Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.4.2011

Erdészeti túra és biciklizés a Büdös-hegy Napján


Borvíznéző túra a 2010-es Büdös-hegy Napján (fotó: Bakk-Dávid Tímea)

Biciklitúrára, alternatív tantárgyversenyekre, a Csomád-Bálványos Natura 2000-es terület természeti kincseit megismertető játékokra, vetélkedőkre, előadásokra várják az érdeklődőket a Büdös-hegy Napja második kiadásának szervezői április 30-án, Bálványosfürdőn.

Első oszályos diákoktól végzős középiskolásokig minden korosztálynak szól a rendezvénysorozat – közölte a TOTB megkeresésére Niczuly Zsuzsanna, a Vinca Minor Egyesület program- és projektkoordinátora.

A résztvevők a követlező iskolákból érkeznek: Karatna Általános Iskola – Torja, Mikes Ármin Általános Iskola – Sepsibükszád, Fejér Ákos Általános Iskola – Mikóújfalu, Apor Péter Szakközépiskola – Kézdivásárhely, Mikes Kelemen Elméleti Liceum – Sepsiszentgyörgy.

A szervezők a Kovászna megyei iskoláknak elküldött felhívással toborozták a résztvevőket, de “kívülállók”, azaz turisták, helyiek is csatlakozhatnak a tevékenységekhez. Közel 200 résztvevőre számítanak. Lesznek olyan programok, amelyekbe bármikor be lehet kapcsolódni, a környezetvédelmi előadásokra is szívesen várunk mindenkit – mondta Niczuly Zsuzsanna.

A rendezvény reggel 9-kor megnyitóval kezdődik a Best Westend Balvanyos Hotelnél (egykori tüdőszanatórium a Büdös-barlang lábánál). Ám egyes résztvevők ennél jóval korábban kell keljenek, hiszen egy biciklitúra is indul Mikóújfaluból reggel 7-kor. A túrához a Szent Anna-i elágazás-Best Western Balvanyos Hotel szakaszon is lehet csatlakozni.

A rendezvényt a programszervezők és a partnerszervezet képviselői (Niczuly Zsuzsanna, Babos Attila – Vinca Minor Egyesület és Pál Zoltán – Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság) nyitják meg, ezután egyórás tantárgyverseny következik a Best Westend Balvanyos Hotelnél. A versenyek alatt a diákok játékos formában mérhetik össze tudásukat és a Natura 2000-es területről szerzett ismereteiket. A cél közelebb hozni a gyerekeket a természethez, ráébreszteni őket a hagyományok és a természet közötti szoros kapcsolatra, a múltbéli értékek megőrzésének fontosságára – áll a szervezők által kiadott programtervezetben.

Ezzel párhuzamosan kerékpáros ügyességi vetélkedő és gyorsulási verseny lesz ugyanott. 10.30-tól helytörténeti és környezetvédelmi kvíz, 11-től a versenyek és vetélkedők kiértékelése következik. 13 órától 15 óráig tájékozódási futóverseny lesz, a résztvevőknek kijelölt útvonalat kell bejárniuk, érintve három borvízforrást és megválaszolva az azokra vonatkozó kérdéseket.

Az Ibolya-forrástól indul ezzel párhuzamosan 13 órától egy erdészeti túra, de ezzel párhuzamosan zenés foglalkozást is kínálnak alternatívaként. A túrán a gyerekeket egy erdész vezeti, elmagyarázza, hogyan zajlik az erdőkitermelés, az újraültetés, beszél a fafajtákról.

A Csiszárfürdőnél eközben reggel 9:30-tól 15 óráig népi játékok, kézműves foglalkozások, akadálypálya, tematikus túrák lesznek, a programokba egész nap folyamán be lehet kapcsolódni. A Zöld Nap Egyesület külön sátorral lesz jelen a rendezvényen, ahol különböző kvízekkel, ökolábnyom-méréssel, origami-készítéssel foglalkozhatnak a résztvevők.


Tavaly 120 egyetemista Pál Zoltán tanársegéd vezetésével néhány nap alatt “erdei járdákat” épített ki Bálványosfürdőn (lásd beszámolónkat)

A bálványosfürdői Vár panziónál 9.30-12 között a torjai, sepsibükszádi és kézdivásárhelyi iskolák diákjainak vetélkedőt szerveznek. A résztvevők játékosan ismerhetik meg a terület természeti értékeit, bekapcsolódhatnak azok védelmébe, gyámságba vehetnek egy turisztikai objektumot, amelyet egy éven át megfigyelnek, tanulmányoznak és naplót vezetnek róla. 13 órától fényképek és térképek segítségével „kincskeresés” lesz.

Délután 15 órától előadások lesznek: Vinter Zelinda a Vinca Minor Egyesület részéről a Csomád-Bálványos Natura 2000 védett területről, a bükszádi Mikes Ármin Iskolától a torjai Büdös-hegyről és természetvédelmi értékeiről, Ürmösi Levente környezetvédelemről, Lakatos Éva Andrea a Zöld Nap Egyesület részéről a Föld véges erőforrásairól beszél majd. A 2. Büdös-hegy Napja kiértékelővel zárul 17 órától. A programot a Polgár-Társ Alapítvány és a Mol Románia támogatja.

Erdei járdák és térkép segít a Büdös-hegy felfedezésében
Épül és kiépül Bálványos. Wellness-szálló lesz az Ibolya-strand helyén
Vinca Minor Egyesület: úgy gazdálkodjanak az erdőkkel, ahogy nagyapáik

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!