Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.3.2011

Rendőri segítséggel jutottak be a tiltakozók a Vasutasok parkjába

Fotók: Sebők Botond és Fülöp Noémi

Mintegy ötven személy (köztük rengeteg sajtós) ácsorog a márciusi napsütésben a kolozsvári Vasutasok parkja lelakatolt bejáratánál: a Facebookon, civil kezdeményezésként szerveződött tiltakozás célja a park lerombolásának megakadályozása. A tiltakozás annak a tegnap felröppent, a helyi magyar és román sajtót bejárt hírnek az első következménye, miszerint a parkban az utóbbi hónapokban számos fát (egyes becslések szerint a fák 70 százalékát) kivágták.

Fülöp Noémi

A szervezők szórólapokat osztogatnak, amelyeken román és magyar nyelven is az áll: a favágás, illetve a parkot kezelő CFR 1907 futballklub sportkomplexum-építési terve egyaránt illegális, hiszen a terület zöldövezetként szerepel az aktuális városrendezési tervben. A szórólapok mellett lehúzósok is terjednek, amelyekre a résztvevők írhatják fel: mit szeretnének látni a Vasutasok parkja helyén?

A bejáratnál lévő házikóban rejtőző kapus bátortalan kísérletet tesz annak megakadályozására, hogy a résztvevők a kerítésre ragasszák a lehúzósokat. Azonnal elárasztják kérdésekkel arra vonatkozóan, mi történik a parkban és miért nem szabad bemenni, mire elmagyarázza: itt csak tavaszi nagytakarítás folyik, aztán visszamenekül a házikóba, ahonnan a továbbiakban a résztvevők kérésére sem hajlandó előbújni.

Gyülekezők: békében jöttünk, labdát is hoztunk

Készül a kívánságok fala

Ha nem labdázhatunk a parkban, labdázunk az utcán

Még egy kis polgári engedetlenség

“Négy gyerekem van, hová vigyem őket játszani?”

Miközben a tiltakozók a polgári engedetlenség gyengédebb formáit gyakorolják (néhány srác labdázik az úton, ezzel akadályozva a forgalmat, egy, a környékről odatévedt bácsi pedig az akción fellelkesülve átmászik a kerítésen), megjelenik két rendőr. Saját bevallásuk szerint járőröztek a környéken, és csak azért álltak meg, hogy megnézzék, mi történik.

Nemsokára azonban megérkezik két kollégájuk, illetve Ioan Călugăr, a kolozsvári rendőrség 2. számú területi egységének vezetője. A civil ruhás rendőrtiszt barátságosan elbeszélget a tiltakozókkal, akik elsősorban azt szeretnék megtudni, miért nem mehetnek be a parkba, ha már egyszer közterület. Călugăr nem rendelkezik információkkal a terület jogi helyzetére vonatkozóan, ám azt állítja: szükség esetén utánanézhet.

Ioan Călugărt, a segítőkész rendőrtisztet faggatják

A bevonulás a parkba felér egy majálissal

Néhány percnyi barátságos vita után a tiltakozók meggyőzik a rendőrtisztet, hogy próbáljon meg szót érteni az azóta is rejtőzködő kapussal. Sikerrel jár, egy telefonhívás után Iuliu Mureșan, a CFR 1907 futballklub vezetője megüzeni, hogy még ma délután olvasható lesz a helyzetet tisztázó közlemény a klub honlapján. További néhány perces ácsorgás és egy újabb telefonhívás után a kapus teljesen váratlanul leveszi a lakatot a park bejáratáról, a tüntetés résztvevői pedig úgy sétálnak be, mint akik maguk sem hiszik el a történteket. „Jöhetnek holnap is, vagy bármikor, beengedjük önöket” – fűzi hozzá a kapus.

Odabent siralmas a helyzet: a fáknak ha nem is hetven, de ötven százaléka mindenképpen eltűnt, többek között a padokat árnyékoló, két évvel ezelőtt még erejük teljében lévő példányok is. A sétány jobb oldaláról szinte minden fa eltűnt, helyükön furcsa módon sem tuskó nem maradt, sem gödör nem tátong, úgy tűnik, a lyukakat betömték és gyeppel fedték el.

