Think Outside The Box

Transindex rovatok


Filmek | 6.7.2011

Gázország, ahol a csapvizet is meg lehet gyújtani

Amerikában annyi a földgáz, hogy bőven ellehet vele az ország hosszú ideig; saját erőforrás, így nem kell külfölditől függeni. Minden szép, jó és olcsó. Kábé ennyi a kampánybeszéd, az ezt követő másfél óra pedig a tények és ellenpéldák, tönkretett egészségek története. Gasland, avagy az Egyesült Államok, ahol gáz bugyog az ivóvízben.

Rácz Tímea

A Gasland az idei Oscar-díjak egyik várományosa volt, 2010-ben pedig elnyerte a Sundance dokumentumfilm-fesztivál zsűrijének különdíját. Josh Fox, a film írója, rendezője, narrátora és fő operatőre akkor kezdett el a témával foglalkozni, amikor telkéért százezer dollárt ajánlottak fel a földgázkitermelők. Az Oscar-gála előtt Fox nyílt levelet tett közzé a Facebook-on, amely szerint a földgáziparban érdekelt személyek összefogtak ellene, hogy az esetleges díjazást megakadályozzák.

Mindemellett tény, hogy a földgáz kitermelésére alkalmazott módszer, a hidraulikus törés már régóta vitatott, környezet- és egészségkárosító hatásai miatt. Természetesen folyamatosan jelennek meg pró és kontra érvek, nem nyilvánították még hivatalosan sem károsnak, sem ártalmatlannak, a Fox által megszólaltatott családok viszont csak a kárral és problémákkal szembesülnek.

Az Egyesült Államokban nagy területen húzódnak végig a földgáztartalékok, így számos vízgyűjtő medencét érintenek. A filmben megszólaló családok arra panaszkodnak, hogy a víz egyszerre pezsegni kezdett, ihatatlanná vált, s több házban megmutatták: a csapból kifolyó vizet meg lehet gyújtani, akkora a földgáztartalma. A kitermelők szerint természetesen semmi probléma nincs, a szemmel láthatóan szennyezett vízmintáról is „fogyasztásra alkalmas” jelentést küldtek vissza.

Akik megengedték, hogy gázkitermelést folytassanak a területükön, titoktartási nyilatkozatot írtak alá; vállalták, hogy nem mondják el, milyen megállapodást kötöttek és milyen körülmények között. A megszólalók közül ezért van, aki nem vállalja arcát, de van egy olyan család is, aki nem ment bele az egyezségbe.

A személyes történetek mellett egy kongresszusi vitát is bemutat a film, ahol egy bizottság az egészséges ivóvízről szóló törvényt és a hidraulikus törésben felhasznált kémiai anyagok listáját próbálja éppen összeegyeztetni. Az ellenzők konkrét kérdéseire tág, ködös válaszokat adnak a pártolók, a vegyszerek listáját – bár állításuk szerint publikussá tették – alig ismerik, illetve alig akarják felolvasni. „Gázország” fontosabb, mint a valódi, emberek és a módszer okozta egészségi problémák országa – üzeni a helyzet.

A film honlapján meg lehet hallgatni néhány történetet.

A Fox által felvetett probléma súlyos és fontos, a megvalósítás viszont kissé vontatott, nem túl érdekfeszítő filmet eredményezett. Helyenként még giccsbe is elmegy, de a személyes érintettség miatt talán ennyi belefér: Josh egy patakparton ismét gyerekkori emlékeket elevenít fel, és a természeti rombolás miatti elkeseredettségében elsírja magát. A lángra lobbanó csapvíz ijesztő látványa azonban kiegyensúlyozza a kis érzelmi kitérőket: ezt már senki sem tudja sem letagadni, sem megcáfolni.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Holnap kezdődik a verespataki Szénafesztivál » Think Outside The Box
    Közzétéve: 14.8.2012, 3:17 pm

    […] “Amerikában annyi a földgáz, hogy bőven ellehet vele az ország hosszú ideig; saját erőforrás, így nem kell külfölditől függeni. Minden szép, jó és olcsó. Kábé ennyi a kampánybeszéd, az ezt követő másfél óra pedig a tények és ellenpéldák, tönkretett egészségek története. Gasland, avagy az Egyesült Államok, ahol gáz bugyog az ivóvízben” – írtuk a TOTB-s filmelemzésünkben róla. […]

Szólj hozzá!