Think Outside The Box

Transindex rovatok


The Caveman Project | 29.3.2010

Miért lettem vegetáriánus

Fotó: val’sphotos/flickr.com

Amióta elkezdtem a projektet, leggyakrabban azt kérdik tőlem, hogy miért hagytam fel a húsevéssel: “Mi köze van a húsnak a környezetvédelemhez?” “Nem jó ötlet, ha eddig húsevő voltál, meg fogsz betegedni” – mondták mások. Ezért úgy gondoltam, ma a vegetarianizmusról fogunk beszélni.

Csibi Magor

Az emberek többsége úgy gondolja, a vegetarianizmus csak “kényeskedés”. Egy trend, amelynek követői különbözni akarnak másoktól, vagy “sikkesebbek” akarnak lenni. Én is ebből az előítéletből indultam ki, amikor először hallottam vegetáriánusoktól. Hússal nőttem fel, főleg sertéssel, később csirkével, és soha nem mulasztottam el egy rosszindulatú megjegyzést, ha vegetáriánussal találkoztam. Ha külföldre utaztam, a barátaimmal együtt nevettünk a vendéglőkön, ahol nem lehetett húst kapni, és nem is tudtam elképzelni, hogyan élhetnek egyesek hús nélkül.

A dolgok azonban megváltoztak, amikor egy nagyon szigorú diétába kezdtem, sok nyers zöldséggel. Akkor fedeztem fel, hogy nemcsak a kenyér, a hús és a krumpli valódi élelmiszer. Néha egy zöld salátával is jól lehet lakni, de ehhez persze szükséges egy bizonyos alkalmazkodási idő.

Amikor megérkeztem az Európai Parlamentbe, kezdtem megérteni, hogy miért választották olyan sokan a húsmentes étrendet. Ha túl sok dossziét látsz a Mezőgazdasági vagy a Környezetvédelmi Bizottságnál, bizony elkezdesz kételkedni a hústermékek minőségét illetően. Ha még az Állatjóléti Csoporthoz vagy gmo-termékekkel és klónozással kapcsolatos beszélgetésekre is ellátogatsz, elmegy az étvágyad. Így történt velem is. De húsevő lévén mégsem tudtam megtenni a döntő lépést a projekt kezdete előtt.

Alább bemutatom azokat az okokat, amelyek rávettek a húsról való lemondásra, kicsit bővebben, mint ahogyan azt a kezdeti szabályzatban leírtam.

Miért szennyezünk többet, ha húst eszünk? Több oka is van ennek.

Egy, a Journal of Animal Science lapban megjelent, Methane emissions from cattle című tanulmány azt írja, hogy a marhák által felhasznált energia 6%-a metánná alakul. Ugyancsak innen megtudhatjuk, hogy a marhatenyésztésből annyi metán származik, mint a kőolaj- és földgáziparból és a szemétdombokból együttvéve. Ez azt jelenti, hogy csak a tehenek az üvegházhatású gázok 2%-ának kibocsátásáért felelősek. Ha még hozzáadjuk a takarmányt, a szállítást, a tenyésztést és a hús feldolgozását is, a hatás sokkal nagyobb értéket mutat.

Egy másik nézőpontot kínál a nagy-britanniai Mezőgazdasági Tudomány- és Technológiai Tanács. Az ottani kutatások szerint egy kg halhúshoz 1,5-2 kg tápszert használnak fel. Egy kg szárnyashúsnál ez 2-3 kg-ra emelkedik, disznóhúsnál 4-5,5-re, marhánál pedig akár a 10 kg-ot is elérheti. Ebből világosan látszik az erőforrások felhasználása közötti különbség, meg az, hogy a zöldségtermesztésnél csak vizet használunk fel.

D. Pimentel kutató adja meg a választ arra, hogy mennyi vizet használunk el zöldségtermesztésre vagy állattenyésztésre. Egy kiló krumplihoz például 500 l víz kell, egy kiló szójához 2000, szárnyashúshoz 3500, marhahúshoz meg 100.000. És ezt képzeljük el abban a kontextusban, hogy sok tudós szerint a jövő stratégiai erőforrása a víz lesz. A vízhiány egyik illusztratív példája Barcelona, ahová évente tartályhajókon szállítják a vizet.

Mindezek az érvek mellett sorolható még a nagymértékű erdőirtás, főleg az Amazonas vidékén. Ugyanakkor az intenzív állattenyésztés jelentősen szennyezi a talajt és a vizeket is.

Nem is szólva az állatok jólétéről. Mind láttunk vagy hallottunk olyan farmokról, ahol a baromfik sosem látnak napfényt, vagy a teheneket nyaktól a földhöz kötözik – a mozgáskorlátozás miatt zsengébb lesz a hús. Habár Európában nem találunk ennyire extrém helyzeteket, nálunk sem rózsás a helyzet.

