Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.3.2011

Tűzzsonglőrökkel ünnepelte Kolozsvár a Föld Óráját

Jóval több résztvevővel és plusz programpontokkal ünnepelte idén Kolozsvár a Föld Óráját: elsősorban a cserkészek vették kézbe a szervezést, és délután négytől kezdve igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy mi is ennek a napnak  az üzenete.

Rácz Tímea, fotók: Sebők Botond

Elsősorban gyerekekhez szólt a Főtéren az a négy “műhely”, amelyekben krumpliból, sós oldatból, napenergiából és mágnesességből állítottak elő elektromos áramot. Mi is felidéztük a hetedikes fizikaóra emlékeit, és “sorba kötöttünk” négy sós vízzel teli edényt. Sikerélmény: a LED-ecske pislákolni kezdett. A krumplis kísérlet kevésbé sikerült jól, bár a műszer mért áramot, a dióda nem fénylett fel.


Áram a krumpliból


Meg sós vízből. Bár nem látszik, a LED kigyulladt.


De ha a LED nem is gyullad ki, a mérőműszer sosem hazudik.

A mágnessel, valamint a napkollektorral próbálkozó csapat sem járt átütő sikerrel – legalábbis addig nem, amíg ott voltunk. Aztán a műhelyeket sajnos elmosta a zápor, de Cristi Moldovan szervező szerint az arra járó gyerekek mind nagyon élvezték a bemutatókat.


Ez a napenergiára alapozó sütő talán nem így fog működni.


Ha meguntad a fizikát, rohangálj a kendőért!

Este fél kilenc előtt néhány perccel már az eső is elállt, a térre pedig körülbelül háromszor annyi ember gyűlt ki, mint tavaly – úgy háromszázan. Mielőtt kialudtak volna a fények, különböző méretű és erősségű távcsöveken meg lehetett nézni azt az egy csillagot (és az ezt körülvevő, szabad szemmel nem látható társait), amelyet a felhők szabadon hagytak az égbolton.

A 60-as számot idén nemcsak gyertyából, hanem önkéntesekből rajzolták ki, akik kezükben mécsessel guggoltak a krétavonalak mentén. Szintén még fél 9 előtt elpróbálták, kinek hová kell állnia, azután Cristi Moldovan ismertette az est forgatókönyvét: villanyoltás, tűzzsonglőrködés, egy perc csenddel megemlékezés a japán földrengés áldozataira, majd az önkéntesek ismét elfoglalják helyüket, immár égő gyertyával. Eközben a közvilágítás egy részét, a tér oszlopain található égőket, kicsit később Mátyás király megvilágítását is lekapcsolták, aki mellesleg idén “láthatta” először a Föld óráját.


Főpróba


A teljes közvilágítást nem, de a tér oszloplámpáit lekapcsolták.


A Your Brain on Drums dobos-együttes zenéjére a The Serious Road Trip zsonglőrcsoport kápráztatta tüzes mutatványokkal a közönséget.


Tűzpillangó-lány


Tűzijáték, kicsit másképp

Cristi Moldovan közölte velünk, a cserkészek két évvel ezelőtt is nyilvánosan megszervezték a Föld Óráját, és míg tavaly csak szűk körben ünnepeltek, idén ismét kijöttek a Főtérre. Városszerte több cég, bolt és bank csatlakozott hozzájuk, valamint a polgármesteri hivatal, ahol szintén lekapcsolták a világítást – az utcai lámpákat azonban csak hellyel-közzel oltották el, és elég gyorsan vissza is kapcsolták. A gyertyák papírtartójáról elmondta: a fénymásolók selejtlapjait gyűjtötték össze, már a második használatot érik meg, és addig használják őket, amíg csak bírják.


Ez egy világtérkép, bármennyire is hihetetlen.


A 60-as szám alkotói, immár éles bevetésben


A végén már csak a gyertyák maradtak

Míg a cserkészek a szoborcsoporttól jobbra eső térfélen tevékenykedtek, a másik felén magyarul is megjelent a Föld Órája szó és a 60-as szám gyertyákból. Mint megtudtuk, a KMDSZ Biológia-Ökológia Szakosztálya tette ki. Itt nagyjából csak magyar szót lehetett hallani, illetve néhány érdeklődő hangot: “ce înseamnă asta?” Egy harmadik 6-7 résztvevőből álló csoport is magánakciózott, ők a PC szót rakták ki, keretben. Nem informatikusok voltak, és még a politikailag korrekt beszédmódot sem hirdették, hanem a Konzervatív Párt aktivistáiként vettek részt az eseményen.


Magyarul, kicsit odébb

Tavalyi Föld Órája-beszámolók:
>>Táncház gyertyafényben és faültetés Kézdivásárhelyen
>>Föld Órája Kolozsváron – néhány képben a sötétségről

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: zs
    Közzétéve: 28.3.2011, 11:55 am

    Mi is lekapcsoltunk itthon mindent egy pár órára.. 🙂

  2. A hozzászólás szerzője: jobbfoto
    Közzétéve: 28.3.2011, 12:58 pm

    Nem tudtok valami minőségibb fotókat készíteni?

Szólj hozzá!