Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.4.2011

Mitől zöld egy királyi esküvő?

Próbáltunk kimaradni, de nincs értelme: a királyi esküvő a környezetvédelmi oldalakra is beszivárgott. Ezért ha nem unod még Kate Middleton ruháját és a lakodalmi menüt, nézd meg, mennyire zöld a brit királyi család nagy eseménye!

Rácz Tímea

Január óta nincs olyan nap, hogy ne botolnánk bele vagy a menyasszony életrajzába, vagy egy Harry [sic!] és Kate arcképével díszített szuvenírbögrébe. Az ökológiai kiadványokba csak most, az utolsó száz méteren csúszott be az esküvő karbonlábnyoma és a szervezők környezetbarát döntései. A karbonlábnyomot a The Telegraph számolta ki, és mintegy hétezer tonnára becsüli. Ez a Buckingham-palota egyéves kibocsátásainak tízszeresét, egy átlagos brit háztartásnak pedig több, mint ezerkétszázszorosát jelenti.

A hétezer tonnát csak a konkrét esküvői előkészületek és kellékek tartoznak, nem számolták össze az utcabálokból, a sokmillió zászló előállításából és a médiaközvetítések áramszükségleteiből származó kibocsátásokat. A Tree Hugger meg is jegyzi, hogy a repülővel, vonattal, autókkal érkező vendégek karbonlábnyomát, valamint a meghívókra elhasznált papír ökológiai hatását szinte lehetetlen kiszámolni.

Fotó: doyoubleedlikeme/flickr.com

Maga a hercegi pár autón érkezik majd a templomba, bár egyes információk szerint távozni már hintón fognak. A Tree Hugger szemükre veti, hogy miért nem választottak legalább egy hibridet – nos, a Rolls-Royce-nak nincs még ilyen modellje. Amúgy sem várhatta volna el senki tőlük, hogy ezekkel a rövid autóutakkal is foglalkozzanak.

Mindemellett a királyi család és a szervezők próbálkoznak környezetbarát megoldásokat találni, ahol csak lehetséges. Apróságnak tűnik, de azzal, hogy családi ékszert választottak eljegyzési gyűrűnek – ugyanazt, amellyel annak idején Károly herceg kérte meg Dianát -, már jó pontot szereztek a környezetvédők szemében. Elvégre ez is újrahasznosítás. Az esküvő után becslések szerint 140 tonna szemét keletkezik majd, ennek is nagy részét újrahasznosítják.

Károly herceg állítólag nagy kedvelője az organikus mezőgazdaságnak, ezért a 300 személyre szóló lakodalmi vacsoramenüt organikus termékekből állítja össze a külön meghívott svájci séf.

Kiszivárgott információk szerint az ifjú pár a virágokra is odafigyelt a fenntarthatóság jegyében: csak helyi, szezonális virágokat választottak a díszítéshez. Az esküvői tortáról nincsenek környezetvédelmi jellegű információk, csak annyit tudunk, hogy kettő lesz, mert hatszáz vendégnek – ennyien hivatalosak az állófogadásra – egy mégiscsak kevés lenne.

Van, aki két nappal az esküvő előtt lefoglalta a jó helyeket. Fotó: diamond geezer/flickr.com

Kate Middleton ruhájával kapcsolatosan csak találgatások születtek, még azt sem lehet tudni, hogy a menyasszony maga álmodta meg, vagy valamelyik híres divattervező. A ruha állítólag környezetbarát selyemből és gyapotból készült – persze ez az információ is csak annyira biztos, mint a hetente bejelentett tervezők neve.

Amibe semmiképp sem lehet belekötni, az az esküvői ajándékozás, avagy az erre a célra létrehozott jótékonysági ajándékalap. A vendégek huszonhat különböző szervezetnek ajánlhatják fel a nászajándéknak szánt összeget, köztük a londoni Zoológiai Társaságnak, amely orrszarvúak, elefántok és afrikai erdők megmentésén munkálkodik, és az Earthwatch nevű önkéntesszervezetnek is.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!