A benti látvány viszont nem ad okot örömre

Ezek a padok magas fák árnyékában álltak

A futballpálya környékén a látvány nem is emlékeztet parkra

Mintha háborús övezetben járnánk

>>Így nézett ki a park 2008-ban>>

Ami azonban végképp felháborítja a tiltakozás résztvevőit, az a park egyik, a kerítésen túlról nem is látható sarkában frissen lebetonozott focipálya, amelynek több méter magas drótkerítésén most is dolgozik két munkás. A tiltakozók és az őket kísérő kapus egyaránt úgy emlékeznek, eredetileg is volt a parkban focipálya, azonban kisebb területen, és nem betonnal, hanem salakkal borítva. A pálya környékén embermagas földhalmok és mély gödrök tátonganak, és itt még a kivágott fák nyomai is megmaradtak.

Szakáts István szervező nyilatkozik

Szakáts István, a tiltakozás egyik szervezője társaival a parkból kiérve azonnal tervezgetni kezdi az illetékes hatóságoknak küldendő értesítést. Mint elmondja, a futballklubnak nincs és nem is lehet építkezési engedélye, hiszen a terület zöldövezetként szerepel az aktuális városrendezési tervben. Emellett a parkot védelmi zónává nyilvánította a műemlékvédelmi bizottság, akik szintén nem adtak jóváhagyást az építkezésre.

A polgármesteri hivatal álláspontja

Az új általános városrendezési tervről tartott szerdai sajtótájékoztatóján Sorin Apostu polgármester kitérő válaszokat adott a Vasutasok parkjával kapcsolatos kérdésekre. Az ellenőrzés felelősségét a Környezetvédelmi Őrségre hárította, és nem adott kielégítő tájékoztatást az építkezési engedélyek meglétéről vagy hiányáról. Ezt egy e-mailben is „megerősítették”: szerda délután azt válaszolták az egy nappal előtte elküldött kérdésre, hogy a Környezetvédelmi Ügynökségtől kértek információkat, de a Közösségi Rendőrség szerint csak a télen kidőlt fákat hordták el ezekben a napokban. (R.T.)

Utóbbit Adrian Borda, a Területi Műemlékvédelmi Bizottság szakértője is megerősíti a Think Outside The Box-nak. Sőt, hozzáteszi: érdeklődött a polgármesteri hivatalban, és kiderítette, a CFR 1907 futballklub be sem nyújtotta a kérést az építkezési engedély megszerzésére. „Jogi szempontból tiszta bűncselekmény, ami ott történik” – jelenti ki. Hozzáteszi, ellenzi a területen lévő fák kivágását, és általában, Kolozsvár második legfontosabb parkjának tönkretételét.

Időközben megjelenik Iulius Mureșan közleménye is a futballklub honlapján. A közlemény részletesen kitér arra, hogy a CFR vasúttársaság tulajdonában lévő park az utóbbi 15-20 évben a szükséges anyagi háttér hiányában rendetlen „beépítetlen telekké”, nem higiénikus zónává, csövesek és kóbor kutyák gyülekezőhelyévé vált.

Ezt a fát iskolások fogadták örökbe egy korábbi rendezvény alkalmával

A pálya eldugott, a park kerítésén túlról nem látható helyen épült

Kifejti, a polgármesteri hivatal által kibocsátott városrendezési tanúsítvány értelmében elkezdték a park helyreállítását saját forrásokból, és több tonnányi szemetet, faltörmeléket szállítottak el a területről. Több mint két millió eurós befektetéssel visszaadnák a parknak eredeti funkcióját, visszaállítva a salakkal és gyeppel borított futballpályákat és teniszpályákat, a természetes korcsolyapályát, a játszótereket, szökőkutat és sétányokat, újragyepesítik a területet, díszfákat és -cserjéket ültetnek, rendbe hozzák a közvilágítást, a kapusházat és a parkot lezáró Szamos-gátat, amelyet sétánnyá alakítanak.

„Megértjük a közvélemény és a környék lakosságának érdeklődését a Vasutasok parkja iránt, amely befektetéseink által visszanyeri régi fényét, sőt, ennél is többet. Éppen a napokban, a polgármesteri hivatal kérésére, szemétgyűjtő és takarítási akció zajlik a parkban” – áll a közlemény utolsó bekezdésében. A közleményhez a polgármesteri hivatal zöldövezetekkel foglalkozó bizottságának tavaly tavaszi jóváhagyását is mellékelték, amely örömmel veszi tudomásul a futballklubnak a park helyreállítására vonatkozó kezdeményezését.

