Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 24.8.2011

Nyolc tévhit a cukorbetegségről

Segítjük egymást! Fotó a Yuppi táborból

Világszerte több, mint 300 millió cukorbeteg él, Romániában a számuk 700 ezer és 1 millió közé tehető. Nem ritka betegség, és viszonylag könnyen felügyelet alatt tartható, mégis számos tévhit kapcsolódik hozzá. A leggyakoribbakat gyűjtöttük össze, és Tóth Krisztina dietetikust, a Yuppi tábor dokimanóját kértük meg, foglalja össze az igazságot ezekkel kapcsolatban.

Ha sok édességet (cukrot) eszünk, cukorbeteggé válunk.

– Az I.típusú diabétesz egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a szervezet saját anyagait is – jelen esetben az inzulint – idegenként érzékeli, és megtámadja azt. Ez független az egyén étkezési szokásaitól.

A II. típusú diabéteszben abban az esetben van leginkább összefüggés az étkezés és a diabetes között, ha valakinek a rossz étkezési szokásai túlsúlyhoz vezetnek. A túlsúly pedig az egyik rizikótényezője a cukorbetegségnek. Azonban a rossz étkezési szokás(ok) alatt nem csak a sok édesség fogyasztását kell érteni, hanem összességében a tápanyagok túlzott bevitelét (fehérje, zsír, szénhidrát).

A cukorbetegek nem vezethetnek autót.

– A diabéteszesek ugyanúgy vezethetnek autót, mint bárki más. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, ha bármilyen akut probléma lép fel a vezetés során, pl. a sofőr érzi, hogy esik a vércukorszintje, akkor azonnal álljon félre, egyen-igyon-mérjen, és csak akkor folytassa a vezetést, ha a vércukorszintje normalizálódott.

A cukorbetegek sohasem ehetnek édességet.

– Egyre szélesebb a választék az ún. diabetikus termékek között pl. csokoládé, nápolyi, fagylalt. Ezeknek azonban szintén van szénhidráttartalma, ezért csak úgy szabad őket fogyasztani, ha a napi elfogyasztható szénhidrátmennyiségbe beleszámoljuk őket. Ugyanakkor nagyon sok süteményt el lehet készíteni házilag, édesítőszerrel.

A cukorbeteg diéta sok húst és nulla szénhidrátot tartalmaz.

– Ez egy nagyon régi tévhit. Habár a húsnak önmagában nincsen szénhidráttartalma, az még nem azt jelenti, hogy húst hússal kell enni, mert a túlzott fehérje, illetve zsír bevitele (ezek a tápanyagok viszont nagyobb mennyiségben elfordulnak a húsokban) sem kedvező a diabéteszesek számára a hosszú távú szövődmények miatt. A nulla szénhidrát az azért eléggé meghökkentő lenne, egyrészt eléggé leszűkíteni az elfogyasztható ételek lehetőségeit, másrészt a szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra, mindamellett, hogy nulla szénhidráttal sem lehetne jó vércukoreredményeket elérni. Meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztania egy diabéteszesnek, amit mindig a kezelőorvos állapít meg.

A cukorbetegség fertőző.

– Nem igaz. Ha a családban volt cukorbeteg, akkor nagyobb az esély a hajlam kialakulására, de egyik ember a másikról nem kaphatja el a diabéteszt, az első kérdésnél említett okokból kifolyólag.

A cukorbetegek érzik, ha vércukor-szintjük magas vagy alacsony.

– Ha a megfogalmazás nem is pontos, de mind az alacsony vércukorszintnek, mind a magasnak vannak tünetei, amiket érzékel egy diabéteszes, esetleg egy másik ember (pl. gyerekek esetében az anyukának sokszor figyelmeztető jel az, ha a gyermeknek hirtelen megváltozik a hangulata, ok nélkül elkezd síni stb). Az alacsony VC tünetei “ijesztőbbek” ilyenek: pl. hirtelen verejtékezés, remegés, ájulásérzés. A magas VC-nek a tünetei a nagy fokú szomjúságérzet, a fokozott vizelés. Ha a diabéteszes tudja mind két akut történés figyelmeztető jeleit és figyel rá, akkor azzal elkerülheti a nagyobb bajt.

Inzulinnal gyógyítható a cukorbetegség.

– Nem, az inzulinnal csupán kezelhető és karbantartható a diabétesz.

A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget.

– Nem, a diabétesz mind gyerekeknél, mind felnőtteknél élethosszig tartó kezelést igényel.

Címkék: , , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Csilla, Kerekes
  Közzétéve: 24.8.2011, 7:29 pm

  “Meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztania egy diabéteszesnek, amit mindig a kezelőorvos állapít meg.“
  A legujabb ideologiak szerint a napi szenhidrat mennyiseget csak nagyon kiveteles esetekben szabja meg a kezeloorvos (mint peldaul nagyon nehezen ellenorizheto es beallithato I-es tipusu diabetesz eseten), mint a fentiekbol is kiderult a betegseg vegig keseri egy eleten at a pacienst miert keseritenenk meg mindennapjait meg azzal is hogy lepten-nyomon szabalyozzuk meg az etkezeset is hisz eppen ez a lenyeg, inzulinnal nagyon jol kezelheto egy betegsegrol beszelunk semmi egyebb dolgunk nincs csak kitalalni kinek mennyi inzulinra van szuksege kulonbozo elethelyzetekben. Persze ehez szukseges egy hosszutavu bizalomra epulo orvos-beteg kapcsolat, illetve “ beteg neveles“

  • A hozzászólás szerzője: Andrea L.
   Közzétéve: 25.8.2011, 3:41 pm

   Még két gyakori tévhittel találkoztam diabéteszes “múltam” kapcsán. Az egyik az, hogy a cukorbetegeknek nem szabad sportszerű, megerőltető mozgást végezniük. Vagy úgy egyáltalán sportolniuk. A másik pedig: cukorbetegek nők nem vállalhatnak gyereket. Az előttem szóló által említett “legújabb ideológiáknak”, amit “self-monitoring”-nak (ön-ellenőrzés/megfigyelés) is neveznek, ma temérdek mozgásforma összeegyeztethető a cukorbetegséggel. Felsorolnék néhányat azok közül, amit az elmúlt évtizedben űztem/űzök vagy egyszerűen csak kipróbáltam néhányszor: aerobik, úszás, lovaglás, hastánc, túrázás (biciklivel is), kutyafogathajtás, horgászat :), pilates, jóga. Egy részük ma is napirenden szerepel az életemben, mert nagyon rövid idő alatt be lehet építeni a hétköznapokba; olyannyira, hogy egy idő után már rutinná válik az adott mozgásforma és szigorúbb ön-ellenőrzést sem igényel.
   Ami a második tévhitet illeti: van egy 6 éves gyermekem és heteken belül születik a második.

   • A hozzászólás szerzője: P. Zoltán
    Közzétéve: 3.9.2011, 9:58 am

    Andi te előadásokra kellene járjál, és lelkesítsd a többi cukrost.

    egyébként kíváncsi lennék egy olyan anyagra, ami arról dokumentálódna, hogy talán sok cukorbeteg lassan vissza tudta szorítani inzulin-függőségét….

Szólj hozzá!