Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.3.2011

Egy környezetbarát aszalógép Székelykeresztúrról – „nem középiskolás fokon”

Mi mindenre jó az üres sörösdoboz? Feketére festve, összeillesztve alumíniumcsöveket lehet belőle készíteni, amelyek hatékonyan alkalmazhatók napkollektorként. A „sörkollektorral” két legyet üthetsz egy csapásra: hulladékot hasznosítasz újra és tiszta, környezetbarát napenergiát használsz. A székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont néhány diákja tanáruk vezetésével olyan aszaló berendezést készített, amelyhez „sörkollektort” használtak föl. És ha valaki legyintene, hogy “még egy haszontalan iskolai projekt, amire jegyet adnak, aztán mindenki elfelejti”, téved: nyárádmenti és küküllőmenti gyümölcstermesztő gazdák fogják hasznát venni a terveknek.

Bakk-Dávid Tímea

Balázs Mihály vezetőtanár, közgazdász egy őszi TOTB-cikkben olvasott az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési programról, amelyet Erdélyben a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ egyesület koordinál. A cikk végén szerepelt Kósa István programvezető elérhetősége, így Balázs Mihály fel is hívta azonnal, hogy szeretnének a székelykeresztúriak is bekapcsolódni a versenybe.

Konkrét projektet kellett kitalálni, ezért az első szakaszban a csapat rávetette magát az internetre, az alapötletre – a napkollektorként használható sörösdobozokra – ott bukkantak rá több forrásból is. A környéken rengetegen foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, így a napkollektor gyakorlati felhasználása erre alapozott, hiszen lenne és van is igény egy környezetbarát aszalógépre.


A napkollektor-rész


Ide kell betenni a gyümölcsöket


Így néz ki a szerkezet oldalról


A hivatalos projektbemutatóra már az üvegfedél is rákerült a napkollektorra

Miután megvolt az ötlet, felfedezték, hogy már készült az övékhez hasonló aszalógép – az azonban biztos, hogy erdélyi alkalmazása még nincs.


Például ez Rick van Man projektje (Solar Dehydrator)

Balázs Mihály abból az osztályból verbuválta a csapatot, ahol fogyasztóvédelem és környezetvédelem órája is volt. A csapat egy „céget” alapított, így a gyümölcsaszaló elkészítéséhez kapcsolódó feladatok leosztásánál – kutatási részleg, marketing, könyvelés stb. – egyúttal gyakorlati közgazdasági ismereteket is szerezhettek.

A „cégnek” három kliens-egyesülete van: az egyik a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ, amely kapcsolatban áll Maros megyei gazdákkal; nekik adják át a gyömölcsaszaló tervét, amely nagyon egyszerűen, úgymond „házilag” elkészíthető. Egy másik kliens a székelykeresztúri Domus Egyesület, amelynek van egy üvegháza, gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Ők is megkapják a terveket, elkészítik az aszalót és használni fogják. A székelyudvarhelyi Civitas alapítvány – amely Udvarhelyszéken a Gyümölcsút kiépítését is támogatta – ugyancsak gyümölcstermelő gazdáknak adja át a terveket.

A prototípust, amit a keresztúri csapat készített el, március végén vagy április elején próbálják ki – mondta el Balázs Mihály. Eddig hidegek voltak, a nap ereje sem volt megfelelő, meg kellett várni a tavaszt. Az aszalót egyébként ősszel fogják „élesben” is használatba venni, a betakarítások után.

„A mi feladatunk volt az információgyűjtés az aszalásról, az aszalógépekről, hogy milyen gyümölcsöket lehet aszalni, mi készítettük el a terveket. Hogy sörösdobozokat használjunk, az a tanár úr ötlete volt” – mondta el a „kutatás-fejlesztési részleg” igazgatónője, Firtos Tünde, aki ötödmagával dolgozott a terveken. A sörösdobozokat – szám szerint 200 darabot – egyébként Balázs Mihály egy ismerősétől kapta; bevitte az iskolába, ott a diákok levágták mindkét végét, összeillesztették, lecsiszolták, és alumíniumcsöveket készítettek belőle. A kész csöveket feketére festették, hogy minél jobban elnyelje a napsugarakat.


