Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 28.7.2011

Lehet-e bajunk a hideg víztől?

Fotó: Anders Andermark/flickr.com

Még mindig nem jött vissza a hőség, de nyáron óhatatlanul vízpartra, “hideg víz mellé” kívánkozunk, vagy csak egy nagy pohár hűs, jeges folyadékkal tesszük elviselhetőbbé az életet. Jól járunk-e el? Mi bajunk lehet a hideg víztől? Összegyűjtöttük a legismertebb hiedelmeket ezzel kapcsolatban.

Napozás után nem szabad azonnal a hideg medencébe ugrani

A gyerekkori intelem igaz, ha a felhevült testet hirtelen ért sokk extrém esetben infarktust okozhat. De akkor mi van a szaunával? Dr. Babai László szerint szauna után sem csobbanni kell, hanem lemosdani, hogy szokjuk a hőmérséklet-különbséget. Tehát a hiedelem igazából az, hogy szauna után jéghideg vízbe kell ugrani – akárcsak a strandon, itt is a fokozatosság számít.

A hideg víz lehűsít nagy melegben

Ahogy vesszük. A légkondi alternatívái között említett lehűsölési módszerek között az is szerepel, hogy csuklónkat, homlokunkat dörzsöljük be hideg vízzel, ez felfrissíti az egész testünket. Az már nem annyira világos, hogy hideg vizet inni jó-e, vagy inkább forró teát, esetleg szobahőmérsékletű folyadékot. Akik azt állítják, hogy Keleten tudják, miért kell meleg folyadékot inni melegben, azzal igazolják álláspontjukat, hogy testünknek fel kell melegítenie a hideg folyadékot, ezzel pedig izzadás lép fel, ami további vízveszteséggel jár. Mások szerint nincs különbség, egyformán hidratáló a hideg, illetve a meleg víz. Fórumhozzászólásokból úgy tűnik, minden a személyes preferenciákon és részben placebón múlik: ki melyik változatot szeretné inkább elhinni. Konkrét orvosi bizonyíték egyikre sem akadt.

Fotó: Barefoot Photographers of Tilonia/flickr.com

A hideg víz görcsöt okoz futás közben

A futók között létezik egy hiedelem, miszerint langyos vizet jobb inni, mert a hideg görcsöt okoz. Az alerg.ro hazai futószaklap semmi ilyent nem említ, ellenkezőleg, a dehidratáltság okozhat görcsöt. Mindemellett nem szabad sokat inni, húszpercenként 1-2 decit ajánlanak, és ha valaki komolyabb erőfeszítést tesz, speciális folyadékot javasolnak, amely nemcsak a víz-, hanem az energiaveszteséget is pótolja.

Az étkezés után fogyasztott hideg víz rákot okoz

A hiedelemmel már cáfolt állapotában találkoztunk a snopes.com legendavadász oldalon. A figyelmeztetés 2006-ban kezdett terjedni e-mailben, és azt állítja, hogy a hideg víz megszilárdítja az elfogyasztott ételben levő zsiradékot, így ez felgyülemlik és ártalmas a beleknek. Nos, erre semmilyen orvosi bizonyítékot nem találtak, annál is inkább, mivel a testünk gyorsan kiegyenlíti a hőmérséklet-különbségeket az egyes elfogyasztott ételek vagy italok között, amint lenyeltük azt.

A hideg víztől fogyni lehet

Minden valamire való diéta és fogyókúra kiemeli, hogy lehetőleg a napi ajánlott 2 liter víznél is többet igyunk. Sőt mi több, hideget, pontosan azért, amit már korábban is említettünk: a felmelegítéshez energia szükséges, ezért kalóriákat égetünk el a folyamat során. Önmagában igaz, de a fogyókúrához ez kevés. A Howstuffworks.com el is magyarázza, miért: kétféle kalóriáról beszélünk ugyanis, a cal rövidítéssel jelölt kalória azt az energiamennyiséget jelöli, amely egy gramm víz 1 fokkal való felmelegítésére szükséges, a Cal pedig ennek ezerszerese, és ezt használják az élelmiszerek tápértékének megjelölésében is (a kcal mellett). Így egy fél liter jéghideg víz elfogyasztása 17 és fél kilokalóriát éget el, mialatt normál testhőmérsékletre, kb. 37 fokra melegíti fel, amely nem túl sok egy rendesen 2000 kilokalóriás táprendben.

Fotó: Elekes Magdolna/flickr.com

A hideg zuhanytól megbetegszünk

A bónuszként ide sorolt hiedelemről nem írunk részletesebben, a The Caveman Project és “független kísérletek” egyaránt bizonyították már jótékony hatásait. 🙂

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!