Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.5.2011

Kis délutáni testmozgásnak álcázott tüntetés a Vasutasok parkjában

Fotók: Sebők Botond

“Visszahódítási piknik” – ezt a címet adták akciójuknak a kolozsvári építészhallgatók, akik vasárnap némi szendviccsel, tollasütőkkel és rögbilabdával felszerelve egyáltalán nem tüntetőknek néztek ki. Igazából nem is tüntettek, csak úgy viselkedtek, amint egy közparkban megszokottnak kéne lennie, a Vasutasok parkjában ez mégis kirívónak számít.

Rácz Tímea

Az eseményt eredetileg nem mostanra, hanem a május elején megtartott Építészeti napokra tervezték, amikor a várost egy mobilparkkal, azaz dobozokba helyezett kartonfákkal járták körbe. “Az elfeledett park keresése” című program zárásaként akartak volna piknikezni, de akkor az esős idő miatt elmaradt. Most újra összegyűltek a kezdeményezők, és a megyei rögbicsapat néhány tagját is elhívták, hogy megtanítsák őket a rögbi néhány szabályára.

Az építészhallgatók viszonyulása a parkhoz nem annyira érzelmi, mint inkább szakmai – tudtuk meg Iulia Hurducaştól, az akció egyik kezdeményezőjétől. A park szerepel abban a Szamos menti , a Sétatértől idáig terjedő zöldövezet-tervben, amelyet az egyetemisták dolgoztak ki. A cél: meggyőzni a polgármesteri hivatalt, hogy az embereknek szükségük van erre a parkra, közterületként, száz százalékig szabad bejárással.


Az építésznapokon használt mobilpark elemei


Van, aki biciklivel és gitárral érkezik


A nagy fű nem mindenkinek kellemetlen


Jó a szél, lehet sárkányt eregetni

A park a március 16-i civil akció óta nagyjából nyitva van, most is láttunk babakocsit tologató nagymamát, kutyasétáltatókat, egy-két pihenő embert, és egy fiatalokból álló, nagyobb csoportot is, akik feltehetően a környéken laknak. Tömeg azonban nem volt. “Ezt én is tudom, már egy ideje nem igazán járnak ide az emberek, nemcsak amióta bezárták. Az lehet az oka, hogy elhanyagolták, most is hatalmas a fű. Meg az is, hogy híre kelt, hogy csövesek költöztek be a parkba” – mondja Iulia.

A pontosan 24 résztvevő azonban az elhanyagoltabb környezet ellenére is jól érezte magát. A megyei rögbiegyesület alelnöke, Răzvan Roman és a többségében 8. osztályos rögbijátékosok (a Gens sportklub tagjai) megtanították az alapvető lépéseket és szabályokat, majd indult is a játék.


A rögbiegyesület alelnöke a szabályokat magyarázza


és kezdődhet is a játék.


Közben a piknikezők nézik a rögbimeccset


vagy olvasnak


vagy beszélgetnek.


Ilyennek kellene lennie mindig – mondják a piknik szervezői

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Parker
    Közzétéve: 30.5.2011, 4:48 pm

    Hát, én nem tudom mennyit érnek ezek az ártatlan kis édi-bédi písz-láv poszthippi “tiltakozó” performanszok. Lelkiismeret-megnyugtatásnak talán jók. 24 résztvevő, na ja.

  2. A hozzászólás szerzője: greg
    Közzétéve: 30.5.2011, 5:29 pm

    És qrvára tud idegesíteni, hogy az ártatlanul naiv építészhallgató(nők) ilyen és erre a parkra kihegyezett visszahódítási piknikben élik ki városmentési hajlamaikat, mikor Kolozsvár belvárosa sokkal fontosabb gondokkal, épített örökség pusztitásokkal szembesül.

Szólj hozzá!