Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 24.8.2011

Két keréken hódították meg Európát: 15 hónap és 33 ezer km biciklin


Norvégia legmagasabb hágóján, a Sognefjelleten is átkeltek

“Nagyon kevesen hittek abban, hogy képesek vagyunk ezt véghez vinni… de hát sikerült.” Arad és Déva között valahol félúton tart éppen Marosvásárhely felé, haza Keresszegi Petrás Előd és Benedek Lehel, akik 2010 májusában indultak el egy nagyon nagy ambíciót, kitartást és főképp kalandvágyat megkövetelő utazásra. 15 hónap alatt 33 ezer km-t tettek meg biciklivel. Most már a vége felé jár az Európa meghódítása két keréken című projekt – mit projekt! Ahogy ők fogalmaztak indulás előtt, egy álom, ami megvalósult.

B.D.T.

A két huszonéves srác kettős céllal indult útnak: egyrészt a mozgást, az egészséges életmódot és a kerékpározást szerették volna népszerűsíteni, és felhívni a figyelmet a kerékpárutak szükségességére szülővárosukban, Marosvásárhelyen és egész Romániában. Másrészt az európai népekről, közösségekről szerettek volna többet – és elsőkézből – megtudni.

„Az álmok szükségesek az élethez, nélküle az ember nem önmaga. Ha sikerül valóra váltani, akkor kiteljesedik az élet. (…) Ha az ember az álmait beleteszi egy dobozba, majd öt, tíz, esetleg húsz év múlva előveszi a dobozt, felnyitja és minden ugyanúgy és ugyanott van, akkor megszeppen és magába roskad. Rájön, hogy valahol valamiről megfeledkezett. Csalódást érez. Úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van az élethez, az álmaihoz és természetesen azok megvalósításához. (…) ez egy csodálatos dolog, hogy egy ilyen út annyi mindent adhat nekünk mindenféle téren, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani.” ( Egy álom: “Európa meghódítása két keréken”. Mottó:” Nem a cél a lényeg, hanem az út maga”)

Barátoknál vagy sátorban aludtak, illetve couch surfinggel, azaz a kis költségvetésű turisták, főleg fiatalok szálláskereső fórumán kerestek maguknak alvóhelyet az út során.

Hegyet másztak, nagyvárosokat néztek meg, gyönyörű tájakon, forgalmas vagy éppen elhagyatott utakon kerékpároztak, és rengeteg emberrel, hozzájuk hasonló biciklisekkel is találkoztak és beszélgettek. Szinte mindenhol nagyon vendégszeretően fogadták őket.

Útjukról blogbejegyzésekben tudósítottak mindaddig, amíg idén májusban Portugáliában ki nem rabolták őket: elvitték a laptopot, amin rengeteg értékes fotó is volt…

A bejegyzések ritkulnak, aztán egy svájci magyar családtól június végén kaptak egy laptopot.

Olaszországban találkoznak egy felvidéki bringással, Kovács Tamással, aki Kürtről indult bejárni Európa egy részét.

Mivel már előző évben Tamás elkísérte a marosvásárhelyi srácokat egy szakaszon Szlovákiában, Előd és Lehel úgy döntöttek, együtt folytatják az utat hazafele, és ezért Szicíliát is kihagyták (Tamásnak ugyanis augusztus 15-re, a kürti falunapokra haza kellett érnie).

Most is együtt tekernek, Tamás, a testvére és egy barátnőjük ugyanis úgy döntöttek, folytatják egymás kísérgetésének hagyományát, és csatlakoztak 🙂 Az ötfősre bővült csapat augusztus 23-án lépte át a román-magyar határt, és Arad, Déva, Gyulafehérvár, Radnót érintésével haladnak Marosvásárhely felé.

