Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.6.2011

Megépülhet Brazíliában a sokat ellenzett duzzasztógát

Zöld utat kapott Brazíliában a Belo Monte nevű, sokat vitatott vízerőmű és gát: a környezetvédelmi hatóság végleges engedélyt bocsátott ki a tervekre. A 17 milliárd dolláros projektet Pará állam nyugati részén, a Xingu folyó mentén építik meg, az Amazonas őserdeiben.

Az erőmű 11200 megawatt energiát termel majd, amely Brazília jelenlegi energiatermelésének kb 11%-át jelenti. Az építő, a Norte Energia szerint 18 ezer új közvetlen munkahelyet, járulékosan pedig további 23 ezer munkahelyet teremtenek.

Az Amazon Watch környezet- és jogvédő szervezet szerint a munkahelyek közül csupán 2000 lesz hosszútávú, a Xingu folyó mentén élő szegény farmerek számára pedig semmi sem helyettesítheti a projekt miatt megszűnő mezőgazdasági területeket és a folyó halállományát.

A projekt ellen már több mint egy éve tiltakoznak bennszülöttek, környezetvédők és a katolikus egyház is. Állításuk szerint a gát építésével egy 516 négyzetkilométernyi területet elárasztanak majd, és számos bennszülött közösségnek – összesen mintegy 16 ezer lakost kell kitelepíteni. A környezetvédők szerint az őserdő is jelentős mértékben károsodik majd.

A brazil kormány azonban úgy véli, az országnak feltétlenül szüksége van a vízerőmű által termelt elektromos energiára; a Belo Monte Brazília energiabiztonságának garanciája lesz. A környezetvédelmi és megújuló erőforrásokért felelős intézet szerint az erőmű tervei komoly technológiai elemzések alapján készültek, és a bennszülöttek kárpótlását is tartalmazzák.

Forrás: Courier Mail, Reuters

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zoltán
  Közzétéve: 2.6.2011, 3:20 pm

  1.Az őshazáját elhagyni kényszerülő bennszülött egyenlő asszimilált identitásvesztett céltalan motiválatlan nem önellátó közösséggel.
  2. a gát mögött felfogott hordalék nem kerül az alsóbb folyás ártereire, lásd egyiptomi asszuáni probléma az eltűnő mezőgazdasággal.
  3. a tófelszínről elpárolgó hatalmas vízmennyiség mind veszteség
  4. a leszerződőtt áramfejlesztés miatt állandó hozammal kell kiüríteni a tavat még akkor is, amikor szárazabb év következtében nem lesz elég utánpótlódás (lásd lake powell esete, USA)
  5. megbomlik az egész folyó élővilágának egyensúlya, az oxigénszegényebb, melegebb tó vizében új fajok jelennek meg
  6. a hatalmas víztömeg egy plusz terhelést jelent a környékre, így a földrengések gyakorisága megnövekszik
  7. a gát önmagában műtárgy, tehát a meghibásodás veszélyét is magában hordozza, azaz a katasztrófális árvíz valószínűségét
  8. Megváltozik a mikroklíma, a talajvízrendszer
  9. a hordalékától megszabadult folyó a gát alatti szakaszokon százszor erősebb erózióval fogja a medret mélyíteni
  10. a tó felszínénél sokkal nagyobb lesz az erdőírtás, hiszen új utak, és magasfeszültségű elektromos hálózatok épülnek.
  …..Az álcázott fabiznisz modern fajtája. …
  miért nem lehetne a felföld terméketlen területein naperőműveket építeni ugyanennyi pénzből?

  A Lake Powell 12 évig telt fel a gát megépítése után, és azóta állandóan csak fogy a vize, mert nem elegendő az utánpótlás, az energiát pedig rendületlenül szolgáltatni kell.

  • A hozzászólás szerzője: Valaki
   Közzétéve: 7.6.2011, 12:29 am

   Zoltán: egyik legjobb hozzászólás, amit valaha a Transzindexen olvastam. Köszönöm.

 2. A hozzászólás szerzője: tszabee
  Közzétéve: 12.6.2011, 10:12 am

  Osztom Zoltán véleményét… tényleg minőségi hozzászólás volt. Gratulálok! De sajnos amíg a pénz megszámolható és az élővilág nehezen, addig ezt fogják játszani.

 3. A hozzászólás szerzője: Elfoglalták az őslakos tiltakozók az amazonasi gát építőtelepét » Think Outside The Box
  Közzétéve: 28.10.2011, 12:09 pm

  […] százai foglalták el a Belo Monte óriás duzzasztógát építőtelepét, és azt mondják, bármeddig ottmaradnak, csak végleg állítsák le a […]

Szólj hozzá!