Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.6.2011

Templomok, amelyek már Isten helyett emberek házai

A városok terjeszkednek, a lakásigény nő, egyre nagyobb területeket építenek be a települések határaiban. Eközben sok kész épületet nem használunk fel, pedig egy kis ráfordítással komoly lakóházakat lehetne belőlük kialakítani. Gyárépületek esetében már megnéztük, mit lehet kezdeni velük – mi a helyzet a templomokkal?

A hollandok úgy látszik, nem szívbajosak: kapásból két házat találtunk Utrechtben, egyet Rotterdamban és bónuszként egy könyvesboltnak átalakított templomot Maastrichtban. Az utrechti házakért a Zecc Architects építészcsoport a „felelős”, akik úgy alakították át lakhatóvá a teret, hogy megtartották a templomok alapelemeit, így az sem kizárt, hogy egyszer újra templomként funkcionálhatnak.

A Szent Jakabról elnevezett templomnak megtartották az eredeti homlokzatát, míg belül teljesen kényelmes, modern lakásra nyílik az ajtó. A magas épületben moduláris szinteket és lépcsőket létesítettek, hogy a belakható tér nagyobb legyen, de az épület eredeti szerkezete se sérüljön. A tágas belsőt kültériként használják az építészek, sétányokkal és erkélyekkel teszik pompásabbá.

A másik utrechti lakást egy kisebb kápolnából alakították lakóházzá és rendezték be minimalista elvek szerint. Itt már az eredeti, külső falakon is módosítottak kissé, pontosabban néhány tetőablakkal biztosították a megfelelő fényellátást. Ugyanakkor itt is, akárcsak a másik templomban, megmaradtak az eredeti festettüveg-ablakok, amelyek egyszerre funkcionálisak és dekoratívak: mintha festmények lógnának a fehér falon.

A rotterdami “templomház” nem olyan régi, az 1930-as években épült tágas építmény. 3000 köbméteres térfogatával azonban körülbelül hatszor akkora, mint egy átlagos családi ház a környéken. Lebontani nem akarták, így luxusotthon lett belőle, ám az építészek szerint “normális léptékekben”. Ezt úgy valósították meg, hogy egy teljesen új házat építettek a templom belsejében, önálló elemként: a háromemeletes lakható tér azonban sehol nem érintkezik a tetővel vagy a falakkal. A tóra néző falat teljes méretében üveggel helyettesítették, így nem mindennapi kilátás nyílik rögtön a nappaliból is.

A maastrichti domonkosrendi templom a 13. századtól a napóleoni időkig töltötte be eredeti funkcióját; a rend elűzése után volt már raktár, levéltár, hatalmas bicikliparkoló (!), míg a világ egyik legérdekesebb könyvesboltjává nem vált. A legmagasabb polcokat lifttel is meg lehet közelíteni, a hátsó hajóban pedig 14. századi mennyezetfreskókat csodálhatnak meg a látogatók. Az egykori kórusban kávézó működik, a könyvesboltban pedig egy – kissé ironikusan – kereszt alakú olvasóasztalnál lehet átlapozni a napi sajtót.

Az angliai Kyloe településen egy 18. század végi templomépületet vett birtokba egy házaspár, akik renoválás helyett restaurálták a düledező épületet, megtartva itt is az eredeti szerkezetet, a boltozatokat és a festettüveg-ablakokat. Ugyanakkor minden modern kényelmi elemet bevezettek – ne gondoljuk, hogy gyertyafénynél olvasnak naplemente után.

Ausztráliában, Brisbane-ban rögtön két ház lett egy előbb templomként, később színházként működő, 1867-es műemléképületből. Amerikában egy dallasi metodista templomot vett meg egy család, és másfél millió dollárból alakították át lakhatóvá. Elmondásuk szerint úgy vették meg, “ahogy volt”: néhány énekeskönyv még ott hevert a padokon, és minden tele volt galambpiszokkal. Chicagóban egy késő 19. századi lutheránus templom luxuslakásként újjáépített “változatát” árulták a tavaly kemény pénzért, ahol még az eredeti szószék is a berendezés részét képezi.