A közlemény, illetve a jóváhagyás egyáltalán nem tér ki azokra a tervekre, amelyekről Pászkány Árpád, a klub tulajdonosa tavaly nyáron nyilatkozott az Adevărul-nak. Eszerint a park helyén egész sportkomplexum: négy futballpálya és más sportpályák épülnének, amelyekben elsősorban a CFR 1907 futballcsapatai edzenének, és emellett megmaradna egy nyilvános játszótér is.

Címkék: , , , , , ,

23 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kovács Sándor sk
  Közzétéve: 16.3.2011, 6:32 pm

  “Ezt a fát iskolások fogadták örökbe egy korábbi rendezvény alkalmával.” A többi információd is ilyen megbízható? 🙂 Nem ártana alaposabban utánanézni a dolgoknak, az ilyen melléfogások az egész cikk hitelét aláássák.

  • A hozzászólás szerzője: Fülöp Noémi
   Közzétéve: 16.3.2011, 7:07 pm

   A tiltakozók mindössze ennyi információval rendelkeztek a feliratokról, örülnék, ha ki tudja egészíteni, pontosítani.

   • A hozzászólás szerzője: barackkompót
    Közzétéve: 16.3.2011, 10:21 pm

    A fákra tűzdelt fecnik mérete, designja és a kiegészitős-elképzelés nem hasonlít véletlenül a bejáratnál osztogatott és a kapura tűzdelt szórólapéra?
    Lehet, kissé sután írva, de tüntetők “fogadták örökbe” a fákat.

    Kétlem, hogy lett volna ott bármiféle iskolás rendezvény ezzel a céllal, de ha igen, jó lenne tudni róla.

   • A hozzászólás szerzője: Mizmór
    Közzétéve: 16.3.2011, 11:40 pm

    A fényképen látható fát valóban a tüntetők közül fogadták örökbe hárman. Ugyancsak ők szerepelnek a tiltakozásról a Szabadság honlapján közölt képriportban az egyik képen is. Tehát ott voltak:-)
    http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/categ_id/18

   • A hozzászólás szerzője: Szakáts István
    Közzétéve: 17.3.2011, 12:53 am

    Mint a bejáratnál osztogatott kiegészítős stickerek szerzője, kijelenthetem, a fára tűzdelt cefniket NEM mi csináltuk, sőt, foggalmunk sem volt a létezésükről.

    Az iskolás rendezvényes infót az építőtelep vezetője adta.

 2. A hozzászólás szerzője: NitRo
  Közzétéve: 16.3.2011, 7:02 pm

  “4 gyerekem van, hova vigyem őket játszani?”
  Hát tuti ne oda! Eddig se oda vitte, le merem fogadni. A park már ősz óta zárva van és eddig ez senkinek nem tűnt fel, hirtelen most olyan fontos lett, hogy mindenki ott akarja eltölteni a szabadidejét. Aki járt ott korábban az tudja, hogy az egész egy nagy szabadtéri kupleráj volt, ahol sokszor életveszélyes volt a tartózkodás. Annyira vicces, hogy a sok sajtós meg magát értelmiséginek tartó egyén egy fél mondat alapján egyből felbőszül. Azt sem tudják, hogy mi volt ott vagy mi lesz, de egyből tiltakoznak. Fogadni merek, hogy a jelenlevők több mint fele egyszer sem járt még ott. A parkot a CFR klub fel fogja újítani, ezt vésse mindenki jól az eszébe. Egy részén sportpályák lesznek kialakítva, ahol a CFR korosztályos csapatai fognak edzeni, meg a többi, nagyobb részén a park lesz szépen átrendezve, a szökőkút kipofozva, a jégpálya helyrehozva és a Szamos partján egy korzó. Mi ebben a rossz? Vagy a tiltakozók azok közé tartoznak akik oda jártak bujálkodni a parkba naplemente után?
  Apropó, hol voltatok mikor a sétatéri stadion építésénél kivágták azokat az öreg fákat?

