bálványos és Sepsibükszád között zajló erdőkitermelési munkálatokról. Az arra járó az út mentén kilométereken keresztül felhalmozott fatörzseket, illetve több helyen letarolt hegyoldalakat láthat.

Az érvényes engedély és a jóváhagyott üzemterv legálissá teszi a kitermelést, ám aggodalmak merültek fel többek között a kitermelő cégek tevékenysége kapcsán. Az illetékes magánerdészet vezetője szerint azonban nem történik tarvágás, hanem úgynevezett végvágás.

Megkerestük a RoyChowdhury-Mikes családot, a szóban forgó 1500 hektáros bükkerdő tulajdonosát, nyilatkozzanak az üggyel kapcsolatban; hozzáférést kértünk a szerződött cégekkel, illetve a kitermelési munkálatokkal kapcsolatos dokumentumokhoz. Rákérdeztünk arra, hogyan lehetséges az, hogy a 2005-ben készült üzemterv, amely alapján elkezdtek kitermelni még abban az évben, a mostani kitermelésekre végvágást ír elő. Bükkerdő esetében ugyanis három fázisban történik a fővágás: az elején egy-egy „szemet” – foltot, léket vágnak az erdőben, hogy elősegítsék az újulat megjelenését, néhány (5-7) év múlva ezt szélesítik, míg a végvágásban az összes nagy, megmaradt fát kivágják. Tehát 2010-re maximum a második fázisig lehetett volna eljutni, azaz a végvágás még ezután következne.

Rákérdeztünk arra is, hogy a szeptembertől kezdődött kitermelés során mekkora területen, hány köbméter fát fognak kitermelni, azaz a tulajdonosok mennyit bélyegeztettek le erre az évre, illetve hogy mi várható jövőben? Folytatódik a kitermelés, lesz újraültetés? A hosszú távú környezeti hatások tekintetében felvetettük: ha akár az üzemtervező, akár a kitermelő cég hibájából meredek oldalakon is végeztek „végvágást”, és földcsuszamlás következik be, azért ki vállalja a felelősséget? A közelben Natura 2000-es területek vannak, amelyeket többek közt öreg bükkösökben előforduló fajok védelmére jelöltek ki. Készült-e ezzel kapcsolatban valamiféle környezeti hatástanulmány, hogy hogyan befolyásolja az ökoszisztémát az illető erdők kitermelése?

A tulajdonosok reakcióját az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

A RoyChowdhury-Mikes család elsődleges fontosságúnak tartja, hogy a fenntartható fejlődés jegyében kezelje erdejét. A család története és a hagyományok tisztelete is arra a kötelez bennünket, hogy az államtól nehezen visszaszerzett örökségünket felelősen kezeljük és a következő generációknak jobb állapotban tudjuk átadni, mint ahogyan azt mi – sajnálatos módon – az államtól átvettük.

A Szent Anna-tónál végvágás történik, nem tarvágás. A szóban forgó területen 170-175 éves bükkfákat vágunk ki. Azért, mert a fiatal bükkfák az öreg fák alá települtek és az öreg fák gátolják a fiatal fák fejlődését.

A bükkfákat Romániában 140 évesen nyilvánítják vágásra érettnek. Az ilyen idős fák Romániában gyakran belülről korhadni kezdenek, a nem megfelelő erdőgazdálkodás miatt elértéktelenednek és korábban károsodnak, kidőlnek. Jelen estében is ez volt a helyzet, és nem kizárható, hogy a belülről elkorhadt fák vagy az elszáradt ágak az útra zuhantak volna. Az új európai szakmai irányzat szerint a bükkfákat 90, maximum 120 évesen vágják ki. A mi célunk az, hogy munkatársainkkal olyan erdőgazdálkodást alakítsunk ki, ami gazdaságos, és az erdő egészséges fejlődését segíti elő.

A szóban forgó terülten a bükkfákat valójában 30 éve ki kellett volna vágni annak érdekében, hogy az erdő egészségesen, önmagától újrafejlődjön. A RoyChowdhury-Mikes család az elmúlt években, amióta az erdőt átvette, az üzemterv által megengedett mennyiségnél jóval kevesebbet vág ki. Az erdőnkben több fa nő, mint amennyit kitermelünk (természetes megújulás, újratelepítés nélkül).

