Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.8.2011

WikiLeaks: Kína politikai okokból nem mér veszélyes szennyezési anyagokat

Fotó: Remko Tanis/flickr.com

Nemrégiben közzétett táviratok szerint Kína a politikai konzekvenciáktól tartva nem végez méréseket a legveszélyesebb légi szennyezésekről. Az információk a Guangdong ipari zónában tartózkodó diplomaták kommunikációjából származnak, ahol a világon legtöbbször fordul elő savas eső és egyéb súlyos szennyezések.

Egy 2006-os távirat szerint a szálló por koncentrációja tízszer nagyobb volt, mint a WHO által engedélyezett érték. A PM2,5-nek nevezett finomszemcsés anyagok nem is szerepelnek a kormány veszélyesanyag-listáján, viszont akut légzőszervi betegségeket, szívproblémákat, gyerekkori megbetegedéseket és akár halált is okozhat.

A diplomaták észrevették, hogy a jelenlétét a légkörben nem mérik rendszeresen és nem is hozzák nyilvánosságra, valószínűleg azért, mert rossz képet festett volna a hatóságokról. Egy másik 2006-os távirat szerint az átláthatóság problémáját jelentették tudósoknak is, ezek viszont, bár aggódnak a légszennyezés miatt, hallgatnak róla – az élesen kritizálóktól megvonják a támogatást.

A táviratok megírása óta környezetvédők már méltatták mindazokat a haladásokat, amelyeket Kína tett a légszennyezés-mérésben, és az adtok közzétételében, viszont problémák ma is bőven léteznek. Az állami sajtóban a napokban jelent meg információ arról, hogy új listát vezetnek be nemsokára – kérdéses, hogy ezúttal rákerül-e a por is.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!