Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2010

Táncház gyertyafényben és faültetés Kézdivásárhelyen


Fotó: Gergely Eszter

Bár a Föld Óráján Kézdivásárhelyen az önkormányzat előzetes ígéretével ellentétben nem aludt ki a közvilágítás mindenhol, a főtér és a sportcsarnok környéke szombaton, április 27-én 20.30 és 21.30 között sötétségbe burkolózott. Ez nem jelentette azt, hogy megállt az élet: gyertyafénynél folytatódott a táncház, a holdfényben biciklisek és görkorisok köröztek. A Zöld Nap Egyesület és a sportiroda háromnapos tavaszi környezetvédő akciója több száz embert mozgatott meg, volt faültetés, olajgyűjtés, játszóház és filmvetítés is.


A táncház volt a Tavaszi Zöld Napok egyik legnépszerűbb eseménye; a Rotary klub adománya jóvoltából Ábry Béla és zenekara húzta a talpalávalót

Pénteken, április 26-án reggel felkerekedtünk, és a katrosai erdőben nyírfacsemetéket ástunk ki.

Erdei úton, traktorral érkeztek az önkéntesek

A 38 önkéntes majdnem 700 csemetét gyűjtött be a kellemes napsütésben, egy vaddisznók járta erdei tisztáson.

A sűrűn egymás mellett nőtt csemetékből ástunk ki a tisztás szélén

Még aznap magyar és román diákok, a Turóczi Mózes és a Molnár Józsiás általános iskolák tanulói és vezetőik el is ültettek több fát a csarnok környékén.

A sportcsarnok környéke a negyedben lakó gyerekek és az extrém urbánus sportok kedvelőinek gyülekezőhelye. Az itt elültetett fákat többek közt a gyerekotthonos gyerekek és a biciklis társaság tagjai öntözgették gondosan.

Szombaton a szervezők számára is megdöbbentően sokan jelentkeztek az ültetésre: több mint 400 személy összesen 1130 fát – kertészetből, illetve különböző adományokból származó fenyőt, szomorúfűzet, és természetesen a nyíreket – ültetett el. A Nagy Mózes Gimnázium és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és tanárai dolgoztak a legnagyobb erőbedobással. Az iskolák és a városi kórház udvarára, a sportcsarnok köré, az új református temetőbe, illetve a környező falvakba is jutott a csemetékből.

A szervezők már most felmérték, hogy egy következő faültetési akció alkalmával is helye lesz további ezer fának, ott, ahová ezúttal nem jutott.

A vasárnapi szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő akciót sajnos elmosta az eső. Ám minden rosszban van valami jó is, hiszen a frissen elültetett fákat legalább (még egyszer) meglocsolta. 15 liter olaj, néhány zsák pillepalack és üveg, valamint egy doboznyi elem gyűlt össze a sportcsarnoknál lévő egyetlen gyűjtőpontnál; közben a Sport Hotel társalgójában környezetvédelmi témájú előadások zajlottak. A minimál-költségvetésből megszervezett Tavaszi Zöld Napok vasárnap este Al Gore Kellemetlen igazság című filmje vetítésével zárult.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: csaba
  Közzétéve: 29.3.2010, 8:19 pm

  Bravo Zol Nap!!!!

 2. A hozzászólás szerzője: csaba
  Közzétéve: 29.3.2010, 8:23 pm

  Zold Napot, akartam irni Zol helyett.

 3. A hozzászólás szerzője: ipszilon
  Közzétéve: 30.3.2010, 3:22 pm

  eljen a part

  • A hozzászólás szerzője: csaba
   Közzétéve: 31.3.2010, 4:03 am

   Szeretem az ilyen hozzaallast Ipszilon!
   Jo sokan gondolkoztok igy.
   Hat, szomoru a helyzet.

 4. A hozzászólás szerzője: Biciklizz főúttól távol, fedezd fel az alternatív útvonalakat! [térképekkel] » Think Outside The Box
  Közzétéve: 11.5.2010, 9:09 am

  […] A kijelölt, biciklivel járható vidéki úthálózat előnye, hogy távol van a főutaktól, legfeljebb metszi a gépkocsik által dominált aszfaltos utakat. Mentális térképünkön eddig csak ezek léteztek, pedig kerékpározóknak életveszélyesek is lehetnek – magyarázta Pál Zoltán egyetemi tanársegéd a projektet ismertető előadásában Kézdivásárhelyen. […]

Szólj hozzá!