Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.3.2010

Föld Órája Kolozsváron – néhány képben a sötétségről

Kell(ett) egy kis áramszünet – hívták fel a szervezők a figyelmet jóval a szombati “önkéntes áramszünet” előtt. Ennek ellenére a városban látványos változást nem tapasztaltunk. A Főtéren összegyűlt fiatalok gyertyából kirakták a 60-as számot, egy órát, és a Föld szót magyarul, románul és angolul.

Rácz Tímea

A Főtéren csupán a nagy világítóoszlopok fényét kapcsolták le, a templom díszkivilágítása maradt. A Bocskai tér már látványosabb volt: a katedrális nem borult sötétbe ugyan, de maga a tér teljes egészében. A központi kirakatok, fényreklámok szintén világítottak.

Íme egy rövid körkép – a teljesség igénye nélkül – arról, hogy hogyan is nézett ki Kolozsvár belvárosa a Föld Órájában:

Tíz perccel a nagy villanyoltás előtt: gyülekezés, előkészületek

Pontban 20:30-kor lekapcsolták a világítóoszlopokat. A jelenlévők kis tapssal fogadták a “sötétséget”.

Gyertyák a téren

Még gyújtogatják a 60-as szám gyertyáit.

Avram Iancu mintha ott sem lenne

Öt kocsmát jártunk körbe a programba feliratkozottak közül. Az Insomniában minden fullon, a pincérlány közölte, nem oltják le a lámpákat. A P. Howard kávéházba fél tíz után jutottunk el, itt is világosság volt, ám azt mondták, az adott órában ők elsötétítettek. A Krajczárhoz szintén fél tíz után érkeztünk, de itt még mindig gyertyafénynél ültek az emberek. Olyannyira sötét volt, hogy fényképet nem is tudunk mutatni…

A Bulgakovban egyetlen lámpa égett, bent a pultnál, megfelelő stratégiai helyen. A zene sem szólt, amikor ott jártunk. Leghangulatosabbnak a gázégőkkel kivilágított teraszt találtuk – még jó, hogy csak az elektromos energia lekapcsolásáról szólt ez a hatvan perc.

Atmosphera sötétben. Látod?

Fotók: Sebők Botond

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!