Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.8.2011

Máramaros, repülőből

Repülőből azonnal és hatásosan látszik, mennyire zöld a táj… az zöld sokféle árnyalatát gyűjti össze. A levegőből füvek, fák, szántóföldek tengere tárul elénk. Enélkül az állatok sem létezhetnének, mint az ember vagy a sólyom.

Peter Lengyel

Fentről persze nem látszanak pillangók, kis virágok, gyíkok vagy apró madarak, de a részletektől való eltávolodás rálátást enged a nagyobb ökoszisztémákra. Innen két nagy területet lehet megkülönböztetni, a hegyvidéket és a fennsíkot. Előbbi még viszonylag természetes, utóbbit azonban az ember alakította. Eltűntek az összefüggő erdőségek, amelyek valaha a tájat uralták.

A hegyvidéken azonban az erdő az úr, néhol ugyan ”erőszak”, azaz erdőirtás nyomai látszanak; különböző életkorú rengetegek vannak, sok a fiatal, kevés az öreg fa. Vannak nagy kiterjedésű mezők is, például István mezeje az Igniș vulkáni platón. Régóta kivágták innen az erdőt, ma legelőként szolgál.
A hegyvidék tőzeglápjai annyira kicsik és szétszórtak, hogy ritkaságnak számítanak. A Hernécsi-láp (Iezerul Mare) kitűnően elválik a táj többi részétől, ugyanennyire szépen látszik a Tăul Chendroaiei. Eldugottabb viszont a Tăul Morărenilor, a Gutin-hegység és Bréb között.

Látható, sziklás tájból is kevés van, elsősorban a Radnai-havasokban figyelhető meg, de sok turistát vonzanak a látványos képződmények. Néha még a gleccsertavak is felfénylenek – csodálatos vidék ez. A biodiverzitás szempontjából nagyon sok hidegebb éghajlatot kedvelő faj lakik itt.
A Máramarosi-medencét falvak uralják és apró parcellák, itt-ott némi füves terület vagy erdőfolt. A folyók kevésbé látszanak, csupán apró csíkok, kanyargó folyások, a hegyvidéken pedig csak következtetni lehet a vízfolyás jelenlétére. (…)

A fatemplomok annyira picik felülről nézve, mintha ott sem lennének, úgy kell keresni a tekinteteddel. Még a tavak, lápok, sziklák is jobban látszanak… Jól kivehetőek viszont a közpénzből emelt vallási förmedvények, giccses kolostorok és templomok, amelyeknek semmi köze a hagyományos máramarosi építészethez… (…)
Máramaros, repülőből… Viszonylag jól kell ismerni a tájat ahhoz, hogy eldöntsd, melyek a jellemző helyszínek, mit érdemes fotózni, és hogy lehet oda eljutni a legjobb szög és fényviszonyok eléréséhez. Egy fotó elvileg egyedi a kivágat és megvilágítás szempontjából, mégis léteznek standard fényképek, ”a legjobb szögből” készítve. A légifotózásban ilyen nem történhet meg, a képek tényleg megismételhetetlenek – mennyi esély van rá, hogy ugyanazon a vonalon repülj még egyszer, ugyanabban a pillanatban nyomd le a gombot?

© dr. Peter Lengyel

Peter Lengyel 1973-ban született Máramarosszigeten, a kolozsvári BBTE-n végezte el a biológia szakot. Jelenleg biológus, a biodiverzitás megőrzésének szakértője, természetfotós, a Valea Verde egyesület tagja, az UNESCO Pro Natura civil szervezet tudományos titkára és az IUCN tagja.

(Az itt közölt szöveg a TOTB.ro-n megjelent cikk rövidített és szerkesztett változata. A teljes anyagért kattints ide!)

Címkék: , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Balint Ilona
  Közzétéve: 30.8.2011, 7:13 pm

  Gyonyoru,elbuvolo!…..

 2. A hozzászólás szerzője: Henkel
  Közzétéve: 31.8.2011, 11:57 am

  Az Ignis magyar neve Rozsály

 3. A hozzászólás szerzője: Katalin
  Közzétéve: 31.8.2011, 8:41 pm

  Maramaros nagyon szep videk,(en is ott szulettem,Erzsebetbanyan).Sajnos turisztikai szempontbol nincs kellokepen kihasznalva.Remeljuk hogy ezutan tobben fogjak felfedezni ezt a csodalatos videket.

Szólj hozzá!