Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.8.2011

“Visszakapja” folyóját Los Angeles

A régi. Fotó: calwest/flickr.com

Világszerte a folyók képezik a civilizáció lelkét, de Los Angelesben ez nem így van. Az elmúlt 70 évben az LA River erőteljesen szennyezett volt, szinte veszélyes az egészségre. A helyi természetvédőknek köszönhetően azonban lassanként valódi folyójelleget kezd ölteni, és egyre többen fedezik fel a betondzsungelben a csepp természetet.

Évtizedekig elfelejtették, most újra “ünnepelik” a folyó visszatérését; ebben a hónapban először csónakokat is engedtek a vízre. Az Eco Park Patch blog egyik szerzője így ír róla: “Úgy éreztem magam, mint Dorothy Ozban, csak fordítva. Mintha nem is Kaliforniában, hanem Kansasban találtam volna magam.” A folyót ismét fák, virágok, sziklák övezik, még halászokat is lehet látni a parton.

>Az új látványterv.

Az LA River rehabilitálása része egy kísérleti programnak, amely keretében szeptember végéig minden hétvégén látogatható a folyópart rekreációs célokra. Ha sikeres, akkor tovább is tartani fog, és mivel természetessé akarják újravarázsolni, az árvízvédelmet szolgáló betonperemet sem újítják fel. Ennek ellenére a hivatalosságok azt nyilatkozták, bármit tesznek a folyó érdekében, semmi sem fogja veszélyeztetni a várost, vagy csökkenteni a folyó hozamát.

Forrás: TreeHugger

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!