Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.3.2011

Megromlik vagy sem a mekis hamburger négy hónap alatt?

Az Adevărul TOTB szerkesztői még decemberben kipróbálták, hogy mennyire romlandóak a fast food-ban vásárolt ételek. Néhány héttel azelőtt járta be a sajtót a brit fotóművész kísérlete, amelyben azt akarta bebizonyítani, hogy a McDonald’s-ban vásárolt hamburger fél év alatt sem mutatta a romlás jeleit. A TOTB kísérletében akkor csak egy hónapig figyelték a menüket; Ionuț Dulămiță szerkesztő azonban a napokban újra megnézte a saját, Big Mac-es kísérleti alanyát. Lássuk, mi lett belőle négy hónap alatt.

Szerző: Ionuț Dulămiță, fordította Rácz Tímea

Pont úgy néz ki, mint a fenti képen. Látható változás nélkül. Egy hónappal azután, hogy megvettem, a hozzávalók kiszáradtak és kőkeménnyé váltak. Csak az uborka és a saláta nyert itt-ott zöldes tónust, mint a békanyál, és felragadt a zsemlére, mint valami megkövesedett maradvány. A többi része változatlan maradt, csak egy kicsit összezsugorodott. A hús és a krumpli avas szagát csak közelről lehetett érezni. Ekkor gondoltam egy merészet, és beleharaptam a sültkrumpliba, amelynek csak olajos, minden aromát nélkülöző íze volt, és könnyen morzsolódott a fogak között. Azonnal megkóstoltam a húst is, és nem fordult fel a gyomrom tőle. Olyan állaga volt, mint egy zablisztből készült keksznek, íze pedig mű-jellegű, olajos, de enyhén borsos juhhúsra emlékeztetett, pedig tudtommal marhából kellene készülnie. Rossz ízű volt, de nem a klasszikus romlotthús-íz, amelyhez volt szerencsém az egyetem alatt.

További három hónap után semmi sem változott, amint az alábbi képeken is látszik. A menüt ugyanott hagytam. Továbbra sem terjedt semmilyen bűz irányából – az ízét nem tudom, még egyszer nem mertem megkóstolni – és elkezdtem úgy tekinteni rá, mint a konyha berendezéséhez tartozó dekorációra. Kis házi kísérletünk első három hetében meleg volt a konyhában; maximumra csavartam a fűtést, mielőtt spórlási okokból le nem kapcsoltam. Azóta úgy maradt, az ételek az eredeti helyükön, a hőmérséklet pedig csak a külső hőmérséklet függvényében változott – általában hideg volt a konyhában.

Amint a múltkor is elmondtam, egészen bizonyosan fogok ezután is fogyasztani McDonald’s termékeket, de jobban érezném magam, ha ezek is „szerves szörnyecskéket” lennének képesek szülni, mint a babfőzelék, amelyet az egyetem alatt két hónapig tartottunk az erkélyen, és felfúvódott, hajd három különböző színű penészréteg fedte be. Más termékek, amelyeket hűtőben tartottam, szintén borzalmasan elváltoztak kevesebb, mint egy hónap alatt. Remélem, a WWF-fel tervezett együttműködésük során sikerül a McDonald’s-nak is enyhén romlandó termékeket árulni, amelyekről legalább sejthetem, hogy valamikor éltek.


A Big Mac-menü, rögtön vásárlás után.


Egy hónap után


Négy hónap után.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: f.erzsebet
  Közzétéve: 25.3.2011, 10:22 am

  Jó büdös lehet…:)

 2. A hozzászólás szerzője: dinnye
  Közzétéve: 25.3.2011, 1:19 pm

  hát én viszont soha az életben nem fogok ebből enni. ingyen rághatok flakont például… az élmény kicsit talán szarabb, de olcsóbb is és talán egészségesebb is 😀

 3. A hozzászólás szerzője: evagi
  Közzétéve: 27.3.2011, 12:06 am

  mi a fenevel dusithatjak ezeket a hamburgereket? Tele van mutragyaval:)

 4. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 30.3.2011, 12:34 pm

  Az egy dzsuva hej… Inkább háziasan készültet akkor, ha már hamburger kell!

Szólj hozzá!