Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.5.2011

Keresd meg városodat az európai légszennyezés-térképen!

A légszennyezés olyan diffúz (szórt) forrásokból is származik, mint a közúti közlekedés, szállítás, repülés, a lakások fűtése, mezőgazdaság és vállalkozások. Minél többen laknak egy városban és minél több gépkocsi közlekedik az utakon, az annál nagyobb hatású szennyezőforrást jelent.

Ilyen európai légszennyezés-forrásokat lehet beazonosítani azokon az online térképeken, amely az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tett közzé egy erre a célra kifejlesztett weboldalon.

A 32 térkép 5 kilométeres felbontással mutatja be a szennyezőanyagok – egyebek közt a nitrogén-oxidok (NO), a kén-oxidok (SO), a szén-monoxid (CO), az ammónia (NH3) és a szálló por (PM10) – kibocsátásának helyét.


A közúti szállításból származó CO2-szennyezés mértéke Kolozsváron (katt a képekre, kinagyul)

Nitrogénoxid-koncentráció Kolozsváron

Az új nyilvántartás elengedhetetlen információkkal látja el a lakosságot. A légszennyezés ugyanis súlyos veszélyt jelent, különösen a kockázatnak kitett csoportok, így a gyermekek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők egészségére. E térképeken keresztül a lakosok tájékozódhatnak a lakóhelyük környékén a közlekedésből, a háztartásokból és más forrásokból származó légszennyezésről.

Forrás: prtr.ec.europa.eu/MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!