  • A hozzászólás szerzője: Mizmór
   Közzétéve: 16.3.2011, 11:48 pm

   Ahogy eddig elnéztem, az újjabb keletű nagyválallkozók nem ütötték el egymást a nagy adakozásban. Adott Kolozsvár belvárosának szélén egy nagy terület, feltételezem, óriási értéke van. Valószínű, hogy Pászkány bácsi nem a városnak akarja felújítva ajándékozni, hanem profitot akar kihozni belőle. És arra mérget veszek, hogy nem a lenyírt fűből csinált szénából akar pénzt nyerni. A hiba ott történt, hogy a város nem vette át, és nem hozta rendbe a parkot évekkel ezelőtt. Gyermekkoromban oda jártam vonatozni, akkoriban nagy élet volt ott.

 3. A hozzászólás szerzője: Margit
  Közzétéve: 16.3.2011, 7:17 pm

  Kedves NitRo, én nagyon örvendek, hogy hiszel még a mesékben, és a futballcsapat-tulajdonosok nagylelkű, szerető szívében!

  Az, hogy ősszel már lezárták a parkot, sokat nem jelent, mert parkba a legtöbben tavasszal-nyáron járnak. Szerintem eddig azért nem reagáltak az emberek. Az utóbbi egy évben valóban lepukkant volt, egyszer jártam csak arra, de biztosíthatlak, hogy egy kiadós kaszálással és a szemét összeszedésével mindjárt parkformája kezdett volna lenni. Honnan tudod, hogy nem pont ezt a takarítást tervezte “kolozsvári civilek egy csoportja”, mint ahogyan egy előző cikkben említették?

  Na de mindegy. Én üdvözlöm a kezdeményezést, neked pedig további jó ábrándozást kívánok!

  • A hozzászólás szerzője: NitRo
   Közzétéve: 16.3.2011, 11:54 pm

   Mese? Pászkány nem egy angyal, mint ahogy egyik üzletember vagy focicsapat tulajdonos sem az, de az összes közül eddig az egyetlen aki beváltotta az ígéreteit. Megígérte, hogy felújítja a stadiont, megtette. Megígérte, hogy kibővíti és európai normáknak megfelelővé teszi, megtette. Megígérte, hogy bajnok lesz a csapat és a BLben fog játszani, úgy lett. Megígérte, hogy elhozza az Iron Maident Kolozsvárra, megtörtént. Ha ezek után még azt mondod, hogy mese az, hogy ott újra civilizált park lesz, akkor tévedsz, majd meglátod te is és minden kétkedő, hogy a Vasutasok parkja méltó lesz régi múltjához. Amúgy a síneket nem most szedték fel, azokat rendre szétlopkodták és eladták ócskavasnak.

   • A hozzászólás szerzője: Gáborrr
    Közzétéve: 17.3.2011, 8:08 am

    https://lh5.googleusercontent.com/-Gn-ucMGXDi8/TYDD6DnUL2I/AAAAAAAAAa0/EvjVQPPzqqY/s400/DSC_0273.JPG

    Ez asín úgy néz ki, mint amit frissen szedtek fel, de el kell menni és meg kell nézni. Pászkány, bármit is ígér, közterületre nem építhet magáncélt szolgáló pályát, épületet. A park ugyanakkor műemlék is, engedély nélkül semmit sem szabadott volna mozdítani. Traktorral kihúztani a fákat, a többit láncfűrésszel kiírtani, mégiscsak sok.

    Ha nekem nem hiszel, higgy a szemednek: https://lh4.googleusercontent.com/-N4PQBIIDg1U/TX-P9E80pAI/AAAAAAAAAXM/wi7H1vfNq-k/s400/DSC_0381.JPG

    Mint régen az erdőben, amikor fát loptak, úgy takarták el szénával, fűvel a csonkokat. Igazából nem 2 millió eurós befektetésre van ott szükség, ennek a tizede is elég lenne a park rendbehozására. Külföldön a régi mozdonyokat kiállítják, nálunk eltűntetik a parkból. Amúgy télen is jártak arra, amíg működött a kisvonat. Arra ugyanis a gyerekeket ültették fel és vonatozhattak körbe-karikáva a parkban, sőt, még a Mikulás is járt 🙂 Persze erről nem beszélünk, mert mindenki csak szemetet látott. Pedig, ha az ember bennebb ment, akkor láthatott volna labdázó gyerekeket. voltak hajláktalanok is, de azok most is vannak, csal éppen nem a parkban, hanem mellette, a Szamos feletti gyalogoshíd tövében húzzák meg magukat.

