Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.4.2011

Extra környezetbarát lesz a londoni olimpia

Fotó: london.network.hu

A 2012-es londoni olimpia szervezői közzétették első környezettanulmányi jelentésüket: céljuk, hogy százezer tonnányi széndioxid-kibocsátásával csökkentsék karbonlábnyomukat az építőanyagok beszerzésében és az építkezés folyamatában. Állításuk szerint ők rendezik meg az első “igazán fenntartható” olimpiai játékokat.

A jelentés bevezetőjében Lord Coe, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: korábban senki nem számolta ki egy olimpia teljes karbonlábnyomát, és senki nem épített ennyire kis környezeti hatással rendelkező, 80 ezer férőhelyes stadiont. Az építmény könnyű szerkezetű, és változatos technológiák felhasználásával épült, újrahasznosított anyagokból is.

A jelentés öt fő témára összpontosított a környezetvédelmi stratégia leírásakor: klímaváltozás, biodiverzitás, hulladék, inklúzió és egészséges életmód. A szerzők szerint megkísérelték minél jobban megérteni az ezekre gyakorolt hatásukat, majd a lehető legkisebbre csökkenteni ezeket. Például eddig senki nem vette figyelembe az ideiglenes infrastrukturális fejlesztések kibocsátásait, azokét az épületekét, amelyeket csak az olimpia és a paralimpia alatt használnak majd. Ezeknek ésszerű megépítésével sikerül 100 ezer tonnával csökkenteni a kibocsátást, ami annyit jelent, mintha egy éven keresztül 65 ezer autóval kevesebb lenne az utakon.

A hosszútávú fejlesztések között kiemelik: a 250 hektáros Olimpiai Parkot úgy tervezték meg, hogy később Európa legnagyobb városi parkterülete lehessen. 45 hektárnyi területet, köztük újonnan kitisztított mocsarakat és folyami élőhelyeket ökológiailag kezelnek majd azért, hogy a biodiverzitás ne károsodjék. Ezekkel a munkálatokkal a környék lakosai is jól járnak; mintegy négyezer lakást nem fenyeget többé árvízveszély a folyók szabályozása miatt.

A szervezők ugyanakkor elismerték, hogy nem sikerült a még 2004-ben benyújtott terveikből mindent megvalósítani. Például nem építik meg azt a szélturbinát, amely a tervek szerint az olimpiai játékok után is a színhelyek áramellátásának 20%-át biztosította volna. A célok túl ambiciózusnak bizonyultak azáltal, hogy konkrétan megnevezték a technológiát, amellyel a karbonlábnyom csökkentését szerették volna elérni – mondták a szervezők. Viszont a kibocsátás-csökkentés mennyisége jóval nagyobbnak bizonyult, mint amelyet az eredeti tervezetben leírtak, így hasznosabbnak vélik, hogy nem ragaszkodtak betűről betűre a dokumentumokhoz.

A szervezőbizottság további két jelentés kiadását tervezi, egyik jövő tavasszal várható, a végső, összefoglaló utólagos jelentés pedig 2012 végén vagy 2013 elején jelenhet meg.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Mennyire lesz zöld végül a jövő évi olimpia? » Think Outside The Box
    Közzétéve: 4.8.2011, 2:40 pm

    […] legcsúnyább része volt mindaddig, amíg a sporteseményre el nem kezdtek készülni. A szervezők azt vallják, igyekeznek “fenntartható” és zöld módon előkészülni az olimpiára, azalatt is […]

  2. A hozzászólás szerzője: “Legzöldebb olimpia” – sikerül-e betartani? » Think Outside The Box
    Közzétéve: 2.8.2012, 12:10 pm

    […] 250 hektáros Olimpiai Parkot úgy tervezték meg, hogy később Európa legnagyobb városi parkterülete lehessen. A létesítmény különben a […]

Szólj hozzá!