Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.5.2011

Korond ezentúl nemcsak a köcsögökről híres

A csapat egy része a geoház előtt. Fotó: Kerestély Zsolt

A Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság nemrégiben három természetvédelmi terület gondnokságát nyerte el; a környezetvédelmi minisztérium megbízásából 5 éven keresztül kell ellátnia az ezekkel kapcsolatos adminisztratív és konkrét teendőket. A minisztérium viszont semmire nem ad automatikus támogatást, így a május 22-én felavatott, ám teljes egészében csak június 15-től működő korondi természetvédelmi kiállítás a Polgár-társ Alapítvány és a MOL Románia közös támogatásával, illetve a GEF Small Grants Programme segítségével jött létre. .

A kiállítást harmincnál is több önkéntes segítségével hozták létre Korondon. Az önkéntesek többsége a BBTE Földrajz karának hallgatója, de tanárok, geológusok és helybéliek is besegítettek – meséli Pál Zoltán tanársegéd, a gondnokság igazgatója. Az egész mintegy 40 négyzetméteren, a gondnoksági ház udvarán található, ezért a kis területet igyekeztek a maximumig kihasználni.

Az egyik filagória nyolcszögű, négyosztatú terében négy természetvédelmi terület (Sóhát és Sószoros, Csigadomb, Fenyőkúti tőzegláp, valamint a szintén Korond környékén található, ám nem a Cholnoky által gondozott Firtos-tető) ismertető pannói kaptak helyet. Ezeken a vidékek érdekességei, jellegzetességei mellett kis ajtócskák találhatók, amelyeket kinyitva kigyúl egy kis égő, és a látogató tapintható valóságában is megismerkedhet azzal, amit előbb még csak képen láthatott: a rekeszekbe fakéreg, növények kerülnek majd.


Itt még csak a szerkezet áll. Fotó: Tamás Zoltán


Majd a tető is rákerül. Fotó: Tamás Zoltán


Itt pedig már a pannók is a helyükön vannak. Fotó: Bán Barna

A másik épület az úgynevezett „geodiverzitás háza”, amely a környék földtani jellegzetességeit – só, szénhidrogének, vulkáni utóműködés nyomai – hivatott bemutatni. A terem közepén egy háromdimenziós, forgatható terepmodell helyezkedik el, amelyet szintén az önkéntesek készítettek. Pál Zoltán kiemelte: erre külön büszkék, egyrészt, mert az egyetemen használt szemléltető modell 1952-ből származik (tehát nem mindennap készül ilyen), másrészt ennek elkészítése annyi időt vett igénybe, mint a kiállítás többi része együttvéve.

A modellen zászlókkal a természetvédelmi területeket is feltüntették, és felkerült rá a csapat két korábbi teljesítménye, a borvizes és a kerékpáros tanösvény is. A geodiverzitás-házikó kiállítási anyagába szintén bevisznek interaktív elemeket: lappantyús megoldással kőzetdarabkákat lehet majd kiemelni a földből. Ezeket a látogatóknak kell majd kiemelniük, és miután megfigyelték, a kőzet visszaereszkedik a sötétbe.


A geodiverzitás háza. Fotó: Bán Barna


A terepmodell. Fotó: Kerestély Zsolt

Az interaktivitással kapcsolatban Pál Zoltán kiemelte, hogy mivel kültéri kiállításról van szó, sok elektromosságot vagy apróságot nem vihettek bele. És ha már elektromosság, a nagyobbik filagória tetején napelem található, a tér és a rekeszek megvilágítása tehát zöld energiával történik. Emellett egy másik környezetbarát technológiát is beépítettek a kiállításba: egy aszalóberendezés is található az udvaron, amelyben kb. 2 nap alatt lehet gombát, növényeket, gyümölcsöket szárítani. Ennek hamarosan egy technikai leírása is lesz a szerkezet mellett, teljesen publikussá téve minden részletet és tudnivalót a berendezés elkészítéséről és működéséről. Az aszaló ugyanakkor bizonyítéka annak, hogy van bőven napsugár Székelyföldön is a napenergia ilyen szintű hasznosítására – emelte ki Pál Zoltán.

