Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.2.2011

Az EU-ban csökkent, világszinten nőtt a GMO-termőföldek területe

Fotó: DawnOne/flickr.com

A világ termőföldjeinek egyre nagyobb részén termesztenek génmódosított növényeket; tavaly az arány kb. 10 százalékkal növekedett. Míg Európában csökkenés mutatkozott, Brazíliában egyre nagyobb teret hódítottak a GMO-k.

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Alkalmazások Nemzetközi Szolgálatának (ISAAA) számításai szerint a GMO-technológia 1996-os bevezetése óta több mint egymilliárd hektáron termesztettek génmódosított növényeket, és több mint 15 millió gazda űzi ezt a fajta mezőgazdaságot. A GMO-növényeknek körülbelül felét az Egyesült Államokban termesztik, viszont a fejlődő országok nagyobb hajlandóságot mutatnak a technológia bevezetésére.

Tavaly Pakisztán és Burma is megtette az első lépéseket; GMO-gyapotot kezdtek termeszteni, amely ellenáll a rovarkártevőknek. Az EU-ban enyhe csökkenés mutatkozott, a tavaly márciusban elfogadott génmódosított burgonyát csupán Németországban és Svédországban, kis területeken termesztették.

Eközben a Greenpeace több mint egymillió aláírást szerzett petíciót mutatott be az Európai Bizottságnak, amelyben azt kérték, hogy ne fogadjanak el több GMO-növénytípust. A szervezet mezőgazdasági tanácsadója úgy nyilatkozott, a farmerek és a fogyasztók nem dőlnek be a biotechnológiai propagandának, ezért EU-s adatok szerint a génmódosított növényeknek sem a termőföldön, sem a piacon nincs sikerük.

A biotechnológiát az utóbbi években számos kritika érte; az egyik legfontosabb az, hogy a GMO-növények nem gyakorolnak közvetlenül jótékony hatást a nagyközönségre. A 2010-ben termett növényeknek gyakorlatilag az egésze valamilyen betegségre vagy kártevőkre ellenálló volt. Ez azonban nem oldja meg az éhező országok problémáját, mint ahogyan az a tény sem, hogy a GMO-piac nagyrészét 4 ipari növény – szója, gyapot, kukorica és repce – uralja.

Az ISAAA elnöke és alapítója, Clive James szerint ezen a téren változások következnek majd be, a következő öt évben nagyobb tápértékű GMO-zöldségeket és gabonákat termesztenek ki. 2013-ig forgalomba kerül a “Golden Rice” nevű rizsfajta, amelynek magasabb A-vitamin tartalma megmentheti ennek a hiányában szenvedő tömegek életét.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!