 4. A hozzászólás szerzője: FlagellumDei
  Közzétéve: 16.3.2011, 7:41 pm

  Egyetertek NitRo-val. Habar sosem jartam a parkban, mellette elsetalva lattam a telljesen lepukkant teruletet. Aztan a tavaly volt egy cikk is arrol, mennyire elhagyott, elfelejtett terulet ez. Aztan jott valaki es atalakitja. Bizony sok embernek faj, hogyha egyszerre atszabjak a gatyajat. A Matyi ter atszabasaert is ennyire keseregtetek? Aztan ki emelte fel a hangjat, hogy a park el van hanyagolva? Ki vette a kaszat es gerebjet? Na ki? Az dobhatja most az elso kovet. Keziccsokolom.

  • A hozzászólás szerzője: Boti
   Közzétéve: 16.3.2011, 8:04 pm

   Szerintem sokaknak fájt a park állapota, nekem is tavaly nyáron, amikor utoljára láttam, pedig akkor még bőven voltak fák. A baj nem az, ha valaki kaszát és gereblyét ragad, hanem az ha bulldozerrel húzza ki a fákat és utána szélkárra hivatkozik, persze ezt puszta önző haszonszerzésből és nem nagylelkű közmunkaként….

 5. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 16.3.2011, 9:55 pm

  a sínekkel mi lett? mi lesz? ott sínek voltak!

 6. A hozzászólás szerzője: Boti
  Közzétéve: 16.3.2011, 10:44 pm

  @terembura: A sínekből megmaradt egy kb 4 méteres szakasz, amely a fő sétányt keresztezte. A többiből csak a talpfák hűlt (kitépett) helye maradt… Sajnos nincs sok remény arra, hogy a vonatocska valaha még közlekedni fog.

  @barackkompót: Nem vettük észre, hogy a tüntetők helyben szurkálták volna be a táblácskákat, eredetük még mindig talány 😀

  • A hozzászólás szerzője: barackkompót
   Közzétéve: 16.3.2011, 11:07 pm

   Hát az egész társaság, mikor beengedtek, egyenesen előre indult, a táblácskák pedig a bejárathoz közel, jobbra vannak. Valószínüleg akkor tűzdelték fel őket, az “első kanyarban”. Csak mikor az épülő focipályától visszafelé kanyarodtunk, láttuk mi is.
   Értelmi szerző, jelentkezz! 🙂

 7. A hozzászólás szerzője: krecik
  Közzétéve: 17.3.2011, 9:03 am

  A Vasutasok parkjának esete csupán illusztrációja mindannak, amit a “zöldövezet” fogalma a Városházának és ezidőtájt a lakosság /tartok tőle, hogy/ komoly hányadának jelent.
  Maradjunk a város vezetésénél! Nekik a zöldövezet egy papiron megtestesitett kategória: ahol az szerepel a valamikor szintén általuk vagy hasonlóan érdekelt elődeik által jóváhagyott aktákban, ott “zöldövezet” van. Ez egy szar dolog, nem hoz pénzt, elvben gondozást is igényel és gátolja a város lendületes fejlődését mindenféle produktiv beruházás által. Ezt ugyan nem illik kimondani, mert Európa, mert az érzékenyebbek, bla-bla-bla, de minden “józan” polgár tudja.
  Nomost…A zöldövezeten belül is a legpocsékabb kategória a “fa”. Helyet foglal felfelé és lefelé is /rongálja a földalatti mindenfélét csatornától Áin és Kábelig/. Összevissza nő. Szélben még törhet is, oszt vitatkozhatunk mindenféle éhenkórász szerencsétlennel, akinek a fejére ujujujjt egy ág!
  Még szerencse, hogy a fák zöme a saját szempontjából totál rossz helyen van totál rosszkor. Azaz nem “zöldövezetben”. Ki is vágják /a zömét már vágták/, mint a pinty! /Azannyaúristenit, há mit képzel, hol van!?/
  Maradnak a törvényesen, jogcimmel éppen ott-tartózkodó egyedek. Ezek sem jobbak semmivel, ha már “zöldövezet”, legalább óvakodjunk a túlzásoktól, maradjunk meg a letaposott gyepnél! Csakhát sajnos a már létező kinövésekhez bürökratikusabb dolog hozzányúlni…Szerencsére azért a HATÓSÁG sem hülye! A tartózkodási engedéllyel rendelkező fákat is szabad “kozmetikázni”. Ez azt jelenti, hogy tavaszal például csonkig vágunk róluk minden ágat, ebbe jó esetben beledöglenek, de semmiképpen nem terjeszkednek összevissza. Ha rákérdeznek, megmondjuk, hogy “szakemberek” végezte munkálatokról volt szó. Vagyis az illetők tudnak géppel fűrészelni.
  Ha mégis elkerülhetetlenné válik, hogy magát a törzset is eltávolitsuk /kellett a hely valami épitménynek/, akkor:
  1.-teljes diszkrécióval kivágjuk /pl. az éj leple alatt/
  2.-kivágatjuk valaki mással /bérlő, szomszédos objektum kivitelezője, stb/.
  Utóvédharc “a kutya ugat, a karaván halad” elv jegyében. Előbb nem tudunk semmiről. Aztán utánanézünk és a fa ott sem volt. Ha valami idióták bebizonyitják, hogy ott volt, akkor “száraz volt és közveszélyes”. Esetleg megbüntetjük a bérlőt, kivitelezőt valami jelentéktelen összegre, de a fa akkor is “korhadt volt és közveszélyes”.
  Ezt nálunk gond nélkül lehet csinálni. Talán valamikor eljutunk majd oda is, hogy önkormányzati választásokon ilyesmikért NE szavazzanak meg valakiket. De attól tartok, előbb döglünk bele a saját mocskunkba!