Vajon ízléstelenség egy templomban lakni, vagy ugyanolyan, mintha egy gyárépületet alakítanánk át lakóháznak? Jobb lenne lebontani, mint az “adaptive reuse” jegyében felhasználni?

Az összeállítás az Inhabitat cikkei alapján készült.

Címkék: , , , , , , ,

16 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: advocatus diaboli
  Közzétéve: 7.6.2011, 6:04 pm

  A Biblia szerint ahol ketten vagy hárman Isten nevében összegyűlnek, ott lehet istentiszteletet tartani. Egy üres templomban viszont… A templom, mint épület, nem tételezi fel szükségszerűen Isten bennlétét, DE. Ezekkel a korábban templomokként használt épületekkel az a helyzet, mint a szavakkal, melyeket megterheltté tett egy korábbi ideológia; nem lehet nem tudomást venni korábbi használatukról. — egy templomba lakóházat vagy bicikliboltot, netán buzibárt beszerelni ugyanolyan ízléstelenség, mintha a cigánykérdés végső megoldásáról (lásd Endlösung) vagy a magyar nép”életteréről” beszélnénk.

 2. A hozzászólás szerzője: no para
  Közzétéve: 7.6.2011, 7:42 pm

  látom magam előtt, ahogy tőkés beköltőzik egy ilyenbe és épp azt képzeli, hogy akkor most ő az isten

  amúgy zsír ötlet, eddig meg sem fordult ez a változat a fejemben, jól néznek ki.
  hovatovább nehezen képzelem el magam pl. az avramiancu szobor mögötti templomban. diszkónak is rossz.

 3. A hozzászólás szerzője: dinnye
  Közzétéve: 7.6.2011, 10:49 pm

  Sztem templomja válogatja. Ha egy templom egyszer Istennek volt szentelve, számomra furcsa azt úgy látni, hogy abban valaki lakik. Még rosszabb, ha arra gondolok, hogy ott ahol egykor emberek könyörögtek, imádkoztak, misét/istentiszteletet-, szentségeket tartottak, az Újgazdag maszek pásztorórázik valamelyik szeretőjével.
  Sztem egy templom az utolsó kavicsáig SZENT – s, ha valakinek nem az, akkor tiszteletben kellene tartsa azt, hogy egyesek számára az. ÉN NEM TUDNÉK ILYEN HELYEN A CSALÁDOMMAL ÉLNI.

  • A hozzászólás szerzője: kesztió
   Közzétéve: 8.6.2011, 8:22 am

   Ugyan már.

   Amennyiben Isten létezik, és olyan, amilyennek lennie kellene, bizonyára nem annyira kicsinyes, hogy a tisztelet hiányának fogja fel az újgazdag maszek pásztoróráját az egykori házában.

   Vicces, hogy pont a legelvakultabb hívők tekintik Istent kegyetlen, hiú, bosszúálló, ízig-vérig a lehető legemberibb módon gyarló entitásnak…

   • A hozzászólás szerzője: nem kesztió
    Közzétéve: 9.6.2011, 2:39 pm

    Már elnézést, mi lenne, ha nem egy istentelen mondana véleményt arról, hogy Isten mit gondol egy bizonyos épülettel kapcsolatosan. Ezt tartom a legundoritóbbnak amikor valaki, nem hisz Istenben, és mégis Helyette próbál gondolkozni. Kérem ne fárassza magát avagy másokat…

 4. A hozzászólás szerzője: storm
  Közzétéve: 8.6.2011, 6:06 am

  mindegyik nagyon szép és könyvesbolt ötlete a legelviselhetőbb… ha laknom kéne a fentiek közül bármelyikben is, nyomasztó lenne…

 5. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 8.6.2011, 8:01 am

  Csak akkor lesz templom, ha arra is használják… S minek lebontani, s újat építeni, csak energiapocsékolás!

 6. A hozzászólás szerzője: vt
  Közzétéve: 8.6.2011, 10:37 am

  A szent ki van véve a profán használatból. Ez nem hókuszpókusz, hanem az ember szellemi mivoltához igazodik. Akik ilyen házakban laknak, azoknak semmit de semmit nem jelentenek ezek a fogalmak. Úgymond kiesnek az európai kultúrából.
  Mindazonáltal érthető, ha valaki szeretne egy nagy belső terű, jó akkusztikájú térben élni, de már felszentelt templomban….. gáz.

