Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 25.2.2011

Miért nem szabad a benzinkútnál telefonálni?

A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzásokhoz legalább annyi hiedelem fűződik, mint a mikrohullámú sütőhöz. Ezeknek egy része több mint egy évtizede kering az interneten vagy a szájhagyományban, és mára sem tudunk biztosat róluk. Az egyik ilyen legenda a benzinkutaknál való telefonálásról szól.

A benzinpumpa mellett ma is ott áll a “telefonálni tilos” táblácska, rögtön az áthúzott cigaretta mellett. Internetes források azt bizonyítják, hogy már 1999-ben elkezdtek terjedni a rémhírek, miszerint valaki, valahol, egyszer megsebesült. Az urbanlegends.about.com weboldalon idézett levél körülbelül így hangzik: „Ha nem tudtad volna, történt egy eset, amikor egy sofőr égési sérüléseket szenvedett és a kocsija súlyosan megrongálódott, mert telefonon beszélt tankolás közben, és a benzingőz felrobbant. A benzinkutaknál minden elektromos berendezés robbanás ellen biztosított, de a mobiltelefonok nem. OLVASD EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Motorola, az Ericsson és a Nokia feltüntetik a használati utasításban, hogy a benzinkútnál nem szabad használni! (…) Kérlek, küldd ezt tovább.”

Egyéb hírek, újságcikkek a snopes.com szerint ausztráliai, indonéziai esetekről számolnak be, ezek gyakran nyomtatásban is megjelentek, de forrásaik bizonytalanok – valószínűleg szintén az interneten keringő rémhírekre alapoztak.

2003-ban a Shell nevében kezdtek lánclevelet terjeszteni, miszerint a mobiltelefonok csörgéskor vagy akár bekapcsoláskor is képesek elegendő energiát kibocsátani egy szikra keletkezéséhez, és emiatt a benzingőz könnyen lángra kap. A levél három súlyos esetet is megemlít, és fokozott figyelemre szólítja fel a mobiltulajdonosokat. A Reutersnek adott nyilatkozatában egy szóvivő cáfolta, hogy tőlük származna a figyelmeztetés, illetve azt is közölte, hogy egyetlen ilyen eseményről sincs tudomásuk.

Az urbanlegends.about.com 2003-ban olyan aktuális kutatásokról számol be, amelyek kimutatták, hogy a statikus elektromosság miatt kigyulladhat a benzingőz, a mobiltelefonok viszont nem okozhatnak ilyen balesetet. A hír természetesen a mobil „kivétele” nélkül terjedt el, és újabb lánclevél-reakcióra adott alkalmat.

Valódi eseteket nem jegyeztek fel, viszont a snopes.com megemlíti, hogy gyakran a rendőrség és a tűzoltók önkényesen kapcsolatot feltételeznek a tűzeset és a mobiltelefon használata között. A nagyobb telefongyártó cégek a rémhírek terjedésének időszakában azt nyilatkozták, hogy nagyon kis esély van arra, hogy valami történjen, de inkább vigyázni kellene.

A témával a MythBusters csapat szintén 2003-ban már foglalkozott, 2004-ben újra kipróbálták, de egyik kísérlet sem bizonyította, hogy a mobil szikrázna és meggyújtaná a benzingőzt, amikor csörög.

Akkor miért van még ma is a telefonálni tilos táblácska a benzinpumpa mellett? A MOL Románia honlapján ráakadtunk egy bekezdésre, a „Biztonságért a benzinkutaknál kampány” keretében. A jótanács azonban ezt mondja: “Lehetőség szerint hagyja a telefonját a kocsiban, mielőtt tankolni kezd. A mobil elvonhatja a figyelmét”. Ebben a változatban szó sem esik szikráról, robbanásról. Mégis megkerestük a MOL Románia képviselőit, hogy magyarázzák el, miért él még mindig ez a tiltás.

“Nem egyértelműen bizonyított a veszélyessége, tény, hogy a mobiltelefongyártók nem vállalják a felelősséget a telefonok robbanásbiztosságára, ez a használati útmutatókban fel van tüntetve. A szóban forgó környezet robbanásveszélyes, egyértelműen a legbiztosabb és a legbiztonságosabb, ha elkerüljük a mobiltelefon használatát a kutakon. Lévén szó elektromos készülékről, különösen hibás telefonok esetén, apró, elektromos szikrák jöhetnek létre, ez pedig robbanásveszélyes térben egyértelműen veszélyes. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a telefonbeszélgetés elvonhatja a tankoló ügyfél figyelmét, ezzel akár kisebb vagy nagyobb balesetet is előidézhet” – közölte velünk a MOL.

Úgy tűnik tehát, hogy a mobiltelefonok hőskora óta sem sikerült egyértelműen bizonyítani vagy cáfolni a szikrázás veszélyét, a benzinkutak pedig a “jobb félni, mint megijedni” elv alapján kint tartják a táblácskát. Ha pedig nem szeretnénk, hogy a mögöttünk levő sor hosszasan dudáljon, amiért még mindig telefonálunk a pumpával a kezünkben, talán érdemes megfontolni a tiltást.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!