Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.4.2011

Idén sem vonulhatnak végig a főtéren a Critical Mass résztvevői Marosvásárhelyen

Van biciklid, és Marosvásárhelyen tartózkodsz szombaton? Ne hagyd ki az egyik leglátványosabb erdélyi Critical Masst! A marosvásárhelyi kerékpáros felvonulást már jópár éve minden tavasszal megszervezik, nyolc éve még csak kétszázan tekertek körbe a városban, ám évről évre többen és többen csatlakoznak. A tavalyin 700-an vettek részt, remélhetőleg idén még többen leszünk – mondja Kelemen Sándor szervező.

Tehát szombat, április 30., 16 órakor találkozó a Sportcsarnoknál. Érdemes időben érkezni, mert akinek jut, kap ingyen egy szép zöld pólót is.

16.30 indul a felvonulás, elmennek az Állomás térig, a Kövesdombra, a Pandúrok sétányon végig, érintik a Bolyai teret, majd a vár mellett elhaladva, a Maros-part felé vonulnak. A végállomás a Sörpatikánál lesz, ahogy szokták, itt a mintegy 10 km-t kerekező résztvevők ingyen zsíros kenyeret és ásványvizet kapnak – mondta el a TOTB megkeresésére Kelemen.

Idén nem lesz rendőri kíséret, a szervezők vonulnak elől, ugyanis amire a polgármesteri hivatal a héten jóváhagyta az útvonalat, már késő lett volna Bukarestből külön kíséretet kérni. Sajnos, idén sem engedik be a főtérre a felvonulókat, ezúttal arra hivatkozva, hogy mivel szombatra esik, nem lesz lezárva a Rózsák tere – tavaly pedig pont az ellenkezőjével érveltek, azért nem engedélyezték a körbevonulást, mert vasárnapra esett a rendezvény, amikor viszont lezárják a forgalmat a főtéren.

A több száz fős menet 10 km/órával halad, kb. egy órát tart a felvonulás. Minden korosztály szokta képviseltetni magát, a résztvevők nagy része azonban fiatal. Az utóbbi években a szervezők minél több román résztvevőt próbálnak toborozni, sikerrel.

A marosávárhelyi Critical Massnek figyelemfelhívás a célja, hogy minél többen válasszák Marosvásárhelyen is a zöldebb, környezetbarátabb közlekedési formát. A marosvásárhelyi bringások ugyanakkor aktívan részt vettek a városi bicikliút-tervezési folyamatban is: a projekt már az utolsó szakaszban van, azaz egy tervező cégnél, amely elkészíti a konkrét tervet, útvonalat. A bicikliutak létesítése bekerült a városrendezési tervbe is.

Vasárnap, május elsején a Master Ski & Bike klub kerékpáros maratont szervez Majális két keréken címmel, több kategóriában. Indulás Marosvásárhelyről, iratkozni a “nagy kórház” mögött lehet 9 és 10.30 között. A mezőny 11-kor startol; a versenyek végén minden korosztályban lesz eredményhirdetés: az első három helyezett dimplomát, érmet, pénz- és termékdíjat, valamint az első helyezettek kupát is kapnak. Minden resztvevőnek jár emlékoklevél. További részletek a primavarapedouaroti.blog.hu blogon.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Sipi
  Közzétéve: 30.4.2011, 8:12 am

  Micsoda faszság a városvezetés részéről hogy nem engedik a főtérre a bringásokat. Azért is meg kéne próbálni lezárni a forgalmat bringákkal 🙂 Kolozsváron már volt ilyen, száz-százötven bringás elkezdett folyamatosan körözni a Marasti téri körforgalomban, úgy fél órán keresztül, úgy, hogy az autókat nem engedték be. Szép kis dugó lett. Aztán visszafele, a Magyar utcán az összes sávot lezárták, úgy, hogy lépésben, szorosan egymás mellett mentek végig. Pár sofőr bepöccent, elkezzdtek furakodni, őket úgy “nyugtatták”, hogy tízen-tizenöten szorosan körbezárták az autójukat, és még a többieknél is sokkal lassabban tekertek. Mna, pár ötlet azoknak, akik szerint ez így kicsit lame.

 2. A hozzászólás szerzője: no para
  Közzétéve: 1.5.2011, 8:10 pm

  hat sajnos a vasarhelyi vezetes mindig is faszsag volt, ezert inkabb onkentes szamuzetesben elek en is. kb egy evszazaddal vannak lemaradva es nem is tudjak. a főtereken pedig nem lenne mit kerssenek autok ugy altalaban.

 3. A hozzászólás szerzője: keli
  Közzétéve: 2.5.2011, 1:45 pm

  Yup, egyetértek Sipivel, a Critical Mass hagyományosan egy tüntető megmozdulás félig-meddig illegálisan, anarchikusan szerveződve ami folyamatot nem kellene holmi kisstílű városvezetés megakadályozhasson, sőt …

  gyengébbek kedvéért, nézzetek bele az angol Wikipédia szócikkbe … http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_Mass

 4. A hozzászólás szerzője: kata
  Közzétéve: 3.5.2011, 12:36 am

  A mostani Critical Mass abbol allt, hogy vegigpromenadoztunk a fel varoson a hirtelenzold egyenruhankban, es kozben igyekeztunk a minimalis sebesseg ellenere megtartani az egyensulyt a ket kereken. Aztan ettunk zsiros kenyeret a Sorpatikanal. Ezzel szerintem kivivtuk a varosvezetes es a varos rokonszenvet, es jovore lesznek bicikliutak, es a biciklisek naphosszat karikazhatnak a foteren korbe-korbe!

Szólj hozzá!