Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.4.2011

Nobel-békedíjasok kérik az atomerőművek felszámolását a csernobili katasztrófa 25. évfordulóján

Fotó: Pedro Moura Pinheiro/flickr.com

Nyílt levélben fordult harmincegy ország vezetőihez kilenc volt Nobel-békedíjas a csernobili katasztrófa 25 éves évfordulóján. A Nobel-díjas Nők Kezdeményezésének nevezett csoport 2006 óta létezik, és minden földrészről képviselteti magát benne egy-egy békedíjjal kitüntetett nő. A csoport most az atomenergia veszélyeire figyelmezteti azoknak az országoknak a vezetőit, akik a legtöbbet fektetnek be vagy terveznek befektetni az atomerőművekbe.

A kilenc aláíró Betty Williams és Mairead Maguire (Írország, 1976), Wangari Maathai (Kenya, 2004), Desmond Tutu (Dél-Afrika, 1984), Rigoberta Menchu Tum (Guatemala, 1992), Jody Williams (USA, 1997), Shirin Ebadi (Irán, 2003), Adolfo Perez Esquivel (Argentína, 1980) és Jose Ramos Horta (Kelet-Timor, 1996) amellett áll ki, hogy az atomenergia veszélyes, és a megújuló energiákra kellene fektetni a hangsúlyt.

“Mélyen megrázott, hogy Japánban emberek élete forog veszélyben a levegőben, vízben és az élelmiszerekben található sugárzás miatt, amely a fukusimai erőmű megrongálódásának következménye. Hisszük, hogy ha világszerte fokozatosan megszűnnének az atomerőművek, a következő generációk – és a japánok, akik már túl sokat szenvedtek – nagyobb békében és biztonságban élhetnének” – áll a levélben.

Az aláírók kiemelik, hogy nemcsak egy hasonló katasztrófa, hanem az atomenergia előállításának minden lépése potenciális veszélyforrás: az uránbányászat és a nukleáris hulladék megőrzése is sugárzással jár. A levélben egy Csernobil felszámolásában résztvevő férfit is idéznek, aki szerint negyed évszázaddal a robbanás után sem lett jobb a helyzet, sem Ukrajnában, sem máshol a világon.

Forrás: TreeHugger

Címkék: , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Zoli
    Közzétéve: 27.4.2011, 3:07 pm

    Na, de jöttek is valami kézzelfogható megoldással, vagy csak a szájuk járt? Ha tudnak olcsóbb, hatékonyabb enegriaforrást, akkor most az idő elővenni!

  2. A hozzászólás szerzője: Kobor
    Közzétéve: 29.4.2011, 6:30 pm

    Remelem akkor holnaptol az ‘atomtudosok’ is beleszolhatnak a napi politikaba.Sot, ki is kerik majd a velemenyuket.

Szólj hozzá!