Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.3.2011

Pénteken mutatják be a székelykeresztúri diákok aszalógépét

Öt erdélyi iskola diákcsoportja mutatja be pénteken, április 1-jén az “Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” – (SIEU) program keretében kifejtett tevékenysége eredményeit.

A székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont tanulói azt a gyümölcsaszalót mutatják be, amelyet már korábban ismertettünk a TOTB-n. A diákok Balázs Mihály vezető tanár irányításával építették fel a szerkezetet, a terveket pedig a CJD Domus-, Fókusz Öko Központ egyesületek és a Civitas alapítvány közvetítésével átadják a Küküllő és Nyárád mentén tevékenykedő gazdáknak.

A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum két tizenegyedikes osztálya a CORA szupermarket megvilágításához szükséges energiamennyiség csökkentésére keresett megoldást. A szászrégeni Alexandru Ceuşianu Gimnázium Szabadi Andrea által vezetett, 11-12 éves tanulókból álló csoportja egy helyi cég energetikai auditját végezte el és konkrét javaslatokat fogalmazott meg a cég működtetéshez szükséges energiamennyiség csökkentésére.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanuló diákcsoport a somostetői erdő szénmegkötő potenciálját vizsgálta és klímabarát erdőgazdálkodási módokat javasolt, míg a szintén marosvásárhelyi Református Kollégium egyik osztálya a nagyközönség klímabarát életmódra való nevelésének módszereivel kísérletezett.

A pénteki eseményen a diákok bemutatói mellett Makkay Gergely meteorológus, a marosvásárhelyi meteorológia központ vezetője a klímaváltozás helyi, erdélyi hatásairól, míg Balázs István vállalkozó az Erdély-szinten leghatékonyabban alkalmazható megújuló energiaforrásokról tart előadást, kontextusba helyezve a diákok által ismertetett témákat.

Az “Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” nemzetközi környezeti nevelési program fő célja az, hogy a diákok iskolán kívüli intézményekkel lépjenek kapcsolatba és azokkal együttműködve a mindennapi döntések klímaváltozásra kifejtett hatásait azonosítsák és ismertessék. A tavalyi rendezvényről itt számoltunk be.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!