„Azért választottuk ezt az útvonalat Románián belül, mert azt gondoltuk, kevesebb lesz a kamion, kisebb lesz a forgalom – de sajnos ugyanolyan, mint az E60-as Kolozsvár felé” – mondja Előd augusztus 24-én a telefonban, amikor éppen megálltak pihenni Lipovánál. Hatalmas a hőség, alig van árnyék, nincs ahová behúzódni, ezért a srácok és kíséretük egy kocsmában telepedtek le, ahol volt internet is – így előzetesen mailben elküldött kérdéseinkre pihenés közben válaszolni tudtak mindketten.

TOTB: 15 hónapot biciklizni?! Nem kérdezte senki, amikor előrukkoltatok a tervvel, hogy normálisak vagytok-e? 🙂

Benedek Lehel: Mindenki őrültnek hitt, a szó mindenféle értelmében.
Keresszegi-Petrás Előd: Természetesen mindenki őrültnek hitt bennünket. Nagyon kevesen hittek abban, hogy képesek vagyunk ezt véghez vinni… de hát sikerült.

Minden nap bicikliztetek? Mennyire tudtátok tartani magatokat a tervhez? Sikerült mind a 30 országon végigbringázni?

B.L.: Átlagban hetente tartottunk egy pihenőnapot, volt olyan is, mikor 3 hétig minden nap tekertünk, volt olyan is, hogy egy egész hetet pihentünk. A megtervezett útvonalat 90%-ban tartottuk. Végül, ha jól számoltam, akkor 35 országban tekertünk.

Mekkora felkészülés kellett, hogy meg tudjátok csinálni? Mi volt a leginkább embertpróbáló az út során? Hol volt a legnehezebb a terep?

B.L.: A pszichológiai próbák voltak a legnehezebbek. Minden ott dől el. A tél volt a legnehezebb terep.

K.P.E.: Szerintem nem a fizikai felkészüléssel van a baj, hiszen azt a napi 70-80 km-t bárki le tudja tekerni. Inkább fejben kell ott lenni, mert nem lehet azt megtenni, ha pl. 2 hétig esik az eső, csak behúzódunk és várjuk, míg elmúlik, mert akkor soha nem érnénk haza. Fel kell venni az esőruhát, és tovább kell menni.

Melyik volt az a hely, ahol úgy éreztétek, akár maradnátok is több ideig, vagy akár le is telepednétek?

B.L.: Lappföld.
K.P.E.: Norvégia, Bern – Svájc fővárosa.

Milyen érzés volt hazafele jönni, és átlépni az országhatárt?

B.L.: Passz.
K.P.E.: Jó, de ugyanakkor szomorúságot is éreztem. Jó, mert újra láthatom szüleim, testvérem, barátaim, és rossz, mivel tudom, hogy véget ér egy nagy kaland.

Az út során ki támogatott, kinek a segítségére számíthattatok?

B.L.: A legtöbb segítséget az egyszeri embertől kaptuk. A vidéki emberben nem lehet csalódni.
K.P.E.: Nagyon sok segítséget kaptunk az emberektől utunk során. Ezen kívül, aki többször támogatott minket utunk során, az Kovács Alpár fogorvos volt Marosvásárhelyről. Természetesen nem kell megfeledkezni tamogatóinkról sem, hiszen nélkülük nem jött volna össze ez az út. Köszönjük szépen nekik.

Megtaláltátok-e az út során, amit szerettetek volna?

B.L: Igen 🙂
K.P.E.: Igen.

Van-e következő nagyobb lélegzetű terv? Mihez kezdtek magatokkal, amint hazaértek?

B.L.: Pihenés.
K.P.E.: Egyelőre a pihenés a fő cél, hiszen szervezetünk nagyon kifáradt. A telet mindenképp otthon töltöm, de hogy utána mi lesz, azt még nem tudom.

Kövesd a csapat útját a blogon vagy az itt elérhető térképen!


A srácok Szentgotthárdon tartották meg augusztus 11-én az első hivatalos élménybeszámolójukat

Augusztus 27-én este a csapat már Marosvásárhely közelében lesz. Augusztus 28-án 14:00-ra érkeznek a sportcsarnok elé, fogadjuk őket szeretettel!

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!