Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.8.2011

Borbély: csak akkor adok engedélyt a verespataki bányára, ha biztosan nem lesz ártalmas a környezetre

Aranybánya Svédországban. Fotó: Madieta/flickr.com

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium csak abban az estben fogja javasolni jóváhagyásra a kormánynak a verespataki bánya megnyitását szorgalmazó projektet, ha a befektetési terv nem lesz ártalmas a környezetre – derül ki a minisztérium keddi közleményéből.

“Már mandátumom kezdetén hangsúlyoztam, hogy csak abban az esetben fogom ajánlani a kormánynak, hogy határozattal hagyja jóvá a beruházás környezetvédelmi engedélyét, ha a befektető terve tiszteletben tartja az európai legmagasabb standardokat. A Roșia Montana Gold Corporationnak felhívtam a figyelmét arra, hogy két nagyon fontos követelménynek kell eleget tennie: a cianid százalékát olyan szintre kell csökkentenie, hogy ne legyen ártalmas a környezetre, úgy ahogy a svédországi gyakorlat is mutatja és a kitermelés első éveiben biztosítania kell a pénzt a környék élőhelyeinek helyreállítására” – írja Borbély László környezetvédelmi miniszter.

Európai szinten a gyenge sav hatására bomló cianid legnagyobb megengedett koncentrációja 10 ppm (parts per million). Ennek ellenére a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium 2011 augusztusában felhívta a Roșia Montana Gold Corporation figyelmét, hogy az általuk javasolt 5 ppm-es koncentráció túl magas, és felkérte a befektetőt, hogy jöjjön megoldással a gyenge sav hatására bomló cianid koncentrációjának további csökkentésére. Ez a koncentráció azt jelenti, hogy amikor a zagy a meddőbe ér, már nem ártalmas a környezetre.

A Verespatak projekt környezeti hatástanulmányának elemzése 2004 decemberében kezdődött, és 2006 júliusában a Roșia Montana Gold Corporation Rt. benyújtotta a hatásvizsgálati tanulmánnyal kapcsolatos jelenését. Az eljárás keretén belül 2006. július 24. és augusztus 29. között Romániában 14, Magyarországon 2 nyilvános vitát szerveztek lehetőséget adva a polgároknak, hogy részt vegyenek a procedúrában, az érdeklődőknek, hogy észrevételeket és megjegyzéseket tegyenek a beruházásról.

A környezeti hatástanulmány elemzésekor a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium felkérte a Külügyminisztériumot, hogy az Espoo-i Egyezmény környezeti hatások vizsgálatáról szóló, az országhatáron átterjedő összefüggésben küldjön értesítést a potenciálisan érintett államoknak (Magyarország, Szerbia és Montenegró, Bulgária, Moldova, Ukrajna, Szlovákia). Magyarország volt az egyetlen állam, amely megerősítette részvételét a környezeti hatástanulmány elemzésénél, a többi állam nem akart részt venni ebben a procedúrában.

2007 januárjában, a Környezetvédelmi Minisztérium elküldte a Roșia Montana Gold Corporationnak a nyilvános vita következtében megfogalmazott észrevételeket és megjegyzéseket, melyekre a beruházó 2007 májusában válaszolt. A környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatos jelentés elemzésénél a Technikai Bizottság 2007. június-augusztusában 4-szer ülésezett a befektető jelenlétében. Ezen ülések alkalmával a jelentés 9 fejezetéből a négy első fejezetet elemezte a bizottság.

2007 szeptemberében, a befektető által benyújtott városépítészeti engedélyt a bíróság felfüggesztette és ezért a környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatos eljárások leálltak. A Temesvári Táblabíróság 2009 márciusában végleges és visszavonhatatlan ítélettel jóváhagyta a városépítészeti engedély felfüggesztését.

2010 májusában a Roșia Montana Gold Corporation új városépítészeti engedélyt tett le, ezt követően a környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatos jelentés elemzése újraindult. Ezt követően 2010 folyamán a Technikai Bizottság négy ízben ülésezett és a környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatos jelentés kilenc fejezetből hetet áttanulmányozott.

A Technikai Bizottság 12 intézmény, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium, Egészségügyi Minisztérium, Belügyminisztérium (Sürgősségi Főfelügyelőség), Közlekedési Minisztérium, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, Régiófejlesztési és Turisztikai Minisztérium, Kulturális és Nemzeti Örökségi Minisztérium, Országos Ásványi Erőforrások Ügynöksége, Román Akadémia, Földtani Intézet, Román Vizek Országos Hatósága és a Környezetvédelmi Őrség tagjaiból áll.

