Think Outside The Box

Transindex rovatok


A Discovery cikkei | 4.3.2011

Újabb hősöket keres a Discovery Románia

Discovery-hősök válhatnak azokból a romániaiakból, akik megélik kalandvágyukat, kíváncsiságukat. A kampány pénteken, március 4-én kezdődik, és folytatását képezi a „Fedezd fel a hőst magadban” című 2010-es projektnek. Tavaly a csatorna saját maga kereste fel a hősöket, idén viszont javaslatokra vár: aki ismer egy lehetséges Discovery-hőst, vagy önmagát tartja annak, április 3-ig feliratkozhat a Discovery Facebook-oldalán.

A javasolt történeteket a Discovery Networks képviselőiből alkotott nemzetközi zsűri választja ki. A filmeket júniustól a Facebookon is meg lehet tekinteni, és bemutatják őket a TIFF-en is, ahol egy újabb zsűrizés és a Facebook-on összegyűjtött szavazatok alapján kiválasztanak egy nyertest, aki 3000 euró jutalomban részesül.

>>A hét tavalyi hős>>

A kampányról Ada Rosetivel, a Délkelet-európai csatornaigazgatóval Camelia Moga beszélgetett. Fordította: Rácz Tímea

Milyen kritériumok alapján választják ki idén a hősöket?

Elsősorban érdekes történetnek kell lennie a Discovery nézői számára. Olyan embereket keresünk, akiknek az élete vagy tevékenysége ihletet jelenthet másoknak. Olyanokat, akik megalkottak valamit, vagy csak érdekes tevékenységeknek szentelik az életüket. A résztvevőknek figyelembe kell venniük, hogy mit jelent a Discovery – kaland, kíváncsiság, a határok feszegetése, szenvedély – ahhoz, hogy a javaslatuk nyerő legyen.

Kik forgatják le a tíz rövidfilmet?

A tíz elődöntős, egy általunk kinevezett forgatócsoporttal. Mindegyik elődöntős részt vesz majd egy kétnapos műhelyen, ahol megtanulja, hogyan kell rövidfilmet forgatni a Discovery számára, majd a stáb segíti a konkrét filmezésben. Tehát ez is különleges benne: akik új hősöket javasolnak, elkészíthetik majd a saját kisfilmjüket, amelyet mi majd levetítünk.

Ada Roseti

Van-e olyan téma, amellyel nem kívánnak foglalkozni (a Discovery belső policy-je miatt) ezekben a kisfilmekben?

Amint mondtam, a történeteknek tükrözniük kell a Discovery szellemiségét. Olyan hősöket keresünk, akik képesek pozitív hatással lenni, és követendő példát mutatnak. Nincsenek korlátozásaink a témával kapcsolatban, de a brand szűrését mindig alkalmazni kell, hogy minden, ami megjelenik, egységes üzenetet hordozzon.

Helyi szinten milyen hatással volt a tavalyi „Fedezd fel magadban a hőst” kezdeményezés?

A mi szemszögünkből olyan hatást ért el, amire számítottunk, közelebb kerültünk romániai rajongóinkhoz, és teljesíthettük egy régi kívánságukat – azt, hogy romániai szereplők is megjelenjenek a Discovery Channel-on. Pozitív visszajelzéseket kaptunk minden téren, a különböző fórumokon érkezett üzenetektől kezdve a nézettség növekedéséig. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy folytatjuk egy új kampánnyal, amelynek címe: Bárkiből lehet hős.

Milyen volt a visszajelzés a szociális médiában, és általában az interneten?

Fantasztikus – az emberek résztvettek a kampányban, kifejezték a véleményüket a filmekről, és továbbították őket barátaiknak. Régóta várták a romániaiak történeteit, tehát nagy lelkesedéssel fogadták. Ami a Facebook-oldalunkon jelentkező hatást illeti, 16 ezer új rajongót nyertünk, a hét filmet pedig több, mint 30 ezerszer nézték meg a YouTube-on. A legjobban annak örülünk, hogy ezeket a filmeket más tévék és publikációk is átvették, feldolgozták. Mi több, „A mi hőseink” című Facebook-fül elnyerte a legjobb mikroweboldal címet az Internetics 2010 verseny „Sajtó és média” kategóriájában – ez azt bizonyítja, hogy nem csak mi találtuk sikeresnek a kampányt.

Jelezte-e más országos Discovery-részleg, hogy bemutatná a tavalyi romániai rövidfilmeket?
Nagyon büszkék vagyunk erre a projektre: az ötlete, ahogyan megvalósult, és főleg az eredményekre. A projekt felkeltette az egyéb régióbeli kollégák érdeklődését, és már kaptunk felkéréseket arra, hogy más országokban is vetítsék. Meg kell azonban érteni, hogy nem a projektek filmjeinek átvételéről van szó, hanem a kampány mechanizmusáról és hátteréről – a helyi személyiségekre fekteti a hangsúlyt, meg arra, ahogyan a Discovery-t az egyes országokban elképzelik. De mivel ez az ötlet eredeti, itt a Discovery Networks romániai laboratóriumában született; nagyon büszkék vagyunk rá a cég keretén belül is.

Szándékoznak-e normál filmben is részletezni valamelyik hős történetét?

Mindig azt mondtuk, hogy nyitottak és érdekeltek vagyunk helyi filmek készítésében, és folyamatosan elemezzük a javasolt témákat, azokat is, amelyek ebből a kampányból kerekednek ki. Viszont most a fő célunk a tíz rövidfilm elkészítése, amelyben a nézők is részt vesznek. Ők választják ki a témát, a hősöket, és részt is vesznek a filmanyag elkészítésében.

Idén mit javítanának az előző projekthez képest?

A tavalyi kiadás első ilyen jellegű próbálkozás volt, és sikere miatt döntöttünk úgy, hogy folytatjuk. Amit hozzá akarunk adni, az a tévénézők részvétele, már az elejétől kezdve. Így megadjuk nekik a lehetőséget, hogy ötletekkel álljanak elő, és a segítségünkkel meg is valósíthassák ezeket.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Sancho
    Közzétéve: 4.3.2011, 6:34 pm

    Nagyon jó csatorna, csak a román felíratozáson kellene változtatni, mert egyenesen gyatra… Lassan csak a bukaresti szelget lehet olvasni. Nem mintha nem érteném az angol nyelvet, de közben beleakad a szemem a felíratba, oszt mérgelődök…

Szólj hozzá!