Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.5.2011

Kertészkedés a nagyvárosban: a polgármester ingyen osztogat palántákat

Fotó: capitalgrowth.org

Paradicsompalántákat osztogatott ingyen London polgármestere a város szívében: százezer kis növény lelhetett gazdára. Mindez a Capital Growth projekt keretében, amely arra próbálja ösztönözni a londoniakat, hogy termesszenek otthon gyümölcsöt és zöldséget. A cél, hogy 2012 végére 2012 új, közhasználatú növénytermesztési területet hozzanak létre a városban.

A Capital Growth a London Food Link (egy termelőket, szakácsokat, catering-cégeket, stb. összekötő szervezet), London önkormányzata és a helyi termékalap közötti együttműködés eredménye. A növénytermesztésre való buzdításon túl gyakorlati tanácsadással, képzésekkel és támogatással is foglalkoznak. A projekt elsősorban városban indítványozza a “földművelést”, illetve közösségi együttműködést szorgalmaz.

Egy csapat önkéntes, egy kertészeti iskola tanulóival együtt már létrehozott a Regent’s Parkban egy kertet gyakorlatilag a semmiből. Az ország más részein farmokkal, üvegházakkal működnek együtt, vagy képzéseket, bemutatókat tartanak. A szervezet versenyeket is futtat, például havonta odaítélik a “legzöldebb utcasarok Londonban” díjat.
Fotó: Tree Hugger

A jelenlegi paradicsomos kezdeményezéshez egy olyan cég ajánlotta fel a palántákat, amely tavaly összesen ötször ennyi magot és palántát adott el, így a paradicsomuk nagyon népszerű Angliában. A cég maga is otthoni kertészkedésre buzdító politikát folytat.

Hasonló nagyszabású kezdeményezés az Egyesült Államokban is létezik. A Planting justice, azaz “ültessünk igazságot”-program városi kertészkedéssel akar egészséges, tápláló, és sokak számára hozzáférhető élelmet biztosítani, amely egyúttal be is bizonyítja, hogy nagyvárosban is ki lehet használni a földet mezőgazdaságra. A megművelt területek egyúttal szemléltetésre is kiválóan megfelelnek: a közösség számára közelebb hozzák a technológiákat, eljárásokat, a kertészkedők pedig jobban megismerik a zöldség- és gyümölcsfajtákat.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!