Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.4.2011

Szeretsz kirándulni? Vegyél részt a Nemere Útja kijelölésében!

Gondoltál már arra, hogy a közeli településekre kerékpárral is el lehet könnyen jutni? Bejártad már Felső-Háromszék látnivalóit? Ismered a környéken fellelhető borvízforrásokat?

A Zöld Nap Egyesület és a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság a Polgártárs Alapítvány támogatásával az idén nyáron kijelöl egy 230 km hosszan áthaladó zöld útvonalat. A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hozunk létre. Légy aktív részese te is Székelyföld egyik legnagyobb zöld útvonalának a létrehozásában.

2011. május-augusztus folyamán négy, terepgyakorlat jellegű kirándulást (bicikli és gyalogtúrák), és közösségi fórumokat szerveznek. A kirándulások alkalmával GPS mérést végeznek, jeleket festenek, információs táblákat helyeznek el a Nemere Útja mentén. Minden esetben az alvás sátrakban lesz megoldva iskolaudvaron, a főzés önkéntesek feladata.

A kirándulások:

1. Kézdivásárhely, Ozsdola, Kézdimartonos, Bereck, Lemhény, Kézdialmás, Csomortán, Esztelnek, Kurtapatak, Bélafalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kiskászon, Kézdiszárazpatek, Kézdikővár, Torja, Kézdivásárhely (május 7-8)

2. Kézdivásárhely, Szentkatolna, Hilib, Gelence, Haraly, Zabola, Kovászna, Csomakőrös, Papolc, Zágon, Kézdivásárhely (június 3-5)

3. Kézdivásárhely, Imecsfalva, Székelypetőfalva, Székelytamásfalva, Szörcse, Orbaitelek, Cófalva, Lécfalca, Kézdimárkosfalva, Kézdimartonfalva, Hatolyka, Szentkatolna, Kézdivásárhely (július 9-10)

4. Kézdivásárhely, Ikafalva, Csernáton, Kézdialbis, Dálnok, Maksa, Eresztevény, Réty, Bita, Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Feldoboly, Kézdivásárhely (augusztus 6-7)

Bárki jelentkezhet, aki szeret kirándulni, és szívesen felfedezné Felső-Háromszék tájait, természeti értékeit, műemlékeit; szívesen látjuk az önkénteseket Erdély egész területéről vagy akár máshonnan is – mondta el a TOTB-nek Ráduly Attila elnök. A jelentkező az utazását kell megoldja Kézdivásárhelyig, legyen hálózsákja, izolírja. Ha a táborlakók zömét kitevő biciklis csapatba akar bekerülni, hozzon kerékpárt is.

A táborban résztvevők ugyanis négy csapatra oszlanak majd: lesznek, akik előkészítik a terepet, főznek, fogadják az épp aznap előadó személyt, a sajtó képviselőit, a zenészeket. Lesz egy előkerékpáros csapat, aki fehér színnel festi a jelzéseket; utánuk egy órával indul az utókerékpáros csapat, akik a fehérre zölddel és pirossal festenek rá. Lesz egy szekeres csapat is, maximum három fő, akik – ahol nincs az út mentén fa, villanyoszlop vagy híd – oszlopokat ásnak a földbe, amire a jelzések kerülhetnek.

A projektről bővebben ezen a linken olvashatsz. Eddigi partnerek: KSE – Kerékpár szakosztálya, Kézdivásárhelyi Sportiroda, Ikafalvi Cserkészek, Esztelneki Általános Iskola, az Almási Kelemen Didák Általános Iskola, Háromszéki Hegyimentő Szolgálat. A táborok részletes programját jövő héten ismerteti a Zöld Nap Egyesület.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: csaba
    Közzétéve: 22.4.2011, 5:09 am

    ugyes ugyes

Szólj hozzá!