Think Outside The Box

Transindex rovatok


Filmek | 28.6.2011

Szüzességi fogadalom Istennek és apámnak

„Minden lánynak szüksége van arra, hogy az apja nap, mint nap tudatosítsa benne: szép, értékes, fontos. Az apa nagyon fontos személy egy fiatal lány életében, ő minden.” Randy Wilson „önjelölt” prédikátor mondja ezt, aki az Egyesült Államokbeli Colorado Springs városban rendezi az úgynevezett tisztasági bálokat, amelyeken apák és lányok vesznek részt, a lányok pedig szüzességet fogadnak egészen az esküvőjükig – az apjuknak, aki megfogadja, hogy vigyáz erre.

Rácz Tímea

Mindez most történik, a 20. század végén és a 21. elején, amikor is az Egyesült Államokban minden hatodik lány szüzességi fogadalmat tesz (2008-as adatok szerint). A mozgalmat a baptista egyház indította, de arról nincsenek adatok, hogy milyen felekezetek követői csatlakoztak még hozzá. Mindenképpen az egyházzal és az istenhittel van kapcsolatban, a lányoknak tisztának kell maradniuk, „mert Istennek az kedves”.

A The Virgin Daughters című dokumentumfilm nem megy bele a mozgalom történetébe, részleteibe, hanem helyzetképet vázol fel. Két család, Wilsonék és Lane-ék gyerekei a „bizonyíték” arra, hogy mennyire szép és nemes dolog a tisztaság, különösen ebben a „romlott világban”. A kislányok mosolyogva, de határozottan nyilatkoznak a kamera előtt a szüzesség megőrzésének szépségéről, és szentül meg vannak győződve arról, hogy ha várnak, akkor egyszer csak felbukkan a herceg az életükben, akivel minden szép és jó lesz. Nem is veszik észre, hogy a tündérmesék „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”-típusú frázisait szajkózzák, amelyeket a szülők által indoktrinált jövőkép egészít ki.

Ellenpéldának ott van Jessica, volt szépségkirálynő, aki szintén letette a szüzességi fogadalmat, de „maga sem tudja, hogyan”, 19 évesen terhes maradt. Éppen a fiatalkori szexuális ismeretek hiánya miatt történhetett ez meg, hiszen amúgy elkönyvelte: nincs más dolga, csak várnia az esküvőig, és akkor biztosan nem lesz baja. Mégis bekövetkezett a „baj”, a család sírt, a fiú eljegyezte, de két hónap múlva elvetélt. Akkor rádöbbent, hogy ez nem természetes, és egyetemre ment, jelenleg „vadházasságban”, a szülők szerint bűnben él kedvesével, és bár bántja, hogy szülei beszélni sem akarnak vele, büszke a karrierjére és önálló életére.

A tisztasági bál meglehetősen hátborzongató: akár ötéves kislányok is részt vehetnek rajta, de jellemzően tizenkét-tizenöt éveseké a főszerep. A lányok fehér ruhában táncolnak egy kereszt előtt, és fehér rózsákat helyeznek el, valószínűleg szüzességük jelképeként, amelyet Istennek ajánlanak. Aztán kitöltenek egy papírt, amelyben édesapjuknak ajánlják ugyanazt, amaz pedig elkötelezi magát, hogy vigyázni fog rá.

Fotó: Arizona Baptist Children’s Services

Érdekes módon a fiúktól nem várják el, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, bár a lányok azt vallják: remélik, hogy jövendőbelijük is kivárt az esküvőig. Egy huszonegy éves srác nyilatkozik csupán, aki lánytestvéreihez hasonlóan szintén fogadalmat tett, és még sohasem csókolózott, mert várja az igazit. Nővére néhány hónappal a forgatás előtt ment férjhez, és ő is az oltár előtt kapta első csókját, kivívva ezzel társai tiszteletét.