2011 januárjában, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium továbbította Magyarországnak a Roșia Montana Gold Corporation által, a minisztérium felkérésére, napirendre hozott dokumentációkat és azokat a válaszokat, amiket a magyar fél az országhatáron átterjedő összefüggésben fogalmazott meg a bányanyitással kapcsolatosan a 2006-os eljárás következtében.

2011. augusztus 3-án a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium tudatta, hogy ellenzi a verespataki bánya megnyitását. Ennek következtében a magyar féllel folytatott konzultációs folyamat lezárult.

2011. március elsején a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium újraindította nyilvános konzultációt. A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium közzétette honlapján a RMGC által benyújtott, a környezetvédelmi engedély kibocsátásához szükséges dokumentációt és felkérte az érdeklődőket, hogy 2011. március-augusztus között juttassák el a minisztériumhoz ezzel kapcsolatos javaslataikat, észrevételeiket.

A nyilvános konzultáció következtében a minisztériumhoz 517 javaslat, észrevétel érkezett be. 2011. július 29-én a minisztérium továbbította a beérkezett kérdéseket a Roșia Montana Gold Corporationnak. A cég válasza nyomán ezeket a Technikai Bizottság következő ülésein tárgyalja meg.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: mf
  Közzétéve: 24.8.2011, 12:09 pm

  enyhén kicsit felcseszte a gyomrom, mikor base (hogy a lepra vigye el, de hamar) azt nyilatkozta, hogy a haszon nem a magyar államé és nem a zöldeké, tehát ne szóljanak bele. mondom dögöljön meg, mert egyelőre nem ő az állam, vagy ha azt hiszi, igen, akkor én léptem. nyilván a kár majd a magyar államé lesz és a zöldeké, ha 20 év múlva ottmarad a sok trutymó, és megint beömlik a tiszába vagy akárhova.

  mégis a legfelhábórítóbb az, hogy a civil szervezetek csuklóból kisemmizte. vakuljon is meg, mondom, hátha jobban lát majd. remélem valaki ciánt tesz a pohárába, és még lesz 5 másodperce megismerkedni a technologiával és bánkodni a dumnyezeu előtt.

  egy büdős rohadt országba élünk, és megérdemlünk egy kibaszott nagy katasztrofát. ezek miatt. mert itt senki sem tanul a más hibájából. mégegyszer mondom, ha hosszűtávon segít, akkor kibaszott kell ide egy nagy földrengés. kúrva nagy. és elnélzést.

 2. A hozzászólás szerzője: gal
  Közzétéve: 26.8.2011, 10:12 pm

  Az aranyra most szükség van , az arany kell ez a sok cécó csak porverés a parasztnak de a legszomorubb az hogyan rabolják ki ezt a hatalmas kincset ,hogyan menekitik ki az országbol csupán néhány százalék marad az államnak …….ez az egész porverés pont ezt is célozhatja elterelve a figyelmet máshol ilyenkor rablót kiáltanak…………

 3. A hozzászólás szerzője: Hartel Tibor
  Közzétéve: 30.8.2011, 1:46 pm

  “ha biztosan nem lesz artalmas a kornyezetre”

  ez jo:)

  kerdes: megis, ha a mainstream okologiai tudason alapulo felmerest vegez valaki (es milyen mast vegezne? komolyan…) kivancsi vagyok milyen alapon mondana azt h nem artalmas. es ki irna ala egy ilyen kutatast es mennyi…penzert…termeszetesen.

  csak annyit meg ide: restauracios projektek zome ‘au dat chix’. nem mukodik amernoki hozzaallas – azaz egy faj innen eltunik de tul betelepitjuk es overall ok…nem. amikor fent azt mondtam h ‘mainstream’ az ezeken messzemenoen tul van, valahol a reziliencia, fenntarthatosag, okologiai szolgaltatasok magassagaban…szeretnem latni azt az embert vagy csapatot aki felvallal egy ilyen hatastanulmanyt es banyaparti diagnozist ad…

 4. A hozzászólás szerzője: Gyuri
  Közzétéve: 31.10.2011, 10:11 am

  EGY TORVENYT KELLENE BETARTANI CSAK !!! TISZTELD A TERMESZETET MINDENNEL JOBBAN !!!…a penznel,es haszonnal,is jobban !!!.En senkit nem akarok hibáztatni,nincs ertelme annak,de azt nagyon nem ertem meg, hogy miert cselekszik az ember ,onmaga es a CSODALATOS TERMESZET ellen ???Miert nincs egy igazi politikus akinek ,eross szava van ,es kimondja azt a megmásitathatatlan szigoru NEM-ET,amire itt most epp szukseg volna….Add uram,hogy MEGTALALJUK es legyen egy ilyen emberunk,aki a nepert is fel szollal,es hogy ne lehessen rá beszelni semmire ez ugyben ,ami a termeszet rombolas ,es a kesobbi korok kárára volna…!!!!!!

Szólj hozzá!