Egy másik aggodalomra okot adó probléma az antibiotikumok. A farmon nevelt állatok (itt az intenzív állattenyésztésről beszélünk) gyakran sok táplálékkiegészítőt kapnak. Néha növekedési hormonok formájában, de leginkább antibiotikumokként. Ezek a növekedést segítik, és megelőznek néhány betegséget. Sok aktivista azonban arra figyelmeztet, hogy az antibiotikumoknak többféle következményei lehetnek, közöttük ellenálló “szuperbaktériumok” megjelenése, vagy a szervezetünk immunizálódása az antibiotikumokra.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Szervezet a napokban publikált egy 2008-ban végzett kutatást, amelyből kitűnik, az EU-ban több mint 500 vágóhídról származó grillcsirkék 75%-a Campylobacter és Salmonella baktériummal fertőzött. Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy Nagy-Britanniában a Campylobacterrel való fertőzések nagy része nem reagál a kezelésre, mivel a szervezet kifejlesztette az antibiotikumok elleni immunitást.

És nem is beszélek az etikai vonatkozásokról.

Ez nem azt jelenti, hogy fanatikus vegetáriánus lettem. Továbbra sem hiszek azoknak, akik azt mondják, az ember eleinte növényevő volt. Nem hiszem, hogy a vega-étrendtől egészségesebb leszel. Meg lehet figyelni, hogy a vegetáriánusok általában egészséges emberek, de én azt hiszem, ez inkább annak tudható be, hogy az “áttérők” eddig is tudatosan táplálkoztak, és van elég pénzük rá. Mert ha nincs pénzed, olcsóbb és laktatóbb kenyeret és parizert vásárolni, mint salátát és sajtot.

Soha nem hittem, hogy vega-étrenddel lehet fogyni, most meg csak nézem magam. 81-82 kilóra fogytam, és nem értem, hogy miért. Ugyanúgy sportolok, mint ezelőtt, és mégis lefogytam. Vajon vesztettem volna az izomtömegemből fehérjehiány miatt? Nem tudom, megkérdem majd a nutricionista doktornőt, aki szerdán online beszélgetést folytat majd a TOTB olvasóival, és elmondom.

Ami nem igaz, hogy ha felhagysz a hússal, rosszul érzed majd magad, depressziós leszel és végül megbetegszel. Szinte három hónap után elmondhatom, hogy semmi változást nem érzek. Nem fáradok könnyebben, ha néha fáj a gyomrom, azt a rendszertelen étkezés teszi. Ebben a hónapban meg egyszer kellett orvosságot bevennem, akkor is azért, mert sört ittam a háborgó gyomromra 🙂

Eléggé meg vagyok elégedve az új életstílusommal, és eléggé elővigyázatos leszek a húsiparral szemben, hogy április 10. után ne térjek vissza a régi kerékvágásba. Valószínűleg az ünnepekkor fogok enni édesanyám húsételeiből, de a hús biztosan nem fog rendszeresen szerepelni többé az étrendemben.

Címkék: , ,

16 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: kesztió
  Közzétéve: 29.3.2010, 3:56 pm

  Egyetlen húsféléről nem tudnék lemondani – és ez a hal. Aminek „előállítása” amúgy természetvédelmileg (nagyjából) rendben is lenne, csak ne lennének ennyire szennyezettek a vizek. De tény, hogy „nagyipari” tenyésztése is lényegesen kisebb ökológiai teherrel jár, mint a szárnyasé vagy – headjisten a – marháé vagy setésé.

 2. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 29.3.2010, 4:52 pm

  no. üzleti húsutánzatot én sem szívesen eszek. ám egy bizonyos szint fölött (ökovegetariánus, egészségmániás vegetáriánus stb) ez a húsnemevés szerintem egyszerű nagyvárosi és úri hiszti, és nem mellesleg veszélyes (tessék orvosokkal beszélni az ügyben). Az idős édesanyám nevelte csirke húsánál nincs finomabb, s a rengeteg puszkó (ezek nyulak), amik elé az öregem veti a tulajdon bütykös kezeivel a füvet, az is mind bevándorol a fagyasztóba. mellesleg soha senki sem mondta, hogy a zöldségeket ne kellene enni. de ne feledjük: a szemfogunk nem csak retekmorzsolásra fejlődött ki (ergó a gyomrunk sem).