A dokumentumfilm készítője, Jane Treays meglehetősen pártatlan, inkább a bemutatásra szorítkozik, értékítélet szinte egyáltalán nem hangzik el. Egy-két kényelmetlen, már-már didaktikusan feltett kérdés sugallja csupán, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nincs rendben; az apák saját negatív tapasztalataikból kiindulva akarják lányaikra erőltetni a szüzességi fogadalmat – persze csak az ő érdekükben. Mindegyik apa beismeri ugyanis, hogy neki volt már szexuális kapcsolata házasság előtt, de ezt megbánta, és mennyivel jobb lett volna, „ha”, és mennyivel jobb az ő lányainak. A “jó” nő (szűzen megy férjhez, tehát jó feleség és jó anya lesz) – “rossz” nő (házasság előtt is van nemi kapcsolata, tehát kurva) szembeállítással találkozhatunk, amelyről azt gondoltuk volna, a legutóbbi, 19. századi tisztasági mozgalom óta megszűnt.

A film azonban az ex-szépségkirálynő jelenlegi életére és karrierjére vonatkozó optimista megjegyzéseivel zárul, ebből is sejthető, hogy a rendezőnő nem propagandafilmet forgatott. Ez csak egy metszet arról, ami Amerikában folyt 2008-ban. Tavaly egyébként újabb film jelent meg a témában, Daddy, I Do címmel, amely már szexuálpszichológusokat és egyéb szakembereket is megszólaltat.

Címkék: , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Andras
  Közzétéve: 28.6.2011, 6:19 pm

  Ez kicsit fura … Erdekes es szep felfogas egyik szempontbol de masreszt csalodast es konfliktust is letrehozhat ha a lanyok parjaik nem vartak az eskuvoig …

 2. A hozzászólás szerzője: Andras
  Közzétéve: 28.6.2011, 6:22 pm

  Egyuttal elegge ilyeszto is hogy a mai vilagban, ertelmisegunkkel, felfogasunkkal ilyesmi tortenik … De nem itelik el senkit semmit, mindenki a sajat eleteert felelos de az hogy nem a gyerekek dontese az kicsit felhaborito szerintem…

 3. A hozzászólás szerzője: Emma
  Közzétéve: 28.6.2011, 7:13 pm

  …Transindex. Mert ennél jobban nem lehet lemaradni. (ez egy nagyon régi téma. Azóta talán egyik sem szűz közülük)

 4. A hozzászólás szerzője: dreamer83
  Közzétéve: 28.6.2011, 9:39 pm

  A mai világban már lassan ők számítanak alternatív arcoknak 😛 Hátha divat lesz belőle 🙂

 5. A hozzászólás szerzője: bwa
  Közzétéve: 29.6.2011, 1:49 pm

  HAt szerintem csak ne legyen divat abbol, hogy a szulok a lanyuk testet a sajatukenak nezzek. Az egesz dolog azon az elven alapul, hogy a csaj szuzeddege az apja tulajdona, az, hog ya csaj mit akar, kibe szeret bele, teljesen mellekes, ha mast akar, mitn a szulei, akkor bunos – es meg konkret informacioi sem lesznek arrol, hogy hogyan vedekezhetne stb. Persze ha az anyak igertetnek meg a fiaikkal, hogy azok nem lesznek senkivel – VAGY HA MEGIS, AKKOR SZEMETRE VELUK – akkor kilgona a lolab, de persze mivel lanyokrol van szo siznte magatol ertetodonek tunik.

 6. A hozzászólás szerzője: pofaleesik
  Közzétéve: 29.6.2011, 3:39 pm

  Egyenesen perverz

 7. A hozzászólás szerzője: Házasság előtti szex: pró és kontra » Think Outside The Box
  Közzétéve: 3.4.2012, 9:03 am

  […] – mondhatnánk, de sokan próbálnak közügyet kreálni belőle, gyakran eléggé visszataszító eredménnyel. Mi szólhat tehát a házasság előtti szex mellett, illetve ellene? AKPC_IDS += […]

Szólj hozzá!