Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2011

Az Oscar-díjak zöldségei

Sun Come Up

Tarolt A király beszéde, a hattyúrajongók sem csalódhattak nagyot, a Facebook-filmnek viszont meg kellett elégednie három, kisebbet dobbantó szobrocskával. Az Oscar-gála lejárt, mi pedig a környezetvédelmi vonatkozásait gyűjtöttük össze.

Zöld nyertesek

Natalie Portman gyerekkora óta vegetáriánus, tavaly azonban minden állati eredetű termékről lemondott. Ruandában dokumentumfilmet forgatott a veszélyeztetett gorillákról, megtervezte saját ökocipőjét és környezetbarát eljegyzési gyűrűt hord. Kiskorában egy videoklipben is táncolt, mint World Patrol Kid.

Colin Firth-nek több ökoboltja van Nagy-Britanniában, köztük két fair trade-kávézója, és egy Eco nevű üzlete, amely szintén a méltányos kereskedelem jegyében értékesít, és energiahatékonysági tanácsadóként is működik. Firth-re nagy hatással volt, amit Etiópiában tapasztalt: a kávéültetvényeken dolgozó emberek egy kávé árát keresik meg egy hét alatt.

Christian Bale aktivista édesapja nyomdokaiba lépett; az időnként botrányosan viselkedő színész több környezetvédelmi szervezetet, például a Greenpeace-t és a WWF-et is támogatja.

Aaron Sorkin, akit a The Social Network forgatókönyvéért tüntettek ki Oscarral, nem igazi “zöld”, írásaiban azonban többször felszólalt az állatkínzások ellen. A Huffington Post-nak írt publicisztikájában Sarah Palin volt alaszkai kormányzó jávorszarvas-gyilkolását ítélte el.

Leonardo DiCaprio nem volt egyéni jelölt az idén, az Inception azonban több díjat is beseperhetett. Mindenki Jack Dawsonja régóta foglalkozik a természetvédelemmel, nemrégiben egymillió dollárt adományozott a tigrisek megmentésére, 2007-ben pedig Az utolsó óra című dokumentumfilm narrátora volt. Most is odafigyelt arra, hogy az Inceptiont a lehető legzöldebb körülmények között forgassák, például a generátorokat napenergiával működtették.

Zöld jelöltek

Mark Ruffalo, a The Kids Are All Right sármos szereplője minden lehetséges eszközt bevetett a hidraulikus törés (a földgáz kitermelésére alkalmazott módszer) ellen, amelynek számos egészségügyi és környezetkárosító hatását kimutatták. Ruffalo politikai lobbihoz és aktivisták felvonulásához is csatlakozott, és cikket is írt, szintén a Huffington Post-nak.

Annette Bening, ugyanazon film szereplője az erdők védelmében tevékenykedik. Tagja a Los Angeles-i TreePeople szervezetnek, és velük együtt egy információs-nevelési központot alapítottak, amely az erdőirtás problémáival foglalkozik.

Darren Aronofsky és a Coen testvérek a zöld rendezők sorát gyarapítják. Mindkét film, a Black Swan és a True Grit forgatása alatt betiltották a palackozott vizet; Aronofsky pedig a szelektív hulladékgyűjtésről is gondoskodott. A Coen testvérek korábban egy reklámszpotot is rendeztek, amelyben a “tiszta szén” ideálját akarják lerombolni.

Zöld tematika

Mind a dokumentumfilm, mind a rövid dokumentumfilm kategóriában találhattunk környezetvédelmi témájú filmeket, bár egyiknek sem ítélték oda a szobrocskát. Az első kategóriában az Inside Job, a gazdasági válságot tárgyaló alkotás olyan ökofilmek elől vitte el a díjat, mint a brazíliai szeméttelep és a művészet kapcsolatáról szóló Waste Land, vagy a földgáz-ipar problémáit bemutató Gasland. Ez utóbbit a Energy In Depth, földgázipari cégek által működtetett szervezet a tények meghamisításával vádolta, és több ízben megpróbálta szabotálni.

A rövid dokumentumfilmek között szintén két, ökológiai témát feldolgozó alkotás szerepelt. A Sun Come Up az első klímamenekültekről, a Carteret-szigetek lakosságáról szól, akiknek a tengerszint-emelkedés miatt kellett elhagyniuk az otthonukat. A Warriors of Quigang pedig egy kínai város helyzetét mutatja be, amelyet az ipari szennyezés teljesen elborított.

Zöld buli

2011-ben nyolcadjára szervezték meg a gála előtti Global Green partit, ahol az ökológia iránt elkötelezett hírességek környezettudatosságra intik Hollywoodot. Sebastian Copeland dokumentumfilm-rendező és fotós, az est házigazdája arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 a valaha legmelegebb évnek bizonyult, és “globális gondolkodásra, de helyi cselekvésre” szólított fel mindenkit.

Az esemény szponzorai különböző környezetbarát termékeiket is kiállították a partin, így az ökocelebek újrahasznosítható, műanyag-mentes napszemüvegeket, öko-kozmetikumokat vagy egy biodízellel működő lökött autót csodálhattak meg. James Cameron, aki újabban szintén elkötelezett környezetvédő, Vörös Szőnyeg/Zöld Ruha díjat is osztott egy organikus textíliákból készült estélyiért.

A jobboldali rózsaszín ruháról van szó.

Az összeállítás a The Huffington Post, a Tree Hugger és az Inhabitat cikkei alapján készült.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Hamvadó cigarettavég «
    Közzétéve: 4.3.2011, 2:04 am

    […] jogait”. (A felnövekvő generációk számára követendő magatartásmintákat nyújtó hollywoodi sztárok tucatjai versengenek, hogy melyikük képes több pénzt áldozni valamely veszélyeztetett gorillapopuláció […]

Szólj hozzá!