Ebben a parcellában a turisztikai szempontokat figyelembe véve a kitermelést lehetett volna lassabb ütemben végrehajtani (hogy ne nézzen ki a laikusok számára ilyen meghökkentően), ezt azonban nem engedi az üzemterv. A parcella körülbelül két év múlva ismét úgy fog kinézni, mint egy bükkerdő, tekintettel arra, hogy a bükkös nagyon gyorsan regenerálódik. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha most a fiatal fákat, amelyek most a nagy, öreg fák alatt küszködnek, megmentjük.

Ami az útminőség romlását illeti: a RoyChowdhury-Mikes család erdejéből történő kitermelés miatt körülbelül 100 fuvar (100 teherautó) tervezett. Ez a szám összehasonlítva a Szent Anna-tóhoz egy nyáron ellátogató turistabuszok számával, illetve a környékbeli erdőkben folyó kitermelésről szállító kamionok számával rögtön nem tűnik olyan ijesztőnek.

A RoyChowdhury-Mikes család
2010. március 26.

Címkék: , , , ,

17 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: p
  Közzétéve: 30.3.2010, 9:57 am

  A tulajdoosok gondolatmenete remiszto. Az anyagi haszon vezerelte logikaval mindent meg lehet magyarazni. Eszerint jo ha kivagjuk az osszes oserdot, mert csak igy tudja majd elvezni az uj erdot a kovetkezo generacio. Mellesleg a tolgyek mellett a bukk az egyik leglassabban novo fafajunk. Vagyis ha ma teljesen kivagunk egy bukkerdot azt valoban ugy 100 ev mulva lehet ujra elvezni.

 2. A hozzászólás szerzője: pjotr
  Közzétéve: 30.3.2010, 10:03 am

  no comment

 3. A hozzászólás szerzője: smes
  Közzétéve: 30.3.2010, 11:48 am

  A peldamutato osok sajnos kihaltak,megmaradtak a fiatalok,akik szellemileg sajnos ugyanolyan lassan fejlodnek akarcsak a fiatal bukkfak.

 4. A hozzászólás szerzője: piros
  Közzétéve: 30.3.2010, 1:04 pm

  “cei în mână nu-i minciună” gondolá az ősi család, s cselekede.

 5. A hozzászólás szerzője: A borvíznek se jó...
  Közzétéve: 30.3.2010, 1:05 pm

  “Az erdők ésszerűtlen kivágása nemcsak árvizeket okozhat, hanem a vízforrások kiapadását is eredményezheti, mivel nem lesz már, ami megkösse a csapadékot, amiből a földalatti vízrétegek táplálkoznak.”
  http://think.transindex.ro/?p=973

 6. A hozzászólás szerzője: István Zsolt Ianovits
  Közzétéve: 30.3.2010, 1:27 pm

  “Örvendek” hogy a RoyChowdhury-Mikes család (amúgy eredeti székely maharadzsákról vam szó 🙂 ) visszakapta ősei erdejét, hogy alaposan megtépázza azt, amit 89 előtt és után nem sikerült elpusztítani. Fellelőtlen volt a román állam, amikor magánkézbe juttatott óriási vagyonokat. Nem is értem, miért nem állítjuk vissza a régi feudális rendszert, szükség lenne egy pár jobbágyra is az erdőkivágáshoz :))) A szomorú az, hogy igen sokan önkéntesen behódolnak a régi arisztokráciának, “istenítve” a régi rendszert, még akkor is ha szegények paraszti származásúak.

 7. A hozzászólás szerzője: pesta
  Közzétéve: 30.3.2010, 2:54 pm

  “a fiatal fákat, amelyek most a nagy, öreg fák alatt küszködnek, megmentjük” – azert ez nem semmi…
  Sajnos ezt el is hiszik, ahonnan RoyChowdhury-ek jonnek mar sikerult mindent “megmenteni”, ugyhogy szegenyek nem is igazan tudjak, hogy mirol beszelnek. Beteg a vilag emberek, nagyon beteg…

 8. A hozzászólás szerzője: csaba
  Közzétéve: 30.3.2010, 3:29 pm

  Penz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Penz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Csak igy tovabb szukagyuak!!!!!
  Tegyetek csak tonkre mindazt amit szeretunk, ami eltet minket. Csak igy tovabb!!!!!!!!!!!!!!!! Penz!!!!!!!!!!!!! Penz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. A hozzászólás szerzője: Szabó D. Zoltán
  Közzétéve: 30.3.2010, 9:44 pm

  Félelmetesen buták ezek az emberek! A bükkfaerdő ami két év múlva megöregszik… És épp a korhadt bükkfákat hagyja meg a felvilágosult és természetbarát erdőgazdálkodó, benne talál helyet a fekete harkály, denevérek, baglyok, vadmacska és sok minden más. Ami élhetne és valószínű elő is fordult abban az erdőben, amire büszkék lehetnének. És elvileg védik is, mint itt írja http://www.transylvanianwildlifeproject.com/2009/08/fieldworkers-food-accommodation.html. Vagy talán ebből a bevételből fogják támogatni?