Tervezés


Sörösdobozok összeillesztése


A faszerkezet Dávid Ferenc mester segítségével készült

>> Még több fotó és beszámolók a Green Sun cég honlapján >>

A diákok március 14-én bemutatták a sörkollektoros aszalót a sajtónak és a tanároknak, diáktársaknak is. Firtos Tünde szerint a sikeres projekt másokra is inspiráló hatással lesz, hiszen láthatták, hogy hulladékból, szemétnek deklarált dobozokból hasznos dolgot is lehet készíteni.

A marketingosztály feladata a projekt népszerűsítése volt. “Külön személy foglalkozott a munkafolyamatok fotós dokumentálásával, készítettünk egy weblapot, amelyre feltöltöttük az aszalással kapcsolatos információkat, illetve folyamatosan beszámoltunk arról, hogy éppen hol tartunk” – mesélte Tóth Elemér László marketingmenedzser. Ennek ellenére Székelykeresztúron még nem igazán tudják az emberek, hogy mivel foglalkozott majdnem fél évig a diákcsapat. A környezetbarát aszalógép minél szélesebb körben való megismertetése elsősorban a televízió és az internet révén valósulhat meg, vélte a marketinges. “Elsősorban úgy lehet népszerűsíteni, hogy bemutatjuk, mennyi előnnyel jár, és hogy gyakorlati haszna van” – tette hozzá.

Munteán Tímea „főkönyvelő” – a gazdasági részleg vezetője – elmondta, a fő feladatuk az volt, hogy a többi részleggel konzultálva pontos költségvetést állítsanak össze. Végigjárták az üzleteket, árajánlatokat kértek a szükséges anyagokra és eszközökre, majd kiszámolták, pontosan mennyibe kerül az aszaló elkészítése: 423 lejbe. „Ebben minden benne volt, olcsón kijöttünk” – mondta büszkén a főkönyvelő. A szükséges összeget egyébként a verseny szervezői állták. Az emberi erőforrás biztosítása pedig önkéntes alapon ment. „Nagyon sok mindent csináltunk, mi is segítettünk a sörkollektor elkészítésében, lefestettük az aszalógépet. Novembertől februárig dolgoztunk rajta, hetente többször foglalkoztunk a projekttel, komolyan vettük, fontos volt számunkra” – mondta el Munteán Tímea.

Simó Szabolcs főmenedzser feladata volt összehangolni a munkát. Mint elmondta, jó tapasztalat volt, hiszen egyébként is menedzser szeretne lenni, miután befejezi tanulmányait. „Tetszenek az ilyen újrahasznosításon alapuló projektek. Minél több ilyen valósul meg, az a közvéleményt is befolyásolhatja, megváltoztathatja a mentalitást, hogy érdemes külön gyűjteni a hulladékokat” – nyilatkozta a TOTB-nek. Székelykeresztúron egyébként egy hónapja hoztak az egyik negyedbe szelektív gyűjtőket.

Címkék: , , , , , ,

16 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Lory
  Közzétéve: 17.3.2011, 4:58 pm

  En is keszulok nyaron a hazra kesziteni sorkollektort, hasznos dolog.

  • A hozzászólás szerzője: Boj
   Közzétéve: 20.4.2016, 11:17 am

   És van hozzá esetleg valami dokumentáció, mert én is szeretnék egyet készíteni.

 2. A hozzászólás szerzője: Pap László
  Közzétéve: 17.3.2011, 5:27 pm

  Nagyon ügyesek vagytok, külön tetszik a megvalósítás módja is. 🙂

 3. A hozzászólás szerzője: Sisak Tamás
  Közzétéve: 17.3.2011, 6:23 pm

  Bravó gyerekek, bravó tanárok!

