Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 15.3.2011

Mi folyik a kolozsvári Vasutasok parkjában?

Fotók: Sebők Botond

Március 15-én délben arról értesültünk, hogy a kolozsvári Vasutas parkban fákat vágnak ki. A helyszínre érkezéskor már senki nem volt ott, a park le volt zárva, és valóban, eltűnt a fák egy része. Miért tették és jogos volt-e?

Rácz Tímea

A kolozsvári Vasutasok parkját 2007-ben adták koncesszióba Pászkány Árpádnak, így a terület az elkövetkező 25 évben a CFR 1907 futballklub adminisztrációja alá tartozik. A területen sportpálya-komplexum létesítését tervezik.

Oana Buzatu, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője a munkálatok jogosságáról nem tudott tájékoztatást adni, viszont elmondta, hogy most azokat a fákat darabolták fel és szállították el, amelyek a tél folyamán kidőltek, egészséges fákat nem vágtak ki.

A park körül folyó munkálatokkal kapcsolatban Eugen Pănescu építészt kerestük meg. Elmondta, a Vasutasok parkja besorolás szerint pihenésre alkalmas zöldövezet, és ennek is kellett volna maradnia. “A sportkomplexum nem közterület és nem bárki által szabadon látogatható, ezért a lakosság érdeke ellen van; a magánjellegű érdekeknek nem szabadna a közérdek fölé kerekedniük. A park a koncesszió ellenére is közterület marad” – mondta el az építész.

Pănescu szerint a befektető szándékait minősíti, illetve megkérdőjelezi az a tény, hogy a parkot már évek óta hagyja tönkremenni, hogy ezáltal is igazolhassa a beépítés jogosságát. Arról viszont nem tudott érdemben nyilatkozni, hogy létezik-e konkrét jogi akadálya a fák kivágásának, viszont erkölcsi szempontból elítélendőnek tartja. A Vasutasok parkját egy sor műemlék jellegű terület veszi körül, és a legfrissebb általános városrendezési terv (plan urbanistic general – PUG) ezt számon is tartotta: a parknak meg kellett volna őriznie eredeti rendeltetését, ilyen szempontból a fák kivágása teljesen indokolatlan.

Az Adevărul tavaly júniusban arról számolt be, hogy két nagy és két kisebb, füves pályát, és két műfűvel borított pályát építenek, ahol a klub junior csapatai tartanak majd edzéseket, ezen kívül pedig ki lehet majd bérelni őket. Pászkány úgy nyilatkozott, hogy a pályákon kívül egy játszótér is épül, amelynek használata, akárcsak a park látogatása a nagyközönség számára ingyenes lesz.

A sportpálya létesítésének terve közismert, ám eddig minimális intézkedések történtek. A Ziua de Cluj decemberben számolt be arról, hogy megkezdődött az elhalt növényzet eltakarítása. Körülbelül másfél hónapja kijavították és lezárták a park hátsó bejáratát, és utat építettek hozzá.

Kolozsvári civilek egy csoportja egy ideje azt tervezi, hogy polgári engedetlenséggel és gerillaakciókkal visszafoglalja a területet a nagyközönség számára. Pănescu szerint nem kizárt, hogy ennek hatására kezdődtek el most a munkálatok, bár ezt nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni.

Kié lesz végül a Vasutasok parkja? A polgármesteri hivatal szóvivője azt ígérte, hamarosan a városrendezési tervekről is tájékoztat. A civilek pedig megtették az első kis lépést: a parknak néhány órája lett Facebook-oldala, és különböző kommunikációs csatornákon terjed a közbelépésre való felszólítás.

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Gáborrr
  Közzétéve: 15.3.2011, 10:07 pm

  Voltam én is arrafelé, fotóztam egyet, az én képeimen világosan látszik, hogy ugyanúgy, mint ahogyan az erdőből való falopáskor, a friss fatönköt szénával takarják le, hogy ne látsszon. Szóval a polgármesteri hivatal vagy hazudik, vagy nem tud semmit, frissen kivágott fák hűlt helye látható! http://blog.agnusradio.ro/2011/03/eltunik-vasutasok-parkja-fotoriport.html

  • A hozzászólás szerzője: rácztimi
   Közzétéve: 15.3.2011, 11:31 pm

   Gáborrr: időközben előkerült még egy fotónk, amelyen szintén látszanak a rönkök.

 2. A hozzászólás szerzője: Boti
  Közzétéve: 16.3.2011, 9:23 am

  Ugy tunik regi trukkrol van szo, espedig egyszeruen kihuztak traktorral vagy egyeb munkageppel (a fenyoknek eleg egy masszivabb terepjaro) a fakat, aztan szelkarra hivatkozva felvagtak oket. Az utolso kepen tisztan latszik az a foldkupac, amit a foldbol kitepett gyokerek emeltek meg. Ja es az osvenyek menten levo elosovenyt es az osvenyek betonlapjait is a szel huzta ki? Ez egy nagyon furcsa szel es ho volt, ami a foldbedongolt betonlapokat kiszedi, de a park keritesen kivul egy arva fat meg nem tepaz…

 3. A hozzászólás szerzője: Civil tiltakozási akció a Vasutasok parkjának bezárása és tönkretétele ellen » Think Outside The Box
  Közzétéve: 16.3.2011, 9:55 am

  […] Mint ahogyan tegnap arról beszámoltunk, a parkot új bérlő, a CFR 1907 futballklub adminisztrálja, amely elrendelte a területen levő fák ezekben a napokban történő kivágását, mert egy új sportpálya-komplexumot szeretne építtetni. Ennek eredményeként drasztikusan korlátozódik a nagyközönségnek a parkhoz való ingyenes és szabad hozzáférési joga. […]

 4. A hozzászólás szerzője: Tibor
  Közzétéve: 16.3.2011, 10:23 am

  Miert nem lehet megkerdezni hivatalosan a polgarmesteri hivataltol hogy milyen tervek alapjan dolgoznak a parkon? Elvileg barki lekerheti az epitkezesi engedely kivaltasahoz leadott papirokat. Abbol ki kellene deruljon hogy mit hagyott jova a polgarmesteri hivatal es hogy az eredeti tervhez tartjak-e magukat az epittetok. Ha pedig elteres van a tervezett es a tenyleges epitkezes kozott, akkor lehet panaszt tenni.

 5. A hozzászólás szerzője: NitRo
  Közzétéve: 16.3.2011, 3:26 pm

  A CFR focicsapat hivatalos közleménye: http://www.cfr1907.ro/ro/stiri/1772/comunicat/

 6. A hozzászólás szerzője: Rendőri segítséggel jutottak be a tiltakozók a Vasutasok parkjába » Think Outside The Box
  Közzétéve: 16.3.2011, 6:10 pm

  […] A tiltakozás annak a tegnap felröppent, a helyi magyar és román sajtót bejárt hírnek az első következménye, miszerint a parkban az utóbbi hónapokban számos fát (egyes becslések […]

Szólj hozzá!