Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.8.2011

Lézerrel lőnek a felhőkre, hogy eső legyen


Fotó: Szász Péter

Az ember a mezőgazdaság kezdetei óta próbálja kontrollálni az időjárást a neki kedvező módon: istenekhez imádkozott, esőtáncot járt, áldozatot mutatott be, hogy legyen eső. Kutatók erős lézersugárral lőtték a felhőket, és sikerült vízcseppeket generálni a levegőben. Nyilván, a száraz levegőben esőt csinálni soha nem sikerülne, ám a lézeres vízkondenzációnak elnevezett technika segít némileg kontrollálni az esőképződést.

A kutatók Svájcban, a Genfi-tó mellett tesztelték a garázs nagyságú mozgatható lézer-laboratóriumot. 133 órán keresztül lőttek lézersugarakat az atmoszférába, amelynek hatására salétromsav-részecskék keletkeztek. Ezek egyfajta „légköri ragasztóként” viselkedtek, azaz a vízmolekulákat egy helyre gyűjtötték.

Másodpercek alatt apró vízcseppek keletkeztek, amelyek azonban túl kicsik voltak, hogy esőként a földre hulljanak, ám a kísérletet a kutatók szerint mindenképp érdemes folytatni. Jérôme Kasparian, a Genfi Egyetem fizikusa szerint mintegy százszor ekkora cseppekre lenne szükség, hogy elég nehezek legyenek ahhoz, hogy esőcseppek formájában a földre hulljanak.

A lézertechnológiával megelőzni vagy beindítani is lehetne a záporokat, ha további fejlesztéseket eszközölnek. Például a hidegebb hegyi levegőtömegekben a vízcseppek megnőnek, ott elő lehetne állítani akkora esőcseppeket, hogy le tudjanak hullni. Fordítva is működhetne: egy záport „felszámolna”, ha az esőcseppeket apró vízcseppecskékre bontanák. Ha a technológiát sikerül tökéletesíteni, ezzel a jövőben megelőzhetőek lennének a nagy árvizek.

Kínában már próbálkoztak esőgenerálással: kémiai anyagokat, rakétákat lőttek a levegőbe, az ezüstjodid például megfelelő felületet biztosított a vízcseppeknek a kondenzáláshoz, és sikerült záport elindítani. Kasparian szerint azonban a lézeres technológiával elkerülhető a nagy menyiségű ezüst-jodid atmoszférába pumpálása; a lézert bármikor le lehet kapcsolni, és könnyebb kontrollálni az elindított folyamatokat, mint a kémiai anyagok esetében. A kínai kísérletnél pedig amúgysem igazán lehetett tudni, valóban ők generálták az esőt, vagy egyébként is esett volna – tette hozzá.

A Teramobile nevű lézer több kilométer hosszú sugarakat tud az égbe lőni. A következő lépés az, hogy a kutatók a lézerrel pásztázni is fogják a levegőt, hogy nagyobb területen sikerüljön vízcseppeket generálni.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!