 8. A hozzászólás szerzője: Margit
  Közzétéve: 17.3.2011, 9:21 am

  NitRo: Gáborrr nagyjából elmondta előttem, amit szerettem volna, de megfogalmazom én is neked:

  1. Pászkány felújíthatta a stadiont, elhozhatta az Iron Maident, megcsinálhatott nyugodtan mindent, amit csak megígért, mert azt nem közterülettel tette.
  2. Én is tudom, hogy Pászkány üzletember, amely a fentebb felsoroltakban teljesen okés, de egy közterületből nem lenne szabad üzletet csinálnia.
  3. Ha te engedély nélkül építesz egy akármilyen kis kalyibát a saját telkedre, olyan büntetést sóznak a nyakadba, hogy csak. Ezek a munkálatok építési engedély nélkül folynak. Ez nem szimpátia vagy antipátia kérdése, hanem tény.
  4. És végül még mindezek ellenére is úgy gondolom, hogy nem is maga Pászkány a főbűnös (pont azért, mert üzletember), hanem az önkormányzat, a CFR, mindenki, aki szemet huny, mutyizik az engedélyekkel és egyáltalán koncesszióba adta a területet.

  FlagellumDei: sosem értettem, miért baj, ha az embereket egyszercsak elkezdi olyasmi is érdekelni, amit eddig észre se vett. Az akció célja elsősorban a közvélemény felrázása. Látom nálad is elérte valamelyest, csak nálad a bezzegezésben merül ki. Felőlem…

  Hajrá civilek! 😀

  • A hozzászólás szerzője: NitRo
   Közzétéve: 17.3.2011, 11:12 am

   1-2: A Vasutasok parkja nem közterület! Ez a legnagyobb tévedés, hogy mindenki egy kategóriába sorolja a Sétatérrel. Közterületnek számít minden olyan terület ami a város tulajdonában van és amit az adófizetők pénzéből tartanak fent. Ez a park a Román Vasút tulajdonában van, aki 25 évre odaadta a területet a foci klubnak, mert saját maga nem képes fenntartani. Nem is kell csodálkozni, hiszen a vasúttársaság évek óta veszteséges. Na szóval, ez a park olyan kategória jogilag mint a Botanikus kert. Az sem közterület. A Babes-Bolyai egyetem tulajdonában van és nem a városé. Körbe van az is kerítve, oda sem mehet be akárki, csak aki kifizeti a belépőt. Ha azt területet elkezdenék átrendezni, akkor nehogy azt hidd, hogy oda csak úgy beengednek akárkit is a munkálatok alatt. Ilyen szempontból sokkal előnyösebb volt a Vasutasok parkja, mert bár nem közterület, mégis mindenki ingyen ki-be járkálhatott a kapuján.
   3. A klub nem építkezik engedély nélkül. Már ősz óta megvan az engedélye az egészre és már ősszel több újság is lehozta, hogy mik az elképzelések. Akkor senki sem szólt semmit és akkor sem szólt senki mikor bezárták a parkot. Miért? Mert senkit nem érdekelt! Most is itt mindenki csak azért pattog, mert nyű van a seggében, másképp az életben nem jutott volna eszébe, hogy létezik az a park is. A közterületeket a város nagyrészt felújította, magántőke bevonásával, lásd posta melletti park, Dónáth negyedi park, Rózsák parkja, román opera mögötti park stb. A Vasutasok parkjához nem nyúlhatott, mert nem az övé, ergo nem közterület!