  • A hozzászólás szerzője: kesztió
   Közzétéve: 8.6.2011, 10:51 am

   Úgymond kiesnek az európai kultúrából.

   Ezek szerint a csehek, finnek, britek, norvégok stb, ahol 50% felettire tehető a nem hívők száma, ugyancsak kiestek testületileg az európai kultúrából.

   Bezzeg a románok, szerbek, lengyelek…

 7. A hozzászólás szerzője: bacsa
  Közzétéve: 8.6.2011, 10:39 am

  Laknal-nem laknal, tetszik az otlet vagy izlestelensegnek minosited, mind csak a Te velemenyed.
  Teny, hogy masok maskepp gondolkodnak rola.
  Es hollandiaban mar regota van az, hogy a templom “oldalaban” etterem vagy eppen kocsma mukodik. Az jobb, elfogadhatobb?
  Es az, ha a kolostorban a szerzetesek sort foznek? Az mar lassan 700 eve mukodik itt-ott.

 8. A hozzászólás szerzője: dinnye
  Közzétéve: 8.6.2011, 10:58 am

  Itt a téma és a kérdés nem az, hogy ki találta fel a bort, vagy ki készít és mióta sőrt. Egyszerűen az, hogy tetszik vagy nem az, hogy egyesek leszarnak másokat. Létezik vagy nem Isten, ha valamit neki szentelek, akkor az szent és az övé és engem bánt, hogy Tőle ezt elveszik és beleszarnak a közepébe. Én tiszteletben tartom az ateistákat, soha nem beszélek előttük vallási dolgokról. Ők miért káromolják előttem Istent, csak azért, hogy bosszantsanak, ha egyszer nem is létezik? Ilyenek vagyunk? Ilyen az EMBER? Ezt nevezzük EMBERNEK. Erre mondjuk, hogy EMBERNEK LENNI?
  Kesztiónak pedig csak annyit, hogy itt nem Isten haragszik, meg nem én, egyszerűen csak bántó, hogy leszarják azt, ami nekem fontos. Itt egyszerűen csak intoleranciáról van szó. Természetesen én sem hiszem, hogy Isten ezért nem bocsát meg. Ezért Isten, mert meg tud 🙂

 9. A hozzászólás szerzője: istvan
  Közzétéve: 8.6.2011, 12:06 pm

  “A Biblia szerint ahol ketten vagy hárman Isten nevében összegyűlnek, ott lehet istentiszteletet tartani.” amugyis a templom egy kitalalt ter, aminek xy szemelyek adtak egy hamis ertelmet a legtobb embernek meg lenyomtak a torkan. Miert ez a nagy ceco, hogy egy ember altal felepitett epitmenybe valaki belekoltozik ? MIlyen konnyu itelkezni ugye ugye?

  Ha Istent keresed nem a templomban kell keresd, ott csak “viszonteladot” talalsz mint a napi piacon, aki megmondja neked hogy mit szabad es mit nem. Az emberek butak es kicsinyesek, miert van az hogy a legnagyobb tolvaj gazemberek a papok? amiota a fold es a vilag, mindig a papok voltak a legnagyobb szelhamosok, ideje lenne mar vegre felebredni, Istent nem a templomban kell keresni, a templom csak egy epitmeny pont mint egy nagyaruhaz vagy csaladihaz, sajnos ez van.
  tisztelettel

 10. A hozzászólás szerzője: Csilla
  Közzétéve: 8.6.2011, 12:38 pm

  Megint itt az ékes bizonyítéka annak, hogy az erdélyi egyházak és hívők többszáz évvel elmaradtak a nyugati egyházközösségektől. Ott Isten tere mér rég nem egy szűz, steril tér, ahol imádkozunk s azzal kiürül, hanem közösségi hely, ahol együtt vagyunk, legyen az kávéző, vendéglő, társasház vagy konferenciaterem. És eszerint a logika szerint igenis attól él a már elhagyott templom, ha ember van benne. Sztem pont egy ateista nem költözne egy volt templomba, viszont egy hívő ember így újra életet ad egy Istennek szentelt helynek, benne él, napi kapcsolata van egy kiemelten Istenhez kötődő hellyel. Nézőpont kérdése. Jellemző, hogy a mi tájainkról az átgondolás nélküli, merev, elutasító, egyből istenkáromlást, mások megalázását és ateizmust kiáltó vélemény fogalmazódik meg…

