Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.3.2011

Mesterséges fotoszintetizáló levél, mint új energiaforrás

Fotó: cobalt123/flickr.com

Tudósok régóta kísérleteznek a fotoszintézis imitálásával, hogy mesterséges módon állíthassunk elő tárolható energiát napfényből és vízből. Úgy tűnik, az Massachusetts Institute of Technology kutatóinak most sikerült – jelentették be az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A mesterséges levél valójában egy franciakártya-méretű napelem, amely nem alakítja egyből energiává a napfényt, mint a szokványos napelemek, hanem vizet is felhasznál a folyamatban. A “levelet” szilícium, elektronika és katalizátorok alkotják, és vízben kell napfényre helyezni, majd a folyamat során nyert hidrogént és oxigént tárolni is képes.

A kutatócsapat reményei szerint egyetlen cella egy háztartás egy napi energiaszükségletét tudná biztosítani a fejlődő országokban. Magát a technológiát nem most fedezték fel, de széleskörű használatra eddig alkalmatlan volt, a magas előállítási költségek miatt. Az új “levél” azonban olcsóbb anyagokat használ, elsősorban nikkelt és kobaltot.Sajtóközleményükben
a kutatócsoport vezetője a tudomány Szent Gráljának nevezte a mesterséges levelet, és úgy véli, végre megtalálták. A levél egy prototípusa 45 órán keresztül működött anélkül, hogy csökkent volna az aktivitása, és tízszer olyan hatékonyan vitte végbe a fotoszintézist, mint egy természetes levél. A kutatók már azon dolgoznak, hogy a napelem sorozatgyártásba kerülhessen, sőt, már létezik is egy szerződés egy indiai céggel, amely piacra dobná a műlevelet.

Forrás: Tree Hugger

Címkék: , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 30.3.2011, 12:38 pm

  Ez zöld… Sötétzöld…

 2. A hozzászólás szerzője: rj16
  Közzétéve: 30.3.2011, 3:57 pm

  Szerintem ez áprilisi tréfa. Tegnap is olvastam egy hasonló cikket.Az még részletesebb de zavarosabb volt. Itt az energia tárolásról ir lehetettlent, a tegnapi
  a mennyiségről.

 3. A hozzászólás szerzője: HittTamás?
  Közzétéve: 30.3.2011, 5:16 pm

  És a mokus tovább görgeti a kerekét.
  Csupán csak, egy olcsó és még ismeretlen kémiai elem szükséges, amely megoldja problémáinkat (energia, pénz, élelem, lakás stb.).

Szólj hozzá!