   • A hozzászólás szerzője: Margit
    Közzétéve: 17.3.2011, 11:58 am

    Az engedélyek helyzete eléggé kétes még azért.

   • A hozzászólás szerzője: Mizmór
    Közzétéve: 17.3.2011, 12:02 pm

    Miért baj az, ha most jutott eszükbe a civileknek? A fákat most vágták ki, látványos lett a pusztulás, nyilván jobban felfigyeltek rá, mint arra, hogy lakat van a kapun. Mivel Kolozsváron alig van zöldövezet (és a városnak van képe a Legzöldebb Város címre pályázni), adott egy park, akkor kár volna abból nemtommit eszkabálni. Pászkány bácsi eddigi minden ígérete (amit oly nagylelkűen betartott – ez miért erény? Nem a mormalitás kategóriájába kell tartozzon?!) pénzt hozott neki a konyhára. Vagy egyéb módon érte meg neki – ezért üzletember. Ellentétben a régi – sokat kárhoztatott – világ mágnásaival (bárók és grófok) ő nem nagyon fog éppen ekkorát adakozni. Neki profit kell, és nem pénznyelő park. És ha minden engedélye megvan?! Sokszor történt, hogy óriási engedélyezett beruházások nem valósultak meg, mert tiltakoztak a civilek, mert valamiért nem tetszett nekik. Vox populi – vox Dei. Remélem itt is ez lesz. Hajrá!

 9. A hozzászólás szerzője: Sancho
  Közzétéve: 17.3.2011, 1:31 pm

  Sajnos ilyenek is vannak, de kár érte… 1994 ben még vonatoztam a parkban…

 10. A hozzászólás szerzője: NitRo
  Közzétéve: 17.3.2011, 1:52 pm

  @Mizmór: Az a baj, hogy eső után köpönyeg, csak sima feltűnési viszketegségből lett összehozva az egész tüntetés. Már írtam korábban is, most is leírom: a tervekről már több helyi napilap is írt hónapokkal ezelőtt, a parkot is akkor zárták be. Reakció? Semmi!
  Tegyük fel, hogy megvalósul az amit most te leírsz, hogy a beruházás civil nyomásra leáll. Akkor tudod mi lesz? A park visszakerül a Román Vasúthoz és mivel ők eddig sem törődtek vele, továbbra sem fognak és akkor ott marad egy kopár, csúnya terület a város központjához közel. Ezt akarjátok?
  Vagy őszintén, és most mindenkitől kérdem: melyik részét nem értitek az egész befektetési tervnek? Feketén-fehéren le van írva, hogy lesznek ott sportpályák, de megmarad a park jellege! Új fák lesznek ültetve, teljes mértékben fel lesz újítva az egész nem kevés pénzből. Aki saját pénzből képes arra, hogy helyrehozza úgy a parkot, hogy az semmiben ne sérüljön, most álljon elő. És még egy kérdés: ha most ez nem valósul meg, akkor minden marad a régiben, a park szemetes marad, kóbor kutyák és hajléktalanok paradicsoma folytatódik, ezt akarjátok? Mert nekem nagyon úgy tűnik. Olyan sok civil szervezet van ebben a városban amelyik úgymond a tiszta városért harcol. Miért nem volt egyik sem képes arra, hogy a Vasutasok parkját helyretegye?
  Itt van végre valaki aki tesz valamit az ügyért, de lehurrogják, mert egyesek olyan maradiak, hogy az nem igaz, de hogy valamit ők tegyen az ügyben arra nem képesek, csak tiltakozni, aztán meg hazamenni. Sok értelme van, meg kell mondjam.

Szólj hozzá!