 11. A hozzászólás szerzője: Ferde
  Közzétéve: 8.6.2011, 3:36 pm

  Szerintem sokkal jobb egy templomot atalakitani lakohazza, kozossegi kozpontta, kavezova vagy konyvesbolta mint lerombolni vagy hagyni hogy olyan allapotba jusson mint egyes erdelyi templomok hogy raszall a madar es leesik a cserep alatta. Nem izlestelen, hanem egy tradicionalis es hagyomanyos kornyezet architekturajanak megorzese, mert azok akik a templomot anno 100-200-700 eve oda felepitettek valoszinuleg arra is gondoltak hogy az epulet illeszkedjen a mellette levo hazakhoz, ezzel is fenntartva egy rendezettebb kulsot. Most kepzeld el, hogy nezne ki igy: 300 eves barokk epulet, 300 eves barokk epulet, acel-uveg palota a lerombolt templom helyen, 300 eves barokk epulet. Szerintem ez jelenti azt hogy leszarjuk az epiteszeti hagyomanyainkat, nem az hogy egy templomot amely regota ures amelybe mar senki se menne mert annyira kiabrandult az odajarokbol hogy inkabb messze elkeruli atalakitunk valamive ami a kozosseg hasznara valik. Nagytatam kis falujaba van egy szazados katolikus templom, es az ut masik oldalan egy tizeves monstrum… Mondanom se kell hogy a templom amelynek van erteke egy turista szemebe es szaz evekig a etelpules lelke volt be van zarva, hull a vakolat es a cserep a madarak alatt. Sirt a szivem amikor meglattam par eve hogy meg az ablakait is bedobaltak a vicces kedvu szekelyek. Bezzeg… ha az at lett volna alakitva lakohazza, rogton futott volna ki a gazda a fejszevel a vicces kedvu dobalozo szekely utan.

  dinnyenek dedikalva egy vicc:

  – A mi rabbink már kicsi gyermekkorában bebizonyította bölcsességét.
  – Hogyan?
  – úgy történt, hogy egy gazdag zsidó azt mondta neki: “Te fiúcska, kapsz
  tolem egy guldent, ha megmondod, hol lakozik az Isten!” S hogy válaszolt
  erre a mi rabbink, holott még gyerek volt? “én adok magának két
  guldent, ha megmondja, hol nem lakozik.”

  • A hozzászólás szerzője: zigmig
   Közzétéve: 14.6.2011, 7:48 pm

   a templomok sorsa se így se úgy nem jó. én megmondom, imádom a templomokat. végre egy kevés tér az embernek. ahol nem tapodják le egyfeszt. hogy üres? nem baj. végre egy hely ahová be tudok menekülni a tülkölő autók és őrjöngő külvilág elől. Na ott aztán csend van! És hideg, mint a kútban. Persze a társadalom nem áldozhat ilyen lone woolf-okra, mert a köznek nem fér a fogára, hogy a sokasodó népségnek nincs hova plázát építeni. most mi van… mi a különbség egy konyvesbolt és egy illatszerüzlet között? A könyveket se veszi más senki komolyabban, mint egy hajsampont. Kár is a képmutatás. A templom meg legyen templom. Még ha azért is járnak oda, ha járnak, hogy emlékezznek azokra az időkre, amikor még fontos volt valami.. aminek ma már csak röhejes és lestrapált megnevezései vannak. Hogy Isten nem ott van.. Nem is mondom. De van ott viszont valami, ami egy könyvesboltban és egy lakóházban sincs meg.

 12. A hozzászólás szerzője: Régi bárkák új formában: csűr, bútor vagy stúdió? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 24.10.2011, 4:08 pm

  […] elve épületek esetében viszonylag egyszerűen működik, mint ahogyan azt gyárépületekkel és templomokkal már láthattuk. Ha nincs teljesen romos állapotban, a felújítás már csak pénz és ötlet […]

Szólj hozzá!