 4. A hozzászólás szerzője: Mihály
  Közzétéve: 17.3.2011, 6:44 pm

  Köszönjük

 5. A hozzászólás szerzője: le-cso
  Közzétéve: 17.3.2011, 8:50 pm

  Szépek vagytok, ügyesek vagytok! Öröm volt olvasni a cikket.

 6. A hozzászólás szerzője: ajozsef
  Közzétéve: 18.3.2011, 12:23 pm

  Gratula nektek! Jófej tanárotok van. Sok sikert a napenergia további felhasználásában is. Reméljük más iskolák is kedvet kapnak.

 7. A hozzászólás szerzője: Pénteken mutatják be a székelykeresztúri diákok aszalógépét » Think Outside The Box
  Közzétéve: 31.3.2011, 1:14 pm

  […] Zeyk Domokos Iskolaközpont tanulói azt a gyümölcsaszalót mutatják be, amelyet már korábban ismertettünk a TOTB-n. A diákok Balázs Mihály vezető tanár irányításával építették fel a szerkezetet, a […]

 8. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 15.8.2011, 3:39 pm

  Nagyon jó ötlet, gratulálok!

 9. A hozzászólás szerzője: Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves » Think Outside The Box
  Közzétéve: 29.12.2011, 5:44 pm

  […] zöldséglevest. Az Aktualitás rovatnál maradva, és szigorúan a 2011-es írásokat nézve a székelykeresztúri középiskolás diákok aszalógép-tervére voltatok leginkább kíváncsiak – a gyerekek meg is […]

 10. A hozzászólás szerzője: Imre Miklos
  Közzétéve: 5.2.2012, 8:41 pm

  Koszonom az aszalo tipet.Asorkolektort ismertem es a felhasznalasi lehetosegek kozul is egy parat de ez nem jutott eszembe.megegyszer kosz es kitartast . Tisztelettel Miki.

 11. A hozzászólás szerzője: Pasztor Judit
  Közzétéve: 10.2.2012, 8:33 pm

  Fantasztikus otlet! Meg nem hallottam a sorkollektorrol, de majd keresgelni fogok uana. De igazabol ez az aszalo otlet tetszik, mert nagyon szeretjuk az aszalt gyumolcsot es magunk is ki szeretnenk probalni. Remek! Gratulalok az otletert, a kivitelezesert, a hozzaallasert!

 12. A hozzászólás szerzője: Terézia
  Közzétéve: 4.8.2012, 2:33 pm

  Csak gratulálni tudok a Tanár bácsinak és az ügyes kezű gyermekeknek.Így nagy betűvel mert megérdemlik!
  Köszönöm,hogy vannak még ilyen tanárok akik a szívügynek tekinti a nebulok foglalkoztatása az iskolákban,Tanulnak is belőle és nem kallódnak el.

 13. A hozzászólás szerzője: Erzsébet
  Közzétéve: 17.11.2012, 8:37 pm

  Nagyszerű ötlet és megvalósítás! Már közzé is tettem az oldalt a facebookon, hogy minél többen tudjanak róla 🙂

 14. A hozzászólás szerzője: Málinger György
  Közzétéve: 27.3.2013, 10:39 pm

  Gratulálok.
  Minden iskolában bevezethetnék, persze itt is lenne ellentábor hogy miért nem lehet megoldani az ilyen foglalkozásokat, a tornaórákat. Tornázni lehet egy folyosón is nem kell hozzá sportcsarnok.
  Legkorábban kell rászoktatni a gyerekeket az ilyen normális dolgokra.
  Üdv.

 15. A hozzászólás szerzője: Bartók Julianna
  Közzétéve: 16.7.2014, 1:24 pm

  Kedves Fejlesztők, Diákok!

  Nagyon tetszik az aszaló! Gratulálok az ötlethez, és a kivitelezéshez!
  Mi is szeretnénk házi aszalót készíteni, és a saját gyümölcseinket aszalni.
  Ha lehetséges, kérek leírást, rajzokat az elkészítéshez.
  Előre is köszönöm!
  Bartók Julianna
  Szekszárd

Szólj hozzá!