Think Outside The Box

Transindex rovatok


Filmek | 19.4.2011

F*CK – a film, amely nem meri kimondani a címét

Az obszcenitás ellenzői, a gyermeki lélek védelmezői, a közerkölcs bátor katonái számára nincs borzasztóbb szó, mint a – fuck. Az „F-word” miatt nem egy per, törvény és tiltás született – de mire jó ez a prűdség? A Bush-kormány idejében készült F*ck című dokumentumfilm átfogó képet nyújt a szót körülvevő hisztériáról, nyelvészeti kérdésekről és a popkultúrában való megjelenéséről. Azáltal, hogy magával a szóval foglalkozik, az alkotás elnyerte a „legtöbb F-szót tartalmazó film” címét is.

Rácz Tímea

A szó eredetével kapcsolatban számos városi legenda kering, legismertebb az, hogy betűszó, és a középkori Angliából származik, amikor csak királyi engedéllyel lehetett házaséletet élni. Ebben a formában azt jelentené, hogy Fornication Under the Consent of the King, azaz paráználkodás a király engedélyével. A történet persze nem igaz, több helyen, köztük az urbanlegends.hu-n is cáfolták; már csak azért is lehetetlen, mert a betűszavak jóval később kerültek az angol nyelvbe. A képernyőn megszólalók közül is sokan ismerik ezt a történetet, meg is említik, ám a szó valódi eredete kétséges.

A filmben humoristák, pornószínészek, újságírók, énekesek, politikusok és mozgalomvezetők egyaránt megszólalnak, ilyen szempontból a véleményeknek igen nagy skáláját ismerhetjük meg. Ugyanígy, a „fuck” mint kifejezés számos aspektusával foglalkoznak: etimológiájával, cenzúrázásával, popkultúrában való előfordulásával és a konkrét, azaz szexuális értelemben vett jelentésével is. A legfontosabb elem azonban a cenzúra versus szólásszabadság elemzése: mindkét álláspont bőven teret kap a filmben.

A két tábor közötti ellentét is leginkább a szólásszabadság körül alakul ki, ugyanis a főbb ellenzők – konzervatív politikus, az Amerikáért Aggódó Nők szervezet képviselője, vagy egy népszerű életmódrovat-vezető, Judith Martin, azaz Miss Illem – a közerkölcs és a gyermekek „tiszta lelkének” megóvására akarnak odafigyelni, míg a művészek, újságírók, humoristák alkotmányos jognak tekintik a káromkodást, mint a szólásszabadság részét. Az utcán megszólaltatottak közül többen azt emelték ki, hogy ők nem akarják hallani nap, mint nap ezt a szót, mégis kénytelenek, mert az arcukba kapják.

A szülők azt kifogásolják, hogy hiába nevelik a gyermekeiket „szép” beszédre, máshonnan úgyis megtanulják a tiltott szavakat, és mégis rajtuk csattan. Ehhez van szükség a közvélemény és szabályozás segítségére, hogy a médiából teljes egészében eltűnjön a káromkodás. Egy szimpatikus megoldást pont egy fuck-pártoló ajánl: jobb a gyerekeknek, ha filmben találkoznak először a szóval, hiszen tudják, hogy az nem a való világ, és így a szüleivel valószínűleg nem fognak csúnyán beszélni.

Két híres amerikai humorista, Lenny Bruce és George Carlin is bonyodalmakba keveredtek műsoraik alatt „trágár” kifejezések miatt. Bruce-t többször beidézték és kétszer börtönbüntetésre is ítélték, Carlint csak figyelmeztetésben részesítették, mivel a rádió, amely az „obszcén” szavakat sugározta, megnyerte a pert. Kettejük példáját kiemelkedő helyen idézi a film, megemlítve azt is, hogy Bruce-t halála után amnesztiában részesítették.

Ha ezek a nevek nem ismerősek a nagyközönség számára, a film készítői nemzetközi sztárokat is felvonultatnak. Megszólal Alanis Morisette énekesnő, Ice-T rapper, színész és Drew Carey humorista (a Whose Line Is It Anyway műsorvezetője); ők a „pro-fuck” oldalt képviselik, amely szerint a szónak sokkal több érzelmi és akár kulturális töltete van, mintsem egyértelműen obszcénnak lehessen minősíteni.

Nemcsak az angolok, mi is szívesen foglalkozunk a szó magyar verziójának sokrétű jelentésével. Grétsy László nyelvész állítólag ezzel a kis szöveggel szemléltette „a magyar nyelv változatosságát” – azt nem lehet tudni, hogy tényleg tőle hangzott el, de maga a szöveg számos netes fórumon kering. A norvégok is megcsinálták a maguk „faen”-elemzését (a faen használatban nagyjából megfelel a fuck-nak, de az eredete teljesen más, az ördög szóból származik). Ez persze nem dokumentumfilm, de a YouTube-on már majdnem másfél millióan voltak rá kíváncsiak.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: bacsa
    Közzétéve: 20.4.2011, 9:08 am

    Oh fuck, don’t fuck around, just fuck the fucking fuckers.

Szólj hozzá!