Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.3.2011

Műanyag-újrahasznosítás egyenesen a tengerből

Vac from the Sea (Porszívó a tengerből vagy Porszívózd ki a tengerből) névvel zárult le nemrégiben egy expedíció, amelyben a tengerekben található műanyagmennyiséget akarták felmérni. A kutatást az Electrolux svéd elektronikai cikkeket gyártó cég a 5 Gyres kutatószervezettel közösen indította.

A kéthetes hajóút célja az volt, hogy felmérjék az óceánok szennyezettségét és műanyagot gyűjtsenek, amelyet a cég felhasznál egy korlátozott mennyiségben gyártott porszívó-“kollekció” gyártásához. A tízfős legénység a chilei Puerto Williamsből indult március 7-én, és a partok mentén haladva Valdíviában kötött ki. Beszámolójuk szerint az időjárás nem kedvezett az expedíciónak: előbb hurrikán erejű széllökések, majd a japán földrengés nyomán fenyegető cunamiveszély kényszerítette több napos pihenésre a Sea Dragon nevű vitorlás legénységét.

Az expedíciós csapat tapasztalatai szerint a vízben szerencsére mérsékelt mennyiségű plasztik szemét úszott, a partra azonban igen nagy számban sodort ki a víz műanyag darabokat és tárgyakat. Vízmintáikat az Örebrói Egyetem kutatója elemzi majd ki, aki szintén a csapattal utazott. A műanyagokból származó vegyszerek jelenlétének területenkénti tanulmányozásával lehetőség nyílik a műanyag hulladék útjának feltérképezésére: eredetére, és útjára az óceán áramlatai mentén.

“Mindannyian azt gondoljuk, hogy az óceánok végtelenek, azonban a hatalmas kiterjedés nem teszi őket ellenállóvá pusztításunkkal szemben. Az áramlatok elsodorják a gondatlanul lerakott hulladékot minden egyes kis szegletbe. A >>ne az én kertembe<< nézőpont tehát nem megoldás erre a problémára. Az óceán folyamatosan áramlik, tehát az egész a mi kertünk" – mondta el Clive Cosby, a hajó kapitánya.

“Amint nyugovóra térek egy valódi ágyban, Valdíviában, arra gondolok, hogyan tudnánk mi együtt megoldani egy részét ennek a problémának. Hiba van a hulladékkezelő rendszerben, az újrahasznolítási ciklusban, szokásainkban és viselkedésünkben, gondolatainkban és tetteinkben. A műanyag problémája az életmódunkban rejlik, mint ahogyan Clive mondta: >>alig tudnánk nélküle megélni<<. Most úgy gondolom, itt az ideje a jövőbe nézni, új anyagok után, amelyek nem fertőzik az óceánjainkat; új berögződéseket kell keresnünk, amelyek nem vezetnek meggondolatlan szennyezéshez. Minden műanyag zacskó, palack és háló nagy valószínűséggel a természetben köt majd ki és ha igen, akkor könnyűszerrel visszakerül a táplálékláncunkba. Amint Charles Moore, az Algalita Tengerkutató Alapítvány munkatársa mondta: az óceán minden egyébhez képest a lejtő alján van” – írja a megérkezés utáni napon Brit Liggett New York-i blogger az expedíció blogján. Forrás: MTI, Vac from the Sea

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!