Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2011

2050-ig minden fosszilis üzemanyaggal működő autót eltüntetne az EB

Fotó: namelaus/flickr.com

Ambiciózus tervvel rukkolt elő az Európai Bizottság: 2050-ig megvalósítanák egy egységes európai közlekedési hálózat kialakítását és a fosszilis üzemanyagokkal működő autók kitiltását a városokból. Ezzel nemcsak a bolygó karbonlábnyoma csökkenne, hanem az európai forgalom zsúfoltsága is.

A bizottság jelentésében meghatározott cél szerint az egységes európai szállítási terület már nem tűrne meg szennyező autókat, ugyanakkor az infrastruktúra megengedné, hogy a nagyobb távolságokon is minél több fenntartható közlekedési forma létezzen.

A terv nemcsak a személy- és a teherautók alternatív energiára való váltását szorgalmazza, hanem egyéb módon is szeretné a kibocsátásokat csökkenteni. Például a rövid (300 kilométerig) távolságokon működő repülőjáratok megszűnnének, helyettük az utasokat a vasúti közlekedés felé irányítanák.

A dokumentumban 2050-ig a következő fő célokat tűzték ki:
– a városokban ne legyen több hagyományos üzemanyagokkal működő kocsi
– a repülésben 40%-ban alacsony karbonlábnyommal rendelkező, fenntartható üzemanyagokat használjanak
– a hajózás kibocsátásai 40%-kal csökkenjenek
– közepes távolságokon, városok között 50-50% arányban oszoljon el az utakról a vasútra és vízi közlekedésre az utas- és teherszállítás.

A tervet az EU szállítási biztosa, Siim Kallas nyújtotta be, aki szerint nagyon radikális, nagyon ambiciózus célkitűzésekről van szó. Természetesen nem mindenki osztja a véleményéét: például a Brit Autóvezetők Egyesülete (Association of British Drivers) bolondnak nevezte Kallast, a tervre pedig úgy tekint, mint egy újabb sötét középkor eljövetelére.

Egy egész kontinens mozgásának megváltoztatása nem olcsó. Kallas úgy nyilatkozott az Independentnek, hogy másfél trillió eurós befektetésről van szó. A szállítási rendszer olajfüggőségének megszüntetése azonban nem jelentene kisebb hatékonyságot vagy a mozgástér csökkenését. Az EB terve csupán azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyek az olaj, mint nme fenntartható energiaforrás helyzetéből szükségszerűen adódnak – írja a Tree Hugger.

Címkék: , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: jobbfoto
  Közzétéve: 29.3.2011, 12:37 pm

  Mikor lesz már valami Think Outside the Box anyag, ami tenyleg outside the box, nem inside kornyezetvedelem, jopofa pillepalackszornyek lesznek?

 2. A hozzászólás szerzője: Margit
  Közzétéve: 29.3.2011, 12:46 pm

  “Ez valamennyire egy zöld projekt. De nem úgy zöld, hogy elsírja az erdőirtást. Inkább arra koncentrál, hogy ti, a kényelmes, modern, internet- és autófüggő olvasók mit tudtok tenni azért, hogy megváltsátok a világot.”

  Már ne haragudj, de egy elsősorban környezetvédelmi oldalon számonkérni a környezetvédelmet enyhén szólva is dobozoltság.

 3. A hozzászólás szerzője: jobbfoto
  Közzétéve: 29.3.2011, 12:54 pm

  Kedves Margit. Gondolom az egyik alneven iro szerkeszto lehetsz, hiszen gyanusan hamar es egyszerre jelent meg a ket kommentar. Am legyen. DE. Szamonkerhetek rajtatok olyan temakat, melyek valoban outside the box. A csapbol is kornyezetvedelem folyik, mindenhol, ez egy box. Ti ebbe vagytok bezarva, inkabb legyen a nevetek zoldblog, mint ez. Csak, hogy tudjam hova kattintok.

  • A hozzászólás szerzője: Boti
   Közzétéve: 29.3.2011, 4:13 pm

   jobbfoto, szerinted mi az a tema ami teljesen outside the box, azaz sehova sem sorolhato? Jaj es a New York Times-ban miert nem NY-i orakrol irnak vagy a Penthouse miert nem tetoteri lakasokrol szol???

 4. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 30.3.2011, 12:30 pm

  Jó, engem nem zavar, addig is ha tud valaki eladó ZIL benzines szovjet teherautót, egyet vennék…

 5. A hozzászólás szerzője: Doneter
  Közzétéve: 30.3.2011, 9:57 pm

  Ezek után már csak egy kérdés maradt. Mi fog történmni 2050-ig ezzel a fránya felmelegedéssel? Csak úgy fokozatosasan, mint ahogy ezt a javaslatot fogják ugyanúgy kivitelezni, de azt hiszem inkább elfelejteni.

 6. A hozzászólás szerzője: lorincz ignac
  Közzétéve: 25.4.2011, 12:07 pm

  A tegnap is késő lett volna.

 7. A hozzászólás szerzője: Magyar Misi
  Közzétéve: 30.4.2011, 12:10 am

  Minek ez a nagy sietség? Még pár évet kell várni, oszt már úgy sem lesz egy csepp olaj sem…

Szólj hozzá!