  • A hozzászólás szerzője: Magor
   Közzétéve: 30.3.2010, 12:22 pm

   egyetertek az otthon nevelt csirkek, disznok fogyasztasaval. viszont ez egyre elerhetetlen lesz a legobb ember szamara. amugy a halrol nem kell lemondani, csak oda kellene figyelni, hogy minel kevesebb oceani halat egyunk. habar mar ezekbol sincs tul sok sajnos…

   • A hozzászólás szerzője: piszkosfred
    Közzétéve: 31.3.2010, 4:01 pm

    egyetertek az otthon nevelt allatok fogyasztasaval, mindenkeppen fontos hogy tudjuk honnan jon az elemiszer es mit tartalmaz … de sokan lustasag miatt nem keresik meg ezeket a forrasokat es aztan vegetarianizmusrol papolnak ..- apropo, ezek is szennyezik a kornyzetet? kerdesem hogy lesz-e valaki vegetarianus azert mert nem jo a megvasarolhato husok minosege?
    (s valaki magyarazza mar el nekem, hogy a vegetarianusoknal miert nem szamit a hal husnak)

  • A hozzászólás szerzője: ria
   Közzétéve: 31.3.2010, 1:15 pm

   Nem mellesleg a vegetarianus etkezes nem azt jelenti, hogy csak salatan elsz, meg fuvon, rengeteg olyan etel letezik ami nelkulozi a hust, de nem zold level. Nem kerul sokkal tobbe, mint a husos kaja, elonye, de teny, hogy tudatosabban megtervezed az etkezest. Mert ugye normalis esetben egy szelet hus-szalmakrumpli tarsitassal el van intezve az ebed, a gyomor is tele, de ha nincs hus mar komolyabban kell gondolkodni.
   U.I orvoskent tudom, hogy nem egeszsegtelenebb, mint a sok zsirban sult sertesszelet, csak meleyebben kell utananezni, nem feluletesen es tudni, hogy mibol is all a vegetarianus etrend, nemcsak hallomasbol!!!!!

   • A hozzászólás szerzője: piszkosfred
    Közzétéve: 27.4.2012, 8:10 am

    kedves ria, orvoskent tudhatnad, hogy a nem vegetarianus etrend nem mindennapi zsirban tocsogo sertesszeletet jelent … 😀 gozben parolt csirkehus is hus (vegetarianu ismeros esetebol tudom, hogy mennyi szart ossze tudtak enni husnelkuliseg cimszo alatt – aztan megszuletett a gyerekuk es muszayl volt husos etrendet is bevezessenek , mert ORVOSOK rajukszoltak, hogy ha nem adnak hust , akkor a gyerek nem fog rendesen fejlodni … erdekes ugye? )

 3. A hozzászólás szerzője: csaba
  Közzétéve: 29.3.2010, 5:01 pm

  Van itt egy szep kis film az allatokrol, amelyeket megeszunk:
  http://www.zoldnap.info/foldlakok
  Ha jol emlekszem Yann Arthus Bertrand mondta (a Home cimu film keszitoje – http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU ), hogy ha feleannyi hust ennenk mint amennyit megeszunk, akkor 300 millio gyermeknek lenne amit megennie.
  En mar tobb mint harom eve nem eszek hust. Nem vagyok vegetarianus, mindenevo vagyok, ha muszaj, de nem akarom se mergezni magamat, se masok szajatol elvenni az etelt. Es nagyon jol erzem magamat.

  • A hozzászólás szerzője: Magor
   Közzétéve: 30.3.2010, 12:23 pm

   en sem vagyok sem vegetarianus. viszont rengeteg ervem van arra, hogy miert ne egyek hust. es tartom magam ezekhez…

 4. A hozzászólás szerzője: sztui
  Közzétéve: 29.3.2010, 6:12 pm

  ez a tema is mint minden mas folyamatosan megismetlodik a tortenelem folyaman. Ime Gardonyi 100 evvel ezelott:

  “Munchenben jartam. Lementem delben a novenyen elok vendeglojebe. Neztem az etlapot: sokfele etel. A legtobb tejfeles. Vajas, turos is boven. Tojasos etel is. Egy vendeg bor helyett tejet ivott.
  A vendegsereg aztan megsokasodott. Az asztalomhoz ult egy baratsagos nemet.
  Beszelgettunk.
  Kerdem tole, hogy azert nem esznek-e hust, mert a taplalek igy egeszsegesebb? Vagy azert mert ugy erzik, hogy az allat megolese bestialis cselekedet?
  Feleli: – Mind a ket okbol.
  – Marmost hat azt mondja meg nekem: leheto-e, hogy valamikor minden ember vegetarianus eletmodra ter at?
  – Remeljuk!
  – De hat mit csinalnak a sok kakassal, amelyik a tojasbol kel?
  – Semmit. Engedjuk oket elni es kukorekolni!
  – On, latom nem gazda, tehat engedheti. De a baromfinak szem is kell, meg nyaron is. A szem penzbe kerul. Aztan hat maguk a kakasok is megolik egymast: csak egy marad az udvaron.
  – Hat akkor el van intezve a kerdes – nevet a nemet.
  – Jo. De hat nezze: maguk tejet is esznek. Tejet nem ad a tehen, csak borjadzas utan. Es minden tehen sokszor ellik bikaborjut is. Hova teszi a vilag azt a sok bikat? Hiszen csak egy nehany ev es annyi bika lenne a vilagon…
  – Azok is megolik egymast!
  – Nem, azok nem. Azok csak felreverik egymast. Eredj mas hataraba!
  S idovel lelegelik a kaszalokat, veteseket, buzaveteseket, arpaveteseket, repatablakat, kukoricafoldeket… Es egyre tobben es tobben.
  A nemet erre nem tudott felelni. Talan mas vegetarianus tud.”

