Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.8.2011

Több az állat, mint a növény. 8,7 millió faj élhet a Földön


A feketefejű erdei nimfát 2009-ben fedezték fel Kolumbiában. Fotó: godenyheter.no

Minden eddiginél pontosabb becslés szerint a Földön 8,7 millió faj él, ám a legtöbb fajt még nem is írták le. Felfedezésükhöz és rendszertani meghatározásukhoz mintegy ezer évre lenne szükség – írják kutatók a PLoS Biology szaklapban megjelent tanulmányukban.

Ez a hatalmas szám „az Élet családfája” ágai közti rokonsági kapcsolatok elemzése során jött ki. Eddig a tudósok mintegy 1,2 millió fajt írtak le tudományosan.

Robert May, a brit Royal Society volt elnöke szerint az emberiség nárcizmusának jele, hogy azt tudjuk, 22.194.656 könyv volt idén februárban az amerikai kongresszusi könyvtárban, ám azt nem, hány különböző állat- és növényfajjal osztjuk meg közös életterünket, a Földet.

Derek Tittensor, a kutatócsoport vezetője a BBC-nek elmondta, régóta tervezték a fajszámlálást, ám eddig a különböző megközelítések nem jártak sikerrel. Az ENSZ környezetvédelmi programja keretében működő World Conservation Monitoring Centre-nél dolgozó kutató együtt dolgozott a projekten a kanadai Dalhousie Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatóival.

A 8,7 millió faj nagyrésze az állatvilághoz tartozik: 7,77 millió, ennek 12 százaléka ismert és leírt faj. A gomba-, növény- és egysejtűfélék, valamint az algák és mikroorganizmusok sokkal kevesebben vannak. A 0,61 millió gombafaj 7 százaléka, a 0.30 millió növényfaj 70 százaléka, a 0.04 millió egysejtűféle 22 százaléka, és a 0.03 millió mikroorganizmus 50 százaléka kapott eddig tudományos leírást.

A kutatócsoport megvizsgálta a fajok, illetve az azokat magukban foglaló nagyobb rendszertani szerkezeti egységek – nemek, családok, rendek, osztályok stb. – közti kapcsolatokat. Az Élet hierarchikus fáján egyre feljebb haladva egyre ritkábbak az új felfedezések – hiszen például új osztályt sokkal ritábban fedeznek fel, mint új fajt. A nagy rendszertani csoportok, illetve a fajok felfedezési rátájából, jól ismert osztályokhoz – pl. az emlősökhöz vagy a madarakhoz – tartozó fajok arányából kiindulva következtettek arra, még hány eddig ismeretlen faj létezhet a világon. A kijött szám 8,7 millió, a hibahatár plusz-mínusz egymillió.

A még fel nem fedezett fajok elsősorban kisebb organizmusok, nagy részük olyan élettérben él, amit nehéz megközelíteni vagy kutatni, mint például az óceánok mélyén.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Hartel Tibor
    Közzétéve: 26.8.2011, 2:08 pm

    Szerintem nem eleg erv az a narcizmushoz. Inkabb Mayt minositi ez szerintem, nem az ’emberiseget’. Persze minden tiszteletem Baron May of Oxford irant!!!

Szólj hozzá!