 10. A hozzászólás szerzője: levi
  Közzétéve: 31.3.2010, 9:03 am

  Micsoda szerencse,kepzeljetek mi lenne,ha ok nem tartanak karban az erdot?Ami a tehergepkocsikat illeti nem lehet osszehasonlitani oket egy turistabusszal,kicsit odafigyelva a netto terheles elrheti a 30 to,ugyanis ezek az autok 30 m3 fat is kepesek szallitani es a bukknek nagy a fajsulya,tobb mint 1 to/m3!

 11. A hozzászólás szerzője: Attila
  Közzétéve: 31.3.2010, 11:38 am

  Nagyon jó, hogy a RoyChowdhury-Mikes család lehetőséget ad (megmenti) a fiatal bükkfáknak akik a nagy öreg fák alatt küszködnek. És mindezt egy jól megtervezett ütemterv szerint teszi.
  Ezért javaslom, hogy két év múlva a 2012 Bálványosi Nyári Szabadegyetem keretén belül legyen egy kirándulás a már megújult erdőbe. Ahol a RoyChowdhury-Mikes család egyik tagja személyesen mutatja be a fiatal bükkfák árnyékában a fenntartható fejlődést és eredményeket amit képviselnek.
  Remélem a család egyeztette az ütemtervet a fiatal feltörekvő bükkfákkal is mert tapasztalatom szerint türelmesebb fajták.

 12. A hozzászólás szerzője: Paul White
  Közzétéve: 31.3.2010, 11:49 pm

  Hi, I would really like to contribute to this debate, but unfortunately cannot understand the article. Is there any chance of getting a translated copy? Unfortunately the quality Google Chrome translation from Hungarian to English isn’t that good or legible, so if anyone can help out I would be grateful.

  Best wishes, Paul

  • A hozzászólás szerzője: pjotr
   Közzétéve: 3.4.2010, 12:12 am

   The article actually is the ridiculous answer from the Mikes family for the questions raised about the forest cuttings near Balvanyos. They reveal their greedy nature 🙂
   Probably you wouldn’t agree.

   • A hozzászólás szerzője: Olaf Gefjon
    Közzétéve: 5.4.2010, 2:56 pm

    Guys, if you speak Hungarian and you have some extra time to spare would it be possible that you will provide a translation? Just upload it somewhere, it would really help in my phd research about reconstructing the present of the past noble families of eastern Europe. (Actually I was lead to this article by google, following the RoyChowdhury Mikes names.)

    Thank you and best regards, Olaf Gefjoen, Sandefjord

 13. A hozzászólás szerzője: Benedek Klára
  Közzétéve: 5.4.2010, 5:20 pm

  Ej, be jó, hogy jött ez a RoyChowdhury Mikes család és megoldotta, amit a természet egész eddig nem tudott…

 14. A hozzászólás szerzője: Benedek Klára
  Közzétéve: 5.4.2010, 5:28 pm

  Amúgy sikerült megtekintenünk a RoyChowdhury Mikes család remekművét a hétvégén, csodálatosa sikerült megmenteni a fiatal fákat… Egyes megmentett területeken egy se maradt. De gondolom, ha van fa-mennyország, akkor most ott vannak… Szerencsére a talajerózió is jól fel tud gyorsulni egyes helyeken és így fog nemsokára az egész oldal beomlani. Gratulálunk!

 15. A hozzászólás szerzője: Vinca Minor Egyesület: úgy gazdálkodjanak az erdőkkel, ahogy nagyapáik » Think Outside The Box
  Közzétéve: 19.5.2010, 8:29 am

  […] Hotel Balvanyostól Sepsibükszádig húzódó területen folyó kitermelés a tulajdonosok szerint a fenntartható fejlődés jegyében történik. A természetvédelmi terület gondnoka, a Vinca Minor Egyesület azt ígéri, […]

Szólj hozzá!