  Az, hogy latod, hogyan bannak az elelmiszerfeldolgozok az allatokkal, nem arra kellene motivaljon, hogy ne egyel allati eredetu taplalekot, hanem inkabb a modszereik ellen kellene tenni. Amugy meg, a szupermarketek latvanyos zoldsegei is hasonlokeppen keszulnek, csupan a paradicsom nem tud visitani!

  • A hozzászólás szerzője: Magor
   Közzétéve: 30.3.2010, 12:25 pm

   nem hasonlitanam ossze azert a novenytermesztest az allatenyesztessel. a novenyeknek nincsen kozponti idegrendszeruk. amugy nem az a lenyeg, hogy mindenki vega legyen. de visszafoghatnank egy picit a husfogyasztasunkat…

  • A hozzászólás szerzője: piszkosfred
   Közzétéve: 27.4.2012, 8:34 am

   sztui – nagyon remek pelda :d tokeletesen felteszi a kerdeseket, amikre most se tudfnak a vegak valaszolni :d

 5. A hozzászólás szerzője: Lolka
  Közzétéve: 29.3.2010, 8:10 pm

  Tudom, hogy a fenti cikk szerzője nem kutató, de az általa idézett cikkben (Johnson, K. A., Johnson, D. E., 1995. Methane emissions from cattle
  J. Anim Sci. 73: 2483-2492 ) az szerző állítással azaz “a marhatenyésztésből annyi metán származik, mint a kőolaj- és földgáziparból és a szemétdombokból együttvéve” mellett még valami lényegeset megtudhatunk: a haszonállat(! livestock) tenyésztésből származó metán mennyisége 80 tg/év, míg a rizs 60Tg/év-ért felelős. Nos, a haszonállat nem mind szarvasmarha, úgyhogy könnyen meglehet, hogy a rizs és szarvasmarha éppen csak egy szinten van a metán termelését tekintve.
  És még valami a rizs sem a saját lábán megy a felhasználóhoz, sőt csomagolni is kell stb.
  A többi érvre már fölösleges is reagálni, mert a metán elbukott, a paradicsom ugy-e nem sír, a növényeket sokan nem tekintik élőlénynek, ezért mit sázmít, hogy mennyi vegyszert nyomnak beléjük stb.

  Mennyivel egyszerűbb lenne azt írni: vegetáriánus lettem, mert ezt most a menő, mint olyan cikkek mögé bújni, amelyek 15 év jelentek meg (úgy-e ez egy forró téma, úgyhogy 15 év alatt sokminden megváltozhat ), és úgy, hogy helylenül használjuk az információkat.

  • A hozzászólás szerzője: Magor
   Közzétéve: 30.3.2010, 12:30 pm

   ha a kakan csomot akarunk keresni valoszinuleg talalunk is. viszont nem ertem mi mellett ervelsz. kritizalsz, hogy nem mai forrast idezek, viszont te “meglehet”-el ervelsz. nem ertem miert zavar az tegen, hogy egyes emberek nem ugy etkeznek mint te.

 6. A hozzászólás szerzője: Think Outside the Box és …lépj egy másik dobozba « Szabadtér
  Közzétéve: 30.3.2010, 11:03 am

  […] hozzá A cikk, amelyhez hozzászóltam a The Caveman Project keretében lett közreadva, címe Miért lettem vegetáriánus, ennek az alábbi részét […]

 7. A hozzászólás szerzője: d.szabo
  Közzétéve: 4.4.2010, 5:12 pm

  Sztem is egy masik dobozban kezdtel gondolkodni. Altalanositod a sajat velemenyed, azt, amiben te hiszel, de nem csinalsz mar erdekes dolgokat. Es tenyleg egyre tobb a kritukus hozzaszolas. Nem erdekesek az uj temaid sem.
  Aztan a Tusnadot reklamozo cikk vegleg elvette a kedvem, pedig eddig nagyon szivesen kovettem a blogot. De ezentul nem fogom.

 8. A hozzászólás szerzője: The Lilapanda
  Közzétéve: 26.4.2012, 6:43 pm

  Szia! Megkérdezhetem mi a vércsoportod? Ugyanis az A-s vércsoportú emberek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják megemészteni a húst és ha elhagyják, megindulhat a fogyás.

Szólj hozzá!