Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 22.3.2011

Megalkottuk az új szupersztárt: itt a nemzeti szélsőséges alakja

Fotó: Shockadelic/flickr.com

Képesek lennénk-e zálogba adni a jövőnk egy kis szeletét egy hét nézettségért cserébe? Természetesen igen. Végülis Júdás is eladta néhány ezüstért a megváltót, akiben hitt. Mi, a román sajtó „felelősségteljes értelmiségi” szereplői pedig megalkottuk a legújabb helyi szuperhőst, azt a figurát, amelyről úgy tűnt, hogy már kihalt: a szélsőséges nacionalistát.

Csibi Magor

Az utóbbi napokban kitüntetett figyelemmel követtem a sajtót. Ha csak megláttam egy hírt a neten vagy a tévében arról, ami március 14-én Csíkszeredában történt, nem kattintottam, vagy azonnal elkapcsoltam más adóra. Egy pillanatig sem akartam részese lenni az új sikerember-modell születésének; mert a romániai magyar és román fiatalok azt tanulhatták az utóbbi napokban, hogy ha eléggé támadóan viszonyulnak a körülöttük élőkhöz, nagy eséllyel sztárok lehetnek.

Lélegzetvisszafojtva figyeltem minden sikermodellt, amelyet a média alkotott az elmúlt években egy olyan Romániában, ahol a többség minden cselekedete egy idő után normálissá válik. Így jutottunk oda, hogy számos fiatal lány álma egy sikeres, de minél inkább mediatizált házasság, majd esetleg egy válás is, ami még jobb. Ugyancsak mi, a sajtó mutattuk meg, hogy a rút kiskacsák is hattyúk és dívák lehetnek Romániában, ha van valamicske pénzük és a klinikán is elvégezték az apróbb simításokat rajtuk. A kenőpénz természetes lett, és ahhoz a hírhez is hozzászoktattunk, hogy mindenki megszabadulhat a vádak alól, mivel a témák iránti figyelmünk és a türelmünk egyszerre csökken a nézettséggel.

Olyan sajtót kínálunk, amelyben egy válás, egy tévéadás vagy egy tehetséges ember, aki kellően hangosat tud szellenteni, ugyanakkora teret kap, mint Japán tragédiája, egy közelgő háborúja vagy egy román sportoló sikere. És ennyi sikermodell után az elmúlt napokban ismét egy nagy lépést tettünk előre: megalkottuk a szélsőséges szupersztár modelljét. Elég volt egyetlen ember a 22 millióból, és ennek egyetlen szomorú tette ahhoz, hogy jó néhány napig kenyerünk és nézettségünk legyen. A részletek már nem is számítanak.

Kinek fontos, hogy Csíkszereda legforgalmasabb utcáján senki sem állt a „hősünk” mellé? Kinek fontos, hogy nagyon sokan tesznek erőfeszítéseket a békés együttélés érdekében Románia egyes vidékein? Kinek fontos, hogy ennek a nehezen minősíthető tettnek a mediatizálása feszültségeket, súlyos szavakat és talán néha egy-egy pofont is eredményez olyan emberek között, akiknek eddig semmi bajuk nem volt egymással?

Dehogy számít. A médiának az „igazságot” kell közvetítenie, és nem építő szándékot. És nem a mi hibánk, hogy igazságunk egyszerre a nézettség is. Ezért mindenkinek megmutatjuk, hogy Románia a határtalan lehetőségek országa, és kis kitartással mindenkiből lehet szupersztár. Teret adunk a szélsőségeknek, bármennyire is ártalmasak, addig erőlködünk, amíg a szélsőséges lesz a normális, és minden normális viselkedést figyelmen kívül hagyunk, mert ennek nincs hírértéke, ergo nézettsége sincs.

Az átlagembert nem kérdezzük meg, mi a véleménye a történtekről. Nem kérdezzük meg az egyszerű románokat és magyarokat, akinek nincsenek politikai érdekeik, és híréhségben sem szenvednek, hogy hogyan fogják fel a helyzetet, és hogyan változik az életük ezen profi tájékoztatások nyomán.

Miért is tennénk?

Ahhoz, hogy beszúrhassuk a címekbe kedvenc szavainkat, mint „szenzációs”, „exkluzív” vagy „hihetetlen”, fenn is kell tartanunk a szenzáció légkörét. Ezért teret adunk a szélsőséges véleményeknek, hadd nyilatkozzanak naponta különféle témákban; csak olyan embereket keresünk meg, akinek van okuk a sértődöttségre, és ha lehet, a terv sikeressége érdekében még a szájukba is adunk egy-két kifejezést.

A baj csak ott kezdődik, hogy Romániában minden csoda hét napig tart. Ennyi kell, hogy megszokjuk: Japánban emberek halnak meg, és ebben semmi különleges nincs, ennyi kell, hogy már ne féljünk a csernavodai erőműtől, vagy elfogadjuk, hogy a benzin megint egy lejjel drágult.

A hétnapos nézettség után azonban megmarad néhány örökség.

Maradnak a gyerekek (de néhány felnőtt is), akik elhiszik, hogy negyedóra „celebség” minden kockázatot megér. Látták, hogy nagyon könnyű ezt elérni, csupán valami annyira különlegeset kell tenni, hogy hét napig rávethessük magunkat. És egy hétnyi főműsoridő nagyon kecsegtető tud lenni minden egyhangúságba beleunt ember számára.

Marad a keserű szájíz is. Annak ellenére, hogy tudjuk, minden társadalomban eltérő nézetek vannak, köztük szélsőségesek is, soha nem esik jól érezni ezeknek a jelenlétét. És normális esetekben nem is éreznénk.

Feszültségek is maradnak, mivel a médiából nem egyetlen ember tette szűrődik le, hanem azt hisszük, etnikai konfliktus áll fenn. Kevés ember olvas a sorok között is, vagy kezd el gondolkozni és értelmezni az általunk tálalt „valóságot”. Emellett könnyebb észrevenni a különbségeket, mint hasonlóságokat keresni az egyes emberek között.

Dan Diaconescu ismét röhöghet a markába. Igen. Az OTV-nek már nincs akkora nézettsége, mint régebben volt. De ennek a sajtóorgánumnak a szelleme mindenütt jelen van, és legyen szó egy hétnyi nézettségről vagy ezüstpénzecskékről, készek vagyunk ma zálogba adni a holnapi napot.

A szöveg először román nyelven jelent meg itt.

Címkék: , , , ,

11 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: zs
  Közzétéve: 22.3.2011, 8:19 pm

  Bravo!

 2. A hozzászólás szerzője: mf
  Közzétéve: 22.3.2011, 11:05 pm

  sajnos ez így igaz…

  egy ideig nem értettem, mikor ritkán tévét nézek, mért látok egyes arcokat mindig bent egy-egy műsorban… meghívott vendénként ugye, majd minden este. gondolkodtam, hogy jól állnak melóval és idővel. aztán megtudtam, hogy azért nem kis pénzeket kapnak, hogy megjelennek. szóval így érthető hogy még a kacsacsőrű emlősök is celebek akarnak lenni. azért a szégyenpénzért.

 3. A hozzászólás szerzője: Csibi L0rand
  Közzétéve: 22.3.2011, 11:37 pm

  MAgor . Nyaron le kell ullnunk es komolyan elbeszelgetni az egeszen!! MAjus vegen megyek haza . Szamitok rad is egy hetvegen!!

 4. A hozzászólás szerzője: Tibor Hartel
  Közzétéve: 23.3.2011, 7:08 am

  like!

 5. A hozzászólás szerzője: bacsa
  Közzétéve: 23.3.2011, 10:53 am

  Ti Csibik mind testverek vagytok? vagy unokatestverek? vagy valami? Rengetegen vagytok, csak azert! 🙂

 6. A hozzászólás szerzője: Gerapppa
  Közzétéve: 23.3.2011, 11:44 am

  Korrekt cikk, tetszik a gonolatmenet, teljesen egyetertek. Bar ez sajnos nem valtoztat az alapkerdesen, hogy valoban, ez igy mukodik.

 7. A hozzászólás szerzője: nzl
  Közzétéve: 23.3.2011, 12:57 pm

  erdekes, hogy a cikk iro nem arrol reflektal, hogy szupersztar szuletik epizodhoz eppen a volt partja (Nemzeti Liberalis Part – akinek szineiben europai parlamenti kepviselo volt), meszemenoen hozzajarult a roman parlamentben marcius 15 utani nacionalista kirohanasaival….

  • A hozzászólás szerzője: Zoltán
   Közzétéve: 23.3.2011, 5:43 pm

   Már azt hittem, hogy odalett az összes nagymagyar. Jó, hogy írtál, mert emlékeztethetes az összes olvasót, hogy lazításra nincsen ok és vannak még Csibi Barnához hasonló elemek köztük is…

 8. A hozzászólás szerzője: Peti
  Közzétéve: 23.3.2011, 2:25 pm

  A cikkért elismerésem.

 9. A hozzászólás szerzője: Csibi Lorand
  Közzétéve: 23.3.2011, 6:41 pm

  Mi Csibik unokatestverek vagyunk ,szetszorodva a nagyvilagba de annal nagyobb osszefogasba es szeretere nevelve ,egymast tamogatva jarjuk a ELET utjat .Kinek mi az elkepzelese. MAgor is alakitotta az eletet ahogy akarta.A TNL ( Tineretul National Liberal ) szineibe indulva sokkal tobb eselyt latott segiteni mintha teljesen kimaradva a politikabol vagy az RMDSZ jatekat jatszva egy kis sakkfigura lenne most valahol.
  A sajnalatos az egeszben az amit Vona Gabor itt Clevelandba mondott a szemembe hogy sokkal nagyobb kart csinal mint hasznot az ilyen fajta figyelemfelkeltes. Eljunk ugy hogy amikor vagyunk ne tudjanak rolunk de amikor nem vagyunk akkor erezzek a hianyunk!!!
  Fel a Fejjel Ocsem Barni es Melletted vagyunk mindhalalig!!
  ADJON AZ ISTEN SZEBB JOVOT!!!

 10. A hozzászólás szerzője: ht
  Közzétéve: 29.3.2011, 7:53 am

  sziasztok – te sztem egy nep szimbolumanak a felakasztasa, az illeto nep szimbolikus felakasztasat jelenti. akarhogy is vesszuk. es ez nem szep. nem jo a szimbolumokkal jatszani. nem tudom az a hapsi hogy nem gondolt arra, hogy kovetkezmenyei vannak – pl ram is, aki tavol elek szekelyfoldtol – a tettenek? sztem buntetendo amit csinalt.

Szólj hozzá!