A kiállítás további részében a megnyitóval egybekötött (több, mint száz 5-8. osztályos gyermek részvételével zajló) verseny madáretető-sorozatai találhatóak, amelyeket május 22-én a látogatók már pontoztak – most a madarak értékelése következik, vajon melyikből esznek szívesebben? Három információs pannó is helyet kapott az udvaron, amelyek a természetvédelmi területekkel kapcsolatos ködös információkat akarják helyretenni. Egyik a nemzetközi besorolással (IUCN) foglalkozik, a másik a Natura 2000-es terültetekről közli a legfontosabb tudnivalókat, a harmadik pedig a négy természetvédelmi területre vonatkozó szabályokat ismerteti.


Madáretető-szemle. Fotó: Bán Barna


Pál Zoltán és a gyümölcsaszaló. Fotó: Kerestély Zsolt

A korondi közbirtokosság hozzájárulásával létrehozott tér nemcsak a kiállításnak ad otthont, hanem az első látogatói központ is akar lenni; olyan információs és túratervezési csomópont, amely eddig csupán a nemzeti parkokban létezett. Itt a gondnokság a látogató idejének és igényeinek megfelelő gyalogos vagy kerékpáros kirándulást tud ajánlani, idegenvezetést vállal, elmondja, hogy az egyes területeken mit érdemes feltétlenül megtekinteni – mindezt június 15. után. Addig is Pál Zoltán – aki szerint a központ az ökoturizmus dobbantója lehet a környéken – maga vállalkozott rá, hogy a TOTB-olvasóknak felvázolja a négy terület legfontosabb attrakcióit.

A Firtos-tetőn a bükkös-vegyes erdőben tett kiránduláson kívül a Firtos várának romjai, valamint a népi meteorológiai előrejelzések eszközéül is szolgáló Firtos lova, vulkáni tufa-feltárás várja a túrázókat. A Csigadomb geológiai jellegzetességeinél fogva nagyon sok kövületet, növények vagy rovarok tetemeit magába záró aragonitot tartalmaz. A Sószoros sósziklákkal tarkított szurdokvölgye egy óra alatt bejárható, így a tervek szerint nyáron óránként vezetett kirándulásokat is indítanak majd Parajdról. A Fenyőkúti tőzegláp pedig a Keleti-Kárpátok legnyugatibb természetes erdeifenyős tőzeglápja, amely 39 hektáron terül el, jellegzetes élővilágát pedig kizárólag vezetett túrán lehet megcsodálni.

Magát a kültéri kiállítást egy fotózkodásra kialakított hely zárja, amellyel kapcsolatban Pál Zoltán elárulta, hogy visszacsalogatónak is szánták: egy kézzel készített méteres két oldalára egy-egy nyír és fenyőcsemetét ültettek. A fényképezőgépnek is megvan a kiszabott helye, így a szuvenírfotók mindig ugyanabból a szögből készülnek, és nyomon lehet követni a fényképen szereplő és a fák magasságát. Ha valaki kíváncsi, hogy ő mennyit nőtt, és ehhez képest a csemeték hogy állnak, visszamehet leellenőrizni…


Most még ekkorák. Fotó: Péter Johanna

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 26.5.2011, 8:21 pm

  kicsit fura ez a cím a sok köcsöggel… lévén konnotációk is. javaslat: edények, kerámiák…

  • A hozzászólás szerzője: bereczki gyongyver
   Közzétéve: 27.5.2011, 8:30 am

   Ó azt a teremburáját! Szerintem pont ez a lényeg, hogy kétértelmű! Biztos a szerző is jól ismeri a köcsög szinonimáit. S egyébként én pont a cím miatt lettem kiváncsi, hogy mi van????!

 2. A hozzászólás szerzője: Kilyén Barna
  Közzétéve: 27.5.2011, 9:18 am

  Nagyon ügyesek vagytok! Gratulálok! Kitartást kívánok Nektek!

  Kilyén Barna

 3. A hozzászólás szerzője: KCsilla
  Közzétéve: 31.5.2011, 12:42 pm

  Gratulálok!továbbra is sok sikert kívánok , és nagyon büszke vagyok a volt kolléganőmre, csak így tovább Johi!

Szólj hozzá!