Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.4.2011

Műfészkek várják a hazatérő bakcsókat Maros megyében

Nem kell bajlódniuk a Maros megyei bakcsóknak a fészekrakással, ugyanis a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai műfészkeket készítettek a hazatérőknek.

Európa-szerte folyamatosan csökkennek a természetes vizes élőhelyek területarányai, ezzel veszélyeztetve az ott élő növény- és állatfajok életét. Hasonló helyzet alakult ki Maros megyében is, hiszen a mezőségi, illetve Maros-menti természetes tavak, ártéri vizes területek száma és területe az ember tájátalakító tevékenységeinek (folyószabályozás, mocsarak lecsapolása) következményeképp töredékére csökkent. Természetvédelmi szempontból kifejezetten a fenti okok miatt tekinthetők fontosaknak az úgynevezett másodlagos, az ember által kialakított, illetve módosított élőhelyek, mint amilyenek a Radnót környéki halastavak.

Ilyen meggondolásból jelölték ki a szakemberek a Csapó-radnóti halastavak Natura 2000-es környezetvédelmi területet, amelyért a marosvásárhelyi Milvus Csoport felel. A terület egyik fő értékét a gémfélék, ezen belül is a bakcsók jelentik, ugyanis Erdély legnagyobb és legjelentősebb költőtelepe található itt.

Az Európai Gazdasági Térség civil alapja által támogatott Konkrét védelmi intézkedések az erdélyi bakcsó kolónia megvédésére projekt keretén belül a Milvus Csoport tagjai többek között egy fészkelősziget kialakítását valósították meg, ugyanis a természetes bakcsófészkeket tartó fűzfák a magas vízállás miatt kiszáradtak, így veszélybe került ez az igen jelentős állomány. Az eredeti elképzelések szerint a fészkelőszigetet a halastó leeresztésével, majd egy mesterséges, fűzfákkal beültetett sziget létrehozásával alakították volna ki, technikai okok miatt a kivitelezők más alternatíva mellett döntöttek. Így fémcsöveket helyeztek a halastó fenekére, amelyekhez akácfákat erősítettek; ezekre kerültek a fonott kosarak. A műfészkeket fűzfaágakkal, gallyakkal véglegesítették.

A szervezők reménykednek abban, hogy a hamarosan hazatérő bakcsók elfogadják a számukra kialakított mesterséges fészkeket, ahol biztonságosan nevelhetik fiókáikat, hiszen a fiatal madarak sikeres kirepülésétől függ az elkövetkezendő évek generációinak léte.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Tihamer miletic
    Közzétéve: 19.9.2012, 10:54 pm

    Gyonjoru madar

Szólj hozzá!