Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 5.5.2011

Jacko él, Elvis nem halt meg, Tupac pedig feltámadt – sztárok és összeesküvés-elméletek

„Emléke örökké élni fog.” Gyakran sovány vigasz egy fanatikus rajongónak, aki nem tud beletörődni abba, hogy a sztárok is meghalnak egyszer. Mások már egy szót sem hisznek el a médiának, mindenhol manipulációt és szándékos félrevezetést gyanítanak, és terjeszteni kezdik a legvadabb összeesküvés-elméleteket. Hírességek, akik nem haltak meg – legalábbis egyesek szerint.

Rácz Tímea

A legaktuálisabb esemény, amely bőven ad lehetőséget a konspirációs elméletek kibontakozására, az Oszama bin Laden likvidálása. Halálának hírével szinte egyidőben kezdtek terjedni a kételkedők elemzései, kifogásai; fotókat követelnek, de ha az amerikai kormány meg is jelentetné ezeket, biztosan rögtön előkerülne néhány hamisítással vádoló szkeptikus.

Michael Jackson 2009-es halála után is napok alatt megtelt az internet a kórházba szállításának körülményeit firtató cikkekkel, fotókkal, kételkedő hangokkal. Mára több olyan weboldal is létezik, amely csak ezzel foglalkozik, például Michael Jackson Death Hoax Investigators vagy Michael Jackson is NOT dead. Néhány itt kifogásolt elemről kiderült, hogy tényleg hamis, például a mentőben készült fotó vagy az a videó, amelyben Jacko a kórházba érkezéskor saját lábán száll ki a kocsiból. Előbbi – Brian Oxman, az énekes ügyvédje szerint – egy színpadi fotó felhasználásával készült, utóbbit a német RTL készítette, bevallásuk szerint szociológiai kísérlet gyanánt.

A kézzelfogható bizonyítékokon kívül a család vélt vagy valós közönyét is kifogásolják, az orvos amúgy is gyanús viselkedését szintén kielemzik, a legelvetemültebb rajongók pedig a dalszövegekben is utalásokat akarnak felfedezni arra, hogy Jackson megrendezte saját halálát. Például a Money című dal szavait próbálják értelmezni (Anything for money/Would lie for you/ Would die for you) vagy a Tabloid Junkie első sorait (Just because you read it in a magazine/Or see it on the TV screen/Don’t make it factual/Though everybody wants to read all about it) – de egy egész sor szövegben keresik a bizonyítékot, hogy bálványuk előre kitervelte ezt az egészet. Az okok szintén változatosak: adósságok elől menekült, nem is volt adóssága, csak a nyilvánosság elől, nem is a nyilvánosság, hanem csak zsenialitását akarta bebizonyítani… Minden gyanús és vitatható körülmény ellenére mégiscsak úgy tűnik, el kell fogadniuk, hogy a popkirály bizony meghalt azon a június végi délutánon.

Arról, hogy éppen hol van, az egyik poénos elmélet, hogy Elvissel él együtt egy bunkerben. Elvis halála, pontosabban az, hogy nem halt meg, már klasszikussá vált összeesküvés-elmélet. A “király” most lenne 76 éves, tehát elméletileg élhetne, a halálának oka körüli bizonytalanságok pedig csak megerősítik hitükben azokat, akik összeesküvést gyanítanak. Egy “komoly bizonyítékokat” tartalmazó elemzés szerint Elvis nem halhatott meg kábítószer-túladagolásban, mivel ő maga is a Kábítószer-ellenes Ügynökségnek dolgozott, megrendezett halála pedig csak azt szolgálta, hogy tovább tevékenykedhessék a világ szemétől elzárva. Az eszmefuttatásban nincs hivatkozás, nincs semmilyen valós kézzelfogható bizonyíték, ahogy egy másik, szintén Elvis halálával foglalkozó weboldalnak sincs, amely többek között azt állítja, hogy a rock’n’roll király második keresztneve Aron és nem Aaron, az édesapja pedig sosem engedte volna, hogy ezt a hibát a sírfeliraton elkövessék.

Tupac Shakur, avagy 2Pac rappert 1996-ban lőtték le, és néhány rajongója ebbe nem akart belenyugodni. A Jacko vagy Elvis halálát tárgyaló oldalakhoz hasonlóan vele kapcsolatban is találhatunk egy fórumbejegyzést, amely 20 érvet sorol fel amellett, hogy a rapper él (számmisztikai magyarázatok, albumborítóba belelátott jelzés – 2Pac Jézusként pózol, azaz fel fog támadni), illetve egy, az elméleteket korrektül kielemző weboldalt, amely összegyűjti mindazokat az eseteket, amikor a rappert állítólag látták, vagy a dalszövegekbe belehallott utalásokat. Ezek mellett 2005-ben egy komolyabb hoax-ot is megrendeztek: egy CNN-hez hasonló kinézetű és domain-című weboldalt hoztak létre, amely hírül adta, hogy Tupac-et egy Beverly Hills-i bevásárlóközpontban látták.

Címkék: , , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Tyson
  Közzétéve: 6.5.2011, 10:41 pm

  “ESCAPE”c. MJ dal eléggé érdekes,főleg 2009 06 25 után

 2. A hozzászólás szerzője: Sátánista popzene és szerzői jogos Happy Birthday » Think Outside The Box
  Közzétéve: 13.1.2012, 10:27 am

  […] valójában tudunk. A zenészekkel kapcsolatban már megnéztük, hogy a városi folklór szerint ki nem halt meg igazából; most a szövegek és a zene „misztikumait” vesszük […]

 3. A hozzászólás szerzője: Kiliti Erzsébet
  Közzétéve: 17.6.2015, 2:26 am

  Sziasztok!NAGY IMIMÁDJA VAGYOK A DRÁGA MICHAELEMNEK!NEMTUDOM ELFOGADNI HOGY”MEGHALT”!NEKEM IS OLYAN ÉRZÉSEM VAN,HOGY BIZONY ÉL!!ELEGE VOLT ABBÓL HOGY,MINDIG KIKEZTÉK,A PAPARAZZOK NEM HAGYTÁK LÉTEZNI.MEG A SOK PÉNZ ÉHES EMBEREKBŐL EGYSZÓVAL ELEGE VOLT MINDENBŐ.EGY SZTÁRT SEM KEZTEK KI ENNYIRE MINT,MICHAELT!LEHET HOGY EURÓPÁBA KÖLTÖZÖTT AHOL NYUGIBA LEHET!TALÁN MAGYARORSZÁGON